
Thun
Sosjerka mini 0,05 l - Bernadotte Ivory Gold (068449)
**Najniższa cena od 30 dni: 31,50 zł
Sosjerka to naczynie, które zamienia zwykły sos w elegancki dodatek do dania, a stół w prawdziwie odświętną aranżację. Idealna do serwowania sosów pieczeniowych, dressingów czy dipów, porcelanowa sosjerka jest niezbędnym elementem każdej uroczystej zastawy. W naszej ofercie znajdą Państwo szeroki wybór sosjerek o różnych kształtach i pojemnościach, które dopełnią każdy serwis obiadowy.
**Najniższa cena od 30 dni: 31,50 zł
Wybór odpowiedniej sosjerki pozwala w stylowy i praktyczny sposób podać gościom sosy i dressingi. To niewielkie naczynie ma duży wpływ na estetykę stołu, świadcząc o dbałości gospodarza o detale. Niezależnie od tego, czy szukasz naczynia na niedzielny obiad, czy na wystawne przyjęcie, w naszej ofercie znajdziesz model idealny dla siebie.
Sosjerka powinna tworzyć harmonijną całość z resztą naczyń. W naszej ofercie znajdziesz modele z popularnych kolekcji, takich jak Dalia, Yvonne czy Sofia, co ułatwia dopasowanie do posiadanych już talerzy czy wazy. Oferujemy zarówno proste, białe, niedekorowane sosjerki, jak i te ozdobione elegancką linią złotą lub platynową od czołowych producentów, takich jak Chodzież, Ćmielów czy Lubiana.
Do czego dokładnie służy sosjerka?
Sosjerka to specjalne naczynie przeznaczone do serwowania na stół płynnych dodatków do dań, takich jak sosy gorące (np. pieczeniowe, grzybowe), zimne (np. winegret, czosnkowe), dressingi sałatkowe, a także dipy czy płynną czekoladę do deserów.
Czy sosjerka powinna mieć podstawkę?
Wiele modeli sosjerek posiada zintegrowaną podstawkę, która jest niezwykle praktyczna – chroni obrus przed ewentualnymi kroplami sosu spływającymi po nalewaniu. Inne modele sprzedawane są bez podstawki i można pod nie podłożyć mały spodek z tej samej kolekcji.
Jak podgrzać sos w sosjerce porcelanowej?
Porcelany nie należy stawiać bezpośrednio na ogniu. Aby podać gorący sos, należy go podgrzać w garnku, a następnie przelać do sosjerki. Można też wcześniej "zahartować" sosjerkę, przelewając ją gorącą wodą, dzięki czemu dłużej utrzyma temperaturę sosu.