Blog - strona 2

 
Smaki lata w PRL

Czasy PRL w całej historii Polski nie należą do najlepszych. Jednak z czasem wiele osób wraca pamięcią do tamtych lat. I wcale nie wspominają pustek na sklepowych półkach, czy ciężkich warunków życia.

Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w sierpniu

Przedstawione tu święta kulinarne, nie mają wymiaru oficjalnego. Nie ma ich w klasycznych kalendarzach. Czasem mają charakter regionalny, często promują kuchnie i obyczaje danego regionu.

Wegańskie słodycze

Weganizm to nie tylko dieta, to właściwie styl życia. Weganie wykluczają z jadłospisu wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie, które były testowane na zwierzętach oraz produkty, które zawierają składniki pochodzenia zwierzęcego.

Powróćmy jak za dawnych lat. Zapomniane warzywa

Z biegiem lat, na przestrzenie dekad, wieków nasz jadłospis się zmieniał i ciągle zmienia. Doskonale to widać na przykładzie warzyw. Sporo z nich, znane naszym dziadkom, babciom, w dzisiejszej kuchni w ogóle nie istnieje.

Smakowite dodatki: Posypki i chrupiące akcenty

W naszej serii "Smakowite dodatki" przyglądamy się różnym elementom, które wzbogacają codzienne potrawy. Tym razem skupimy się na aspektach, które często decydują o pełnym doznaniu kulinarnym, a mianowicie na teksturze. W świecie kulinariów nie tylko smak

Dlaczego pijemy mniej mleka? Czym je zastąpić?

Jeszcze kilka lat temu, krowie mleko było prawie w każdej domowej lodówce. Dzisiaj albo jest go mniej lub nie ma go w ogóle. Czemu krowie mleko przestało być trendy, a nowości w postaci napojów roślinnych zyskują na popularności? Jakie są tego przyczyny?

Savoir-vivre przy stole. To już przeszłość?

Savoir-vivre - słysząc te słowa, zastanawiamy się, czy to może nawiązanie do romantycznych powieści rodem z XIX wieku? Może do sztywnych zasad spożywania posiłków, z których główna brzmiała „nie kładź łokci na stole”. A może to pieśń przeszłości, o której

Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w lipcu

Święta i dni odświętne, które tu przedstawiamy, mają charakter umowny. Nie są w żaden sposób oznaczone jako święta państwowe czy religijne. To święta promujące edukację kulinarną i ekologiczną, zwracają uwagę na problemy związane z żywnością.

Kawiarki i drippery. Domowa alternatywa dla ekspresów ciśnieniowych?

Poranna kawa dla jednych to tylko zastrzyk energii, dla innych rytuał rozpoczynający dzień, celebrowany z ulubionego zestawu filiżanek. Poranne espresso w domu?

Smakowite dodatki. Sosy warzywne - cz. II

W tej części Smakowitych dodatków przybliżymy popularne sosy z krajów basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Wydawać by się mogło, że podobny klimat w regionie, podobna roślinność i zwyczaje kulinarne są wspólne dla szeroko pojętego Lewantu i ogól

Zdrowe fast foody. Czy to możliwe?

Poranna kawa dla jednych to tylko zastrzyk energii, dla innych rytuał rozpoczynający dzień, celebrowany z ulubionego zestawu filiżanek. Poranne espresso w domu?

Nowe kierunki w gastronomii

Sztuka kulinarna podobnie jak wszystkie aspekty ludzkiej działalności podlega przemianom. Ludzie zawsze szukają nowych obszarów działania, nowych procesów, produktów, smaków i aromatów.

Helios-szklo
HELIOS SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Reviews with ekomi-pl.com