Blog - strona 2

 
Kawiarki i drippery. Domowa alternatywa dla ekspresów ciśnieniowych?

Poranna kawa dla jednych to tylko zastrzyk energii, dla innych rytuał rozpoczynający dzień, celebrowany z ulubionego zestawu filiżanek. Poranne espresso w domu?

Smakowite dodatki. Sosy warzywne - cz. II

W tej części Smakowitych dodatków przybliżymy popularne sosy z krajów basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Wydawać by się mogło, że podobny klimat w regionie, podobna roślinność i zwyczaje kulinarne są wspólne dla szeroko pojętego Lewantu i ogól

Zdrowe fast foody. Czy to możliwe?

Poranna kawa dla jednych to tylko zastrzyk energii, dla innych rytuał rozpoczynający dzień, celebrowany z ulubionego zestawu filiżanek. Poranne espresso w domu?

Nowe kierunki w gastronomii

Sztuka kulinarna podobnie jak wszystkie aspekty ludzkiej działalności podlega przemianom. Ludzie zawsze szukają nowych obszarów działania, nowych procesów, produktów, smaków i aromatów.

Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w czerwcu

Prezentowane poniżej święta, ciężko znaleźć w oficjalnych kalendarzach. Przedstawiamy tu raczej dni, które upamiętniają regionalne tradycje i wydarzenia bądź promują potrawy i wyroby popularne na danym obszarze czy kraju. Czasem zdarzy się nietypowe święt

Bezalkoholowe trunki. Czy zdobędą nasze uznanie?

Czy piwo bezalkoholowe to jeszcze piwo? Whisky bez procentów to ciągle jest ten sam trunek? Takie pytania zadają sobie sceptycy, twierdzący, że alkohol bez alkoholu traci swoje tradycyjne znaczenie.

Smakowite dodatki. Sosy warzywne

Wśród dodatków do potraw, które mają postać zimnych sosów oprócz majonezu, musztardy czy ketchupu często używamy zimnych sosów warzywnych. Trzeba przyznać, że w polskiej kuchni jest ich niewiele.

Jak dania zmieniają kolor pod wpływem obróbki termicznej?

Niektóre potrawy pod wpływem gotowania, smażenia czy pieczenia zmieniają nie tylko konsystencję i fakturę, ale też kolor. Czym to jest spowodowane?

Dawne zboża. Czy zagoszczą na naszych stołach?

Znają Państwo takie zboża jak orkisz, proso, sorgo? Zapewne tak, bo nawet, jak nie mieliśmy możliwości spotkać się z tymi nazwami w sklepie to w zapewne w programach podróżniczych, wydawnictwach geograficznych była o nich mowa.

Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w maju

Majowe kalendarium kulinarnych świąt nieoczywistych, prezentuje ciekawe wydarzenia. Omówimy święto tuńczyka, spojrzymy na światowy dzień hummusu oraz dzień wypieków. Zapowiada się ciekawy materiał, godny solidnego posiłku.

Majówkowe grillowanie. Sezon czas zacząć!

Maj to w naszym kraju miesiąc, w którym rozpoczyna się sezon grillowania. Sprzyja temu nie tylko wiosenny czas, ale przede wszystkim kalendarz. Dni wolne 1 i 3 maja, czasami jeszcze dojdzie sobota i niedziela, no i po Wielkanocy mamy mini urlop.

Smakowite dodatki. Majonezy

Majonez to dodatek, który każdy zna. Oczywiście nieśmiertelna sałatka jarzynowa, która w naszym kraju często gości na świątecznych stołach, czy jajka w majonezie to tylko przykłady zastosowania tego sosu.

Helios-szklo
HELIOS SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Reviews with ekomi-pl.com