Blog

 
Awokado. Zdrowotna bomba!

Awokado. Zdrowotna bomba!

Ten ciekawy owoc, znany od wieków wśród pierwotnych mieszkańców Ameryki Południowej, staje się coraz bardziej popularny w Ameryce Północnej i Europie. Awokado jest obecne w wielu kuchniach regionalnych i to niekoniecznie w krajach, gdzie jest uprawiane. Właściwości odżywcze i smakowe oraz łatwość stosowania w różnego rodzaju daniach, sprawiają, że ten owoc staje się coraz bardziej popularny.

Co to jest awokado?

Ten coraz bardziej popularny w Polsce owoc, zaliczany jest w zależności od “szkoły” do jagód lub pestkowców. Także z punktu widzenia różnych metod opisu, wyróżnia się od 80 do 200 gatunków awokado. Ich owoce mogą mieć od 1 cm do 25 cm długości. Awokado rośnie w obu Amerykach i w Azji. Wraz z rozwojem rolnictwa i metod uprawy, obecnie awokado jest także uprawiane w Afryce i Europie Południowej.  W handlu spotkamy najczęściej awokado właściwe. To ciemnozielone podłużne owoce, po przekrojeniu z dużą pestką w środku. Jadalny miąższ ma kolor od żółtego do jasnozielonego (w zależności od stopnia dojrzałości). Inne nazwy tego owocu to smaczliwka wdzięczna, gruszka aligatora

Dlaczego warto jeść awokado?

Jadalne wnętrze awokado ma w sobie całą gamę dietetycznych niespodzianek. Owoce te mają w swoim składzie:

  • witaminy - A, C oraz E, które przyczyniają się do zdrowego wyglądu skóry, są przeciwutleniaczami, witaminy z grupy B, działające kojąco na układ nerwowy;
  • korzystne dla człowieka kwasy tłuszczowe (linolowy i oleinowy), mające właściwości obniżające cholesterol i trójglicerydy;
  • glutation - antyoksydant wspomagający wątrobę i układ nerwowy
  • fito związki - naturalne substancje chroniące ludzkie DNA przed degeneracją, zmniejszają stany zapalne, pobudzają komórki układu immunologicznego, regulują gospodarkę hormonalną;
  • związki mineralne - wapń, żelazo, miedź, fosfor, mangan i potas;
  • nienasycone tłuszcze - pomagają spalać tkankę tłuszczową;
  • enzymy - liczne w awokado, pozwalają zwalczać stany zapalne w żołądku;
  • substancje poprawiające przemianę materii i pracę układu trawiennego.

Jak najlepiej jeść awokado?

Z uwagi na wiele wspaniałych korzystnych składników, aby nie stracić ich właściwości, awokado najlepiej jeść na surowo. Świeży miąższ koniecznie skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Zapobiegnie to ściemnieniu owoców. Co dalej? Awokado idealnie komponuje się z innymi owocami tropikalnymi. Wszelkiego rodzaju sałatki, pasty, dressingi. Guacamole słynny sos, typowy dla kuchni meksykańskiej to nic innego jak awokado, zmiksowane z papryczką chili, czerwoną cebulą, pomidorem, kolendrą, solą i skokiem cytrynowym do smaku. Awokado z powodzeniem połączymy z pomidorem, kukurydzą, sałatą, jajkami, rybami. Także wszelkiego rodzaju koktajle, smoothie, napoje dietetyczne z awokado w roli głównej są bardzo popularne. Dietetyczne właściwości i konsystencję awokado możemy też wykorzystać jako zamiennik masła w kanapkach. 

Kiedy awokado jest najlepsze?

Pytanie na pozór proste. Najlepsze jest, gdy jest dojrzałe! A kiedy jest dojrzałe? No, tu zaczynają się schody. W Polsce to owoc ciągle dość egzotyczny i niewiele o nim wiemy. Jak rozpoznać, kiedy awokado jest dojrzałe?

Główną wskazówką jest szypułka owocu. Gdy bez kłopotu odchodzi od reszty, a pod spodem widzimy lekko przygaszony żółty kolor miąższu, oznacza to, że awokado jest dojrzałe. Intensywnie żółty to oznaka, że owoc jest niedojrzały. Z kolei, gdy pod szypułką miąższ jest brązowy, mamy do czynienia z przejrzałym awokado. Dodatkową oznaką jest kolor samego owocu. W zależności od odmiany dojrzały owoc może mieć kolor intensywnie zielony (odmiana Fuerte) lub ciemny, mocno fioletowy (odmiana Hass). 

W przypadku, gdy kupiliśmy niedojrzałe owoce, pomocą może być słońce. Pozostawmy awokado na parapecie, w słońcu. Po dwóch dniach owoce powinny być lepsze. Inny sposób to włożenie niedojrzałych owoców z bananami do papierowej torby. Banany mają dobroczynny wpływ na niedojrzałe owoce (nie tylko na awokado).  

Kilka faktów

  1. Z awokado uzyskuje się olej, który wykorzystywany jest przemyśle kosmetycznym. Duża zawartość witaminy A i C w tym oleju, sprawia, że jest on bazą kosmetyków dbających o skórę, nawilża ją i zapobiega wysuszeniu.
  2. Luteina zawarta w awokado, dobroczynnie wpływa na wzrok. Poprawia ostrość widzenia i intensywność widzenia barw.
  3. Owoce awokado dojrzewają bardzo długo (od 6 do 8 miesięcy).
  4. Awokado jest toksyczne dla koni, kóz, bydła, królików, niektórych gatunków ptaków (kur, strusi, papużek).

Awokado, łatwe do przyrządzenia pod różnymi postaciami, może być ciekawym uzupełnieniem naszej diety. Odrobina tropików, szczególnie w chłodniejsze pory roku jest zawsze miło widziana.