Blog

 
Dlaczego pijemy mniej mleka? Czym je zastąpić?

Dlaczego pijemy mniej mleka? Czym je zastąpić?

Jeszcze kilka lat temu, krowie mleko było prawie w każdej domowej lodówce. Dzisiaj albo jest go mniej lub nie ma go w ogóle. Czemu krowie mleko przestało być trendy, a nowości w postaci napojów roślinnych zyskują na popularności? Jakie są tego przyczyny?

Savoir-vivre przy stole. To już przeszłość?

Savoir-vivre przy stole. To już przeszłość?

Savoir-vivre - słysząc te słowa, zastanawiamy się, czy to może nawiązanie do romantycznych powieści rodem z XIX wieku? Może do sztywnych zasad spożywania posiłków, z których główna brzmiała „nie kładź łokci na stole”. A może to pieśń przeszłości, o której

Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w lipcu

Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w lipcu

Święta i dni odświętne, które tu przedstawiamy, mają charakter umowny. Nie są w żaden sposób oznaczone jako święta państwowe czy religijne. To święta promujące edukację kulinarną i ekologiczną, zwracają uwagę na problemy związane z żywnością.

Kawiarki i drippery. Domowa alternatywa dla ekspresów ciśnieniowych?

Kawiarki i drippery. Domowa alternatywa dla ekspresów ciśnieniowych?

Poranna kawa dla jednych to tylko zastrzyk energii, dla innych rytuał rozpoczynający dzień, celebrowany z ulubionego zestawu filiżanek. Poranne espresso w domu?

Smakowite dodatki. Sosy warzywne - cz. II

Smakowite dodatki. Sosy warzywne - cz. II

W tej części Smakowitych dodatków przybliżymy popularne sosy z krajów basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Wydawać by się mogło, że podobny klimat w regionie, podobna roślinność i zwyczaje kulinarne są wspólne dla szeroko pojętego Lewantu i ogól

Zdrowe fast foody. Czy to możliwe?

Zdrowe fast foody. Czy to możliwe?

Poranna kawa dla jednych to tylko zastrzyk energii, dla innych rytuał rozpoczynający dzień, celebrowany z ulubionego zestawu filiżanek. Poranne espresso w domu?

Nowe kierunki w gastronomii

Nowe kierunki w gastronomii

Sztuka kulinarna podobnie jak wszystkie aspekty ludzkiej działalności podlega przemianom. Ludzie zawsze szukają nowych obszarów działania, nowych procesów, produktów, smaków i aromatów.

Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w czerwcu

Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w czerwcu

Prezentowane poniżej święta, ciężko znaleźć w oficjalnych kalendarzach. Przedstawiamy tu raczej dni, które upamiętniają regionalne tradycje i wydarzenia bądź promują potrawy i wyroby popularne na danym obszarze czy kraju. Czasem zdarzy się nietypowe święt

Bezalkoholowe trunki. Czy zdobędą nasze uznanie?

Bezalkoholowe trunki. Czy zdobędą nasze uznanie?

Czy piwo bezalkoholowe to jeszcze piwo? Whisky bez procentów to ciągle jest ten sam trunek? Takie pytania zadają sobie sceptycy, twierdzący, że alkohol bez alkoholu traci swoje tradycyjne znaczenie.

Smakowite dodatki. Sosy warzywne

Smakowite dodatki. Sosy warzywne

Wśród dodatków do potraw, które mają postać zimnych sosów oprócz majonezu, musztardy czy ketchupu często używamy zimnych sosów warzywnych. Trzeba przyznać, że w polskiej kuchni jest ich niewiele.

Jak dania zmieniają kolor pod wpływem obróbki termicznej?

Jak dania zmieniają kolor pod wpływem obróbki termicznej?

Niektóre potrawy pod wpływem gotowania, smażenia czy pieczenia zmieniają nie tylko konsystencję i fakturę, ale też kolor. Czym to jest spowodowane?

Dawne zboża. Czy zagoszczą na naszych stołach?

Dawne zboża. Czy zagoszczą na naszych stołach?

Znają Państwo takie zboża jak orkisz, proso, sorgo? Zapewne tak, bo nawet, jak nie mieliśmy możliwości spotkać się z tymi nazwami w sklepie to w zapewne w programach podróżniczych, wydawnictwach geograficznych była o nich mowa.

HELIOS SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Reviews with ekomi-pl.com