Blog

 
Orientalne przyprawy w polskiej kuchni

Orientalne przyprawy w polskiej kuchni

Nasza kuchnia, ma swoje zasady, smaki i produkty, z których powstają dania, będące symbolem polskiej sztuki kulinarnej. Często, chcąc pokazać się gościom z innych krajów, promujemy polską kuchnię. Możemy być dumni z naszych potraw i produktów spożywczych.

Jesienne jadłospisy - czym się inspirować?

Jesienne jadłospisy - czym się inspirować?

Lato się skończyło, dni stają się coraz krótsze, szybciej zapada zmrok. Częściej pada deszcz, temperatura nocą spada poniżej 10 stopni Celsjusza. Jesienne miesiące przyniosą słoty, wiatry, pogorszenie nastroju, jesienną depresję. Pytanie, jak temu zaradzi

Ciekawe święta kulinarne w październiku

Ciekawe święta kulinarne w październiku

Każdy miesiąc ma daty, w których upamiętniamy urodziny, imieniny, wydarzenia z historii i święta religijne. Stosunkowo niedawno, zaczęły jednak powstawać święta, które mają za zadanie krzewić tradycję kulinarną, honorować zawody i osoby związane z gastron

Kebab - ulubiony fast food w Polsce

Kebab - ulubiony fast food w Polsce

Według największego serwisu dostarczającego jedzenie, w zeszłym roku kebaby były najpopularniejszym daniem dostarczanym w Polsce. Czemu tak lubimy to danie, jaka jest jego historia i jakie są jego odmiany? Czy kebab, szaszłyk i gyros to jedno danie?

Bubble tea i inne napoje na koniec lata

Bubble tea i inne napoje na koniec lata

Już od kilku lat w wielu miejscowościach turystycznych można trafić na stoiska oferujące bubble tea. Przyciągają dzieci i młodzież, także dorosłych chętnych spróbowania czegoś nowego w smaku i formie. Czym jest bubble tea, skąd pochodzi ten napój, czym mo

Nie tylko herbata. Kuchnia Sri Lanki

Nie tylko herbata. Kuchnia Sri Lanki

Wspaniała historia, widoki zapierające dech w piersiach, przyjaźni mieszkańcy, jedna z najlepszych herbat świata, to wszystko składa się na obraz Sri Lanki

Vademecum przypraw: kolendra, galangal, liście limonki, trawa cytrynowa

Vademecum przypraw: kolendra, galangal, liście limonki, trawa cytrynowa

Kuchnie krajów azjatyckich, różnią się od siebie, mają jednak kilka cech wspólnych. To duża ilość aromatów i smaków, jedzenie pałeczkami, częste używanie sosu sojowego, rybnego czy ostrygowego. Wykorzystywanie oleju sezamowego, orzechowego, sojowego. Smaż

Przydatne w kuchni - folie i papiery

Przydatne w kuchni - folie i papiery

Każdy zajmujący się gotowaniem, choć okazjonalnie wie, że takie produkty jak papier do pieczenia, folia do żywności, folia aluminiowa czy wyroby z sylikonu są w kuchni wręcz wyposażeniem podstawowym. Czemu tak się dzieje?

Jakie zapachy lubią klienci w lokalu gastronomicznym?

Jakie zapachy lubią klienci w lokalu gastronomicznym?

Zachęcenie potencjalnego klienta, aby skorzystał z oferty lokalu, obecnie wymaga nie tylko graficznych reklam na ulicach czy social mediach. Zawsze istnieje potrzeba znalezienia nowych środków przebicia się do konsumenta. W ostatnich latach coraz popularn

Kuchnia z antypodów

Kuchnia z antypodów

Można powiedzieć, że Australia leży na końcu świata. Z Warszawy, lot do stolicy Australii, Sydney trwa ponad 27 godzin. Dlatego mało kto decyduje się na pobyt jedno lub dwutygodniowy. Częściej są to wyjazdy powyżej miesiąca.

Przechowywanie owoców i warzyw w domu

Przechowywanie owoców i warzyw w domu

Kupując owoce i warzywa, najczęściej nie zastanawiamy się, dlaczego w domu pięknie wyglądające banany czy jabłka po dwóch, trzech dniach zmieniają swoje kolory, zapach. Pojawiają się na owocach plamy, robią się miękkie, choć w sklepie były soczyste i jędr

Najlepsze na upały

Najlepsze na upały

Lato w pełnej krasie. Ekstremalne upały rodem z Afryki dotarły do Polski. Nie jesteśmy przyzwyczajeni do temperatur rzędu 30 ºC. Szukamy więc sposobów, które przyniosą ulgę naszym organizmom. Klimatyzacja, przewiewne ubrania są jak najbardziej potrzebne,