Sztuka kulinarna podobnie jak wszystkie aspekty ludzkiej działalności podlega przemianom. Ludzie zawsze szukają nowych obszarów działania, nowych procesów, produktów, smaków i aromatów.
Prezentowane poniżej święta, ciężko znaleźć w oficjalnych kalendarzach. Przedstawiamy tu raczej dni, które upamiętniają regionalne tradycje i wydarzenia bądź promują potrawy i wyroby popularne na danym obszarze czy kraju. Czasem zdarzy się nietypowe święt
Czy piwo bezalkoholowe to jeszcze piwo? Whisky bez procentów to ciągle jest ten sam trunek? Takie pytania zadają sobie sceptycy, twierdzący, że alkohol bez alkoholu traci swoje tradycyjne znaczenie.
Wśród dodatków do potraw, które mają postać zimnych sosów oprócz majonezu, musztardy czy ketchupu często używamy zimnych sosów warzywnych. Trzeba przyznać, że w polskiej kuchni jest ich niewiele.
Znają Państwo takie zboża jak orkisz, proso, sorgo? Zapewne tak, bo nawet, jak nie mieliśmy możliwości spotkać się z tymi nazwami w sklepie to w zapewne w programach podróżniczych, wydawnictwach geograficznych była o nich mowa.
Majowe kalendarium kulinarnych świąt nieoczywistych, prezentuje ciekawe wydarzenia. Omówimy święto tuńczyka, spojrzymy na światowy dzień hummusu oraz dzień wypieków. Zapowiada się ciekawy materiał, godny solidnego posiłku.
Maj to w naszym kraju miesiąc, w którym rozpoczyna się sezon grillowania. Sprzyja temu nie tylko wiosenny czas, ale przede wszystkim kalendarz. Dni wolne 1 i 3 maja, czasami jeszcze dojdzie sobota i niedziela, no i po Wielkanocy mamy mini urlop.
Majonez to dodatek, który każdy zna. Oczywiście nieśmiertelna sałatka jarzynowa, która w naszym kraju często gości na świątecznych stołach, czy jajka w majonezie to tylko przykłady zastosowania tego sosu.
Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie. W Polsce nieodłącznymi elementami wielkanocnej tradycji jest święcenie pokarmów, pisanki czy śmigus-dyngus.
Podobnie jak w latach ubiegłych, temat zdrowego odżywiania, diet i stylu życia powraca w bieżącym roku. Główne trendy żywieniowe to zdrowie serca, wspomaganie organizmu. Niebagatelną rolę w wyborze diet ma ekologia i zrównoważony rozwój.