Blog

 
Koktajlowe nowości w barach

Koktajlowe nowości w barach

Czym są napoje energetyczne dla organizmu

Czym są napoje energetyczne dla organizmu

Od wielu już lat, napoje energetyczne cieszą się dużą popularnością. Jest to wynik kampanii reklamowych producentów energetyków. Powiązania poszczególnych marek ze sportem, imprezami muzycznymi i kreacją stylu życia zwiększają w istotny sposób zyski produ

Kuchnie świata: koreańskie przysmaki

Kuchnie świata: koreańskie przysmaki

Wśród polskich turystów Wschodnia Azja cieszy się coraz większą popularnością. Pośród krajów tego regionu Korea Południowa staje się coraz bardziej interesującym dla nas kierunkiem. Ten ciekawy kraj przyciąga nie tylko fascynującą historią, zabytkami, lud

Vademecum przypraw: paprykowa różnorodność

Vademecum przypraw: paprykowa różnorodność

W tym artykule zajmiemy się papryką jako przyprawą w stanie mielonym. Świeża papryka, oczywiście też może być użyta jako dodatek poprawiający smak i jakość dania, ale może być też sama w sobie daniem (np. papryka faszerowana, paprykarz itd.) I w tym wypad

Owoce prawdziwie egzotyczne

Owoce prawdziwie egzotyczne

Zbliża się czas urlopów, wyjazdów zagranicznych w różne strony. Wielu turystów zwiedzi Polskę, odwiedzi kraje europejskie. Na pewno wiele osób odwiedzi odleglejsze krainy. A tam zwiedzając, trzeba spróbować miejscowych specjałów

Kawiarniane przemiany ostatnich lat

Kawiarniane przemiany ostatnich lat

Wszystkie opracowania dotyczące branży gastronomicznej (w tym kawiarnianej), ostatnie lata dzielą na okresy przed i po pandemii. Nic dziwnego, pandemia COVID-19 była potężnym ciosem, dla wielu sektorów usług, produkcji.

Sezon grillowy czas zacząć

Sezon grillowy czas zacząć

Choć grillować można przez cały rok to spotkania w czasie majówki są dla nas otwarciem sezonu. Początek maja to nie zawsze sprzyjająca pogoda, ale najczęściej jest już zielono, a długi weekend może być także udany pod względem pogody. Patentów na grilla j

Przyprawowe vademecum: gorczyca, gałka muszkatołowa, czarnuszka

Przyprawowe vademecum: gorczyca, gałka muszkatołowa, czarnuszka

Tytułowe przyprawy są popularne nie tylko w naszym kraju. Właściwie są wykorzystywane w kuchniach całego świata. Powód tej popularności jest prosty. Pierwotnie rosły w miejscach naszego globu, gdzie przebiegały szlaki handlowe. Razem z kupcami trafiały w

Witamina B12 - niedoceniany składnik diety

Witamina B12 - niedoceniany składnik diety

Od dzieciństwa, słyszymy, że witaminy to samo zdrowie, trzeba jeść produkty je zawierające, a nawet wspomagać się suplementami, aby ich nie zabrakło. To wszystko prawda, ale lepszym rozwiązaniem jest świadome korzystanie z wiedzy dietetyków, farmaceutów i

Polska kuchnia regionalna: Kuchnia stolicy

Polska kuchnia regionalna: Kuchnia stolicy

Warszawa - stolica Polski. Czy można mówić o warszawskiej kuchni? Czy może to po prostu kuchnia Mazowsza, którego Warszawa jest także stolicą?

Smash burgery. Nowy kierunek czy chwilowa moda?

Smash burgery. Nowy kierunek czy chwilowa moda?

Pomimo nieustannej krytyki fast foodów i fatalnej opinii o tym “śmieciowym jedzeniu” większość z nas choć raz jadła pizzę, kebaba czy hamburgera. I nie oszukujmy się, czasami lubimy zjeść coś “niezdrowego”, a kolejki w barach i restauracjach serwujących t

Potrawy wielkanocne. Ich symbolika i znaczenie

Potrawy wielkanocne. Ich symbolika i znaczenie

Wiosna w chrześcijaństwie to czas szczególny. To Wielkanoc, święta o zmartwychwstaniu, o nadziei. Święto to zostało ustanowione w 325 roku, podczas Soboru Nicejskiego.