Jeszcze kilka lat temu, krowie mleko było prawie w każdej domowej lodówce. Dzisiaj albo jest go mniej lub nie ma go w ogóle. Czemu krowie mleko przestało być trendy, a nowości w postaci napojów roślinnych zyskują na popularności? Jakie są tego przyczyny?
Savoir-vivre - słysząc te słowa, zastanawiamy się, czy to może nawiązanie do romantycznych powieści rodem z XIX wieku? Może do sztywnych zasad spożywania posiłków, z których główna brzmiała „nie kładź łokci na stole”. A może to pieśń przeszłości, o której
Święta i dni odświętne, które tu przedstawiamy, mają charakter umowny. Nie są w żaden sposób oznaczone jako święta państwowe czy religijne. To święta promujące edukację kulinarną i ekologiczną, zwracają uwagę na problemy związane z żywnością.
Poranna kawa dla jednych to tylko zastrzyk energii, dla innych rytuał rozpoczynający dzień, celebrowany z ulubionego zestawu filiżanek. Poranne espresso w domu?
W tej części Smakowitych dodatków przybliżymy popularne sosy z krajów basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Wydawać by się mogło, że podobny klimat w regionie, podobna roślinność i zwyczaje kulinarne są wspólne dla szeroko pojętego Lewantu i ogól
Poranna kawa dla jednych to tylko zastrzyk energii, dla innych rytuał rozpoczynający dzień, celebrowany z ulubionego zestawu filiżanek. Poranne espresso w domu?
Sztuka kulinarna podobnie jak wszystkie aspekty ludzkiej działalności podlega przemianom. Ludzie zawsze szukają nowych obszarów działania, nowych procesów, produktów, smaków i aromatów.
Prezentowane poniżej święta, ciężko znaleźć w oficjalnych kalendarzach. Przedstawiamy tu raczej dni, które upamiętniają regionalne tradycje i wydarzenia bądź promują potrawy i wyroby popularne na danym obszarze czy kraju. Czasem zdarzy się nietypowe święt
Czy piwo bezalkoholowe to jeszcze piwo? Whisky bez procentów to ciągle jest ten sam trunek? Takie pytania zadają sobie sceptycy, twierdzący, że alkohol bez alkoholu traci swoje tradycyjne znaczenie.
Wśród dodatków do potraw, które mają postać zimnych sosów oprócz majonezu, musztardy czy ketchupu często używamy zimnych sosów warzywnych. Trzeba przyznać, że w polskiej kuchni jest ich niewiele.
Niektóre potrawy pod wpływem gotowania, smażenia czy pieczenia zmieniają nie tylko konsystencję i fakturę, ale też kolor. Czym to jest spowodowane?
Znają Państwo takie zboża jak orkisz, proso, sorgo? Zapewne tak, bo nawet, jak nie mieliśmy możliwości spotkać się z tymi nazwami w sklepie to w zapewne w programach podróżniczych, wydawnictwach geograficznych była o nich mowa.