Blog

 
Zima w Alpach. Co zjeść w alpejskich kurortach? (cz. I)

Zima już puka do drzwi, a wraz z nią wyczekiwany sezon narciarski! W kalendarzu początek grudnia to idealny moment, by rozpocząć planowanie zimowych wypadów. Okres świąteczny, ferie, karnawał to okazje, aby wyjechać na narty, snowboard i inne śnieżne akty

Powróćmy jak za dawnych lat (cz. V)

Współczesna kuchnia polska nie dostrzega niektórych warzyw, które gościły na stołach naszych przodków. Często jest to wynik zmian społecznych i ekonomicznych.

Filozofia zmiany na lepsze (kaizen) w gastronomii

Gastronomia to nie tylko smak, aromat i atmosfera (na kuchni czy na sali). To także proces, który prowadzi do doskonałości. Perfekcja, powtarzalność procesów, najwyższa jakość, osiągane są już na samym początku procesu przygotowania dania, obsługi klienta

Mleko. Od fascynacji do kontrowersji

Około 8000 lat przed naszą erą umiano już pozyskiwać mleko od krów, owiec czy kóz. Nauczono się wtedy przetwarzać mleko na jogurty, sery, masło. Co ciekawe, większość ludzi żyjących w tamtych czasach nie mogła spożywać mleka nieprzetworzonego.

Dynia. Nie tylko na Halloween

Choć pierwsze, pomarańczowe akcenty dyni pojawiają się w sklepach już na początku jesieni, to listopad jest idealnym momentem, by w pełni docenić jej kulinarne i dekoracyjne walory.

Powróćmy jak za dawnych lat (cz. IV)

W tej części cyklu o zapomnianych warzywach przyjrzymy się roślinom, których nazwy jeszcze tu i tam możemy zobaczyć, a nawet zjeść. Niemniej jednak powoli znikają z listy naszych kulinarnych zainteresowań.

Śliwka. Królowa jesiennych potraw

Jesień to czas, kiedy w sadach, ogrodach i oczywiście na stoiskach owocowo-warzywnych pojawiają się śliwki. Różne odmiany dumnie prezentują swoje zalety.

Rosół. Zupa znana na całym świecie?

Można zaryzykować twierdzenie, że rosół to zupa, która króluje na naszych stołach. Niedzielny obiad bez rosołu wydaje się niepełny. Aromatyczny wywar, gotowany z mięsa i warzyw, podawany z cienkim makaronem (np. nitki) to niemal danie narodowe.

Grzybobranie. Które grzyby lubimy?

Grzybobranie to w Polsce nie tylko miłe spędzanie czasu na łonie natury. To wręcz narodowa tradycja, często zadziwiająca przedstawicieli innych narodów.

Czy koncentraty spożywcze są ciągle potrzebne?

Koncentraty spożywcze to produkty znane już od wielu lat. Nie należy ich mylić z konserwantami. Koncentraty odgrywają ważną rolę w kuchniach domowych, gastronomii i przemyśle spożywczym.

Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w październiku

W Polsce, ale też w innych miejscach na świecie często obchodzone są święta nieobecne w kalendarzu. To raczej dni promujące potrawy, produkty czy miejscowe zwyczaje.

Nadchodzi jesień. Jakie smaki i produkty znajdziemy na stołach?

Dzięki globalizacji, rozwojowi technik rolniczych większość warzyw i owoców możemy mieć przez okrągły rok. Mimo tego ciągle wolimy młodą kapustę z naszych upraw, truskawki, czereśnie czy ziemniaki.

Helios-szklo
HELIOS SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Reviews with ekomi-pl.com