Czy napoje służą tylko do popicia dania? Może jednak mają szersze znaczenie? Spróbujmy odpowiedzieć na to pytanie. W okresie karnawałowym często zasiadamy do stołu. Wśród dań na pewno trafią się zbyt suche, tłuste, pikantne czy niedoprawione. W wielu przy
Nowy Rok rozpoczynamy przeglądem styczniowych, nietypowych świąt kulinarnych. Podobnie jak w poprzednich miesiącach, opisujemy tu święta ustanowione dla zabawy i kultywowania tradycji. Nie są to święta, związane z oficjalnym kalendarzem świąt państwowych
Corocznie w sylwestrowy wieczór słyszymy charakterystyczne wystrzały korków z butelek win musujących. Chciałoby się napisać: z szampana, ale jest kilka rodzajów win z bąbelkami i nie wszystkie są szampanami.
24 grudnia, szczególny dzień w naszych domach. Wigilia Bożego Narodzenia. Staramy się w jak najlepszy sposób kultywować ten dzień. W ciągu dnia przygotowywanie potraw świątecznych strojenie choinki, pakowanie prezentów.
Wchodząc do cukierni trudno nie zobaczyć ciast zrobionych na bazie biszkoptu. Torty, rolady, ciasta z owocami, galaretką, keksy i wiele innych. Ten rodzaj ciasta jest popularny w wielu krajach świata.
Od czasu do czasu, trafiamy w prasie, czy Internecie na informacje o skutecznych, wręcz wspaniałych napojach, dodatkach, które sprawią, że nasza sylwetka, waga i samopoczucie będą idealne.
W kolejnej części naszej opowieści zajmiemy się tymi, których obecność w azjatyckich daniach jest istotna, ale nie zawsze przez nas zauważalna. Zobaczmy zatem, czym jeszcze mistrzowie kuchni ubogacają smak i aromat dań rodem z Dalekiego Wschodu, czy szero
Grudzień przynosi w swoim kalendarzu dni świąteczne, które łączą się z polską tradycją. Barbórka, Mikołajki, Boże Narodzenie czy Sylwester. W te grudniowe święta bawimy się, składamy życzenia, obdarowujemy prezentami.
Andrzejki, obchodzone w nocy z 29 na 30 listopada, są w jakimś sensie klamrą spinającą powoli kończący się stary rok, a przychodzącą z nowym rokiem nadzieją.
Definicja dania jednogarnkowego jest prosta: to potrawa, która gotowana jest w jednym naczyniu, a wszystkie składniki gotują się jednocześnie.
Kanapki znamy wszyscy. Od pierwszych lat życia do późnej starości, kanapki towarzyszą nam w domu, szkole, pracy, na wycieczkach i turystycznych wyprawach.
Mąka ze zbóż, a przede wszystkim mąka pszenna zagościła w naszej świadomości już bardzo dawno. Określa się, że już 9 tys. lat temu, człowiek uprawiał pszenicę. Mąka pszenna czy żytnia są bardzo popularne, sporządza się z nich ciasta, słodkie przekąski, da