Strona główna
/
Blog
/
Śliwka. Królowa jesiennych potraw

Blog

 
Śliwka. Królowa jesiennych potraw

Śliwka. Królowa jesiennych potraw

Data publikacji: 27-10-2025

Śliwka. Królowa jesiennych potraw - - Podsumowanie audio wygenerowane przez AI

Jesień to czas, kiedy w sadach, ogrodach i oczywiście na stoiskach owocowo-warzywnych pojawiają się śliwki. Różne odmiany dumnie prezentują swoje zalety. Jedne uwielbiamy jeść na surowo, inne jako dodatek do potraw, ciast, sosów jeszcze inne odmiany wspaniale sprawdzą się jako susze i marynaty. Śliwki to owoce, które można podzielić na odmiany wczesne i późne. Dzięki temu przygoda ze świeżymi owocami trwa od końca lipca, aż do października. 

Ulubione śliwki w Polsce

W naszym kraju uprawia się kilka odmian śliwek, różniących się smakiem, kolorem, wielkością i czasem dojrzewania. Najpopularniejsze odmiany to:

  • węgierka (jest ich kilka typów: dąbrowicka, węgierka zwykła i wczesna, wagenheima, juna, tegera, kalipso), w pełni dojrzała węgierka ma kolor ciemnogranatowy z białym, woskowym nalotem;
  • śliwa opal to wczesna odmiana, skórka fioletowo-różowa, lekko aromatyczny miąższ, słodko-kwaśna, nadają się do jedzenia bezpośrednio z drzewa; 
  • cacanska (odmiany: lepotića i rana, owoce duże, fioletowo-różowe, miąższ jędrny, kwaskowaty, owoce doskonałe na przetwory);
  • polinka (owoce średniej wielkości, ciemnofioletowe z niebieskim nalotem);
  • renkloda (w zależności od odmiany owoce żółte, zielone oraz fioletowe, wielkość 2-4 cm, uważane za doskonałe owoce, często spożywane w formie niedojrzałej, kiedy są kwaskowate i cierpkie);
  • królowa wiktoria (owalne owoce w kolorze różowo-czerwonym z domieszką fioletu, miąższ słodki, soczysty, idealna na kompoty).

Inne odmiany takie jak emper, herman, amers, bluefre też są uprawiane, choć nie są tak popularne, jak opisane wyżej. 

Śliwka w polskiej kuchni

Śliwkę w Polsce znamy od wieków. Ze względu na właściwości, owoc ten pojawiał się w tradycyjnych przetworach oraz w wykwintnych daniach. Słodko-kwaśny smak większości odmian śliwek sprawia, że są używane na wiele sposobów. Wspaniałe są świeże, kiedy możemy poczuć ich naturalny smak, aromat i soczystość. Inne doznania mamy, gdy spożywamy śliwki suszone lub w postaci powideł, dżemów, kompotów. Nie zapominajmy też o nalewkach czy wysokoprocentowych destylatach, serwowanych w odpowiednich kieliszkach. Klasyczne wypieki ze śliwkami (ciasta drożdżowe, kruche), podawane na eleganckich paterachmusy. Śliwki są też wspaniałymi bazami do sporządzania wyśmienitych smoothie, koktajli, lodów. 

Śliwki to nie tylko desery. To także, dodatek do dań wytrawnych. Słodko-kwaśny smak idealnie przełamuje i uwypukla smak dań mięsnych (schab ze śliwką, dziczyzna, kaczka ze śliwką). Obecność śliwki w daniu nie tylko wzbogaca smak, ale też wspomaga trawienie ciężkich i tłustych dań (bigos, mięsa pieczone i duszone). 

Śliwkowy sezon jest dość długi i trwa od późnego lata, nawet do drugiej połowy października. Jesienne zbiory i czas przygotowań do zimy sprawiły, że śliwka stała się królową jesieni w kuchniach i spiżarniach. 

Historia śliwki w Polsce  

Śliwki w Polsce uprawiano już w czasach średniowiecznych. Już w XII wieku źródła wspominają o sadach śliwkowych na terenach łąckich. Chodzi tu o dzisiejszą gminę Łącko, położoną w województwie małopolskim, w powiecie nowosądeckim. Gmina ta jest określana stolicą krainy sadów. Od wieków suszona śliwka łącka była spławiana Dunajcem i Wisłą do innych krajów europejskich. W wieku XVIII Szydłów uzyskał miano stolicy śliwki w Polsce. Suszenie śliwek stało się bardzo cenioną umiejętnością, a i same suszone śliwki miały dużą wartość. Na tyle dużą, że opłacało się te owoce przemycać. XIX wieczni sadownicy z Łącka, wprowadzili nowe odmiany śliwek, a także zaczęto destylację domowej śliwowicy (tradycyjna łącka śliwowica, jest wpisana na listę niematerialnych dóbr kultury narodowej).

Warto wiedzieć

  • Śliwka znana jest na wszystkich kontynentach (no, może poza Antarktydą);
  • Badacze odkryli ślady uprawy śliwek z epoki neolitu (obok oliwek, fig i winogron);
  • Księżna Kinga, żona Bolesława Wstydliwego bardzo wspierała uprawę i przetwórstwo śliwek;
  • Śliwki w zależności od odmiany, w procesie suszenia mogą stać się słodsze lub bardziej wytrawne;
  • Śliwki są często elementem diet dla osób z cukrzycą, nadciśnieniem i problemami kardiologicznymi i trawiennymi. Pomagają także w walce z otyłością;
  • Polskie odmiany śliwek: szydłowska i suska sechlońska są chronione europejskimi certyfikatami Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG). Oznacza to, że te odmiany śliwek są też lokalnymi specjałami, które muszą być produkowane według ściśle ustalonych reguł dotyczących sposobu produkcji, miejsca wytwarzania i spełniać ustalone cechy produktu.

Śliwka to prawdziwa królowa jesiennych potraw. Bogata historia, liczne odmiany oraz różnorodność zastosowania czynią ze śliwek nieodłączny element polskiej kuchni.

HELIOS SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Reviews with ekomi-pl.com