Strona główna
/
Blog
/
Nadchodzi jesień. Jakie smaki i produkty znajdziemy na stołach?

Blog

 
Nadchodzi jesień. Jakie smaki i produkty znajdziemy na stołach?

Nadchodzi jesień. Jakie smaki i produkty znajdziemy na stołach?

Data publikacji: 22-09-2025

Nadchodzi jesień. Jakie smaki i produkty znajdziemy na stołach? - Podsumowanie audio wygenerowane przez AI

Dzięki globalizacji, rozwojowi technik rolniczych większość warzyw i owoców możemy mieć przez okrągły rok. Mimo tego ciągle wolimy młodą kapustę z naszych upraw, truskawki, czereśnie czy ziemniaki. Te przyzwyczajenia sprawiają, że nasza kuchnia w jakimś stopniu jest sezonowa, zgodna z porami roku. Nadchodząca jesień niesie ze sobą wiele smaków i zapachów, które pamiętamy sprzed lat. Zobaczmy, co ta pora roku może nam zaoferować na stołach.

Jesienne warzywa

Jesień to najlepsza pora roku dla miłośników warzyw. W większości są to warzywa, które mogą być długo przechowywane szczególnie w deszczowe, zimne dni oraz dalej w zimowe mrozy. W tej części roku na straganach i stoiskach warzywnych królują dynie, buraki, marchew, kapusta, ziemniaki, cebula, papryka, bakłażany, cukinie, patisony. Można śmiało powiedzieć, że dynia jest królową jesiennych warzyw. Jej słodkawy posmak i uniwersalność zastosowań sprawiają, że sprawdza się w wielu daniach. Z dyni robimy zupy, zapiekanki, kremy, placki, ciasta. Można ją też marynować. Inne warzywa też są bazą do wielu potraw. Buraki do barszczu, sałatek, kapusta świeża i kiszona to podstawa polskiej kuchni, warzywa dyniowate (kabaczki, bakłażany, patisony) wspaniałe w zapiekankach czy warzywnych leczo. 

Jesienne owoce i leśne grzyby 

Jesień to także czas zbiorów owoców. Jabłka, gruszki, śliwki, pigwa, jeżyny, żurawina, czarny bez, a nawet winogrona to bogactwo smaku, witamin i minerałów. Jesienne owoce idealnie sprawdzają się w domowych przetworach, deserach i sałatkach. Jesienią pojawiają się także orzechy, nasiona dyni, słonecznika, których właściwości żywieniowe i zdrowotne są doskonale znane. Przełom lata i jesieni czy wczesna jasień to raj dla grzybiarzy. Lasy obfitują w borowiki, podgrzybki, kurki, maślaki, rydze, gąski i opieńki. Leśne grzyby to podstawa sosów, zup, farszów. To także grzyby marynowane oraz suszone. 

Jesienne dania

Dania, które częściej spożywamy jesienią, mają nas rozgrzać i dostarczać energii, a ich przygotowanie ułatwiają odpowiednie akcesoria kuchenne. Temperatura niższa niż latem, krótsze dni, mniej słońca to wszystko jest powodem zmniejszenia naszej aktywności. Dlatego też dania, które jemy o tej porze roku, powinny dostarczać nam „paliwa” na zmaganie się ze zmianą pory roku. 

Do typowych polskich dań jesiennych, zaliczyć możemy:

  • Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem, często serwowana na dużych talerzach, podawana z kluskami śląskimi, modrą kapustą i żurawiną.
  • Gęsina. Podawana podobnie jak kaczka, ale też z ziemniakami, czerwoną kapustą, surówką z buraków i jabłek. Dania z gęsiny to nie tylko pieczeń. Można ją dusić, ugotować zupę, zrobić tatara czy pasztet. Gęsina jest szczególnie promowana na dzień 11 listopada, kiedy obchodzone jest Święto Niepodległości oraz dzień świętego Marcina.
  • Bigos. Jesienny bigos jest pełny leśnych grzybów, suszonych śliwek i dobry wędlin.
  • Kolejne danie z kapustą. Gołąbki. Kapusta faszerowana nadzieniem mięsnym i ryżem. To standardowy opis, ponieważ gołąbki w różnych częściach naszego kraju mogą mieć różne składniki.
  • Zupy. Dyniowa szczególnie rozgrzewająca, grzybowa z leśnych grzybów ma wspaniały smak i aromat, po prostu pachnie lasem. Grochówka i kwaśnica, czyli zupy, które mogą być daniami jednogarnkowymi. Mają dużo składników (warzywa, mięso, wędliny), są bardzo treściwe i kaloryczne.  
  • Zapiekanki. Jesienne warzywa są idealne do zapiekanek. Marchew, brokuły, cukinia, bakłażan w połączeniu z cebulą, ziemniakami, ryżem, makaronem tworzą zestawy idealne do zapiekania. Dodatkowo ser, mięso lub wędliny i jesienny posiłek pełen smaku i energii mamy zrobiony.
  • Placki ziemniaczane lub z cukinii. Z dodatkiem gulaszu, sosu grzybowego lub pomidorowego czy śmietany mogą być doskonałym daniem na obiad, lub kolację. 

Przyprawy i zioła

Te dodatki zawsze sprawiają, że potrawy stają się bardziej wyraziste i pełniejsze smaku. Przyprawy i zioła to po prostu element każdego dania. Na jesień do głosu dochodzą przeprawy, które mają za zadanie zaostrzyć smak, wydobyć czasem skrywane walory potrawy. Dlatego jesienią częściej się jada desery, w których dominują takie przyprawy jak cynamon, goździki, imbir, kardamon. W daniach wytrawnych poczujemy na pewno majeranek, tymianek, jałowiec, ziele angielskie czy liść laurowy. Oczywiście bez czosnku i cebuli nie obędzie się żadne danie. 

Jesienna kuchnia w Polsce, to powrót do tradycyjnych smaków. Bogactwo jesiennych produktów jest wielka i skwapliwie potrafimy je wykorzystać. Właśnie na jesień jest zwiększone zainteresowanie daniami z kapusty, buraków, jabłek, śliwek czy grzybów. Właśnie jesienne warzywa i owoce definicja naszej kuchni.

HELIOS SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Reviews with ekomi-pl.com