Choć pierwsze, pomarańczowe akcenty dyni pojawiają się w sklepach już na początku jesieni, to listopad jest idealnym momentem, by w pełni docenić jej kulinarne i dekoracyjne walory. Minął już czas halloweenowych lampionów, ale dla prawdziwych miłośników dyni to dopiero początek! Po zbiorach, które trwają często aż do pierwszych przymrozków, czas zająć się tym pomarańczowym skarbem i czerpać z jego bogactwa smaku i wartości odżywczych przez całą zimę. Przygotujcie się na to, że dynia to coś znacznie więcej niż tylko upiorny dodatek.
Trochę o pochodzeniu dyni Dynia pochodzi z Ameryki. Konkretnie z regionu dzisiejszego Meksyku i Gwatemali. Szacuje się, że dynia w tamtej części Nowego Świata uprawiana była już 7000 lat przed naszą erą, co stawia dynię na czele najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Była ceniona za swoje wartości odżywcze i smakowe, a także za możliwość długiego przechowywania.
Do Europy dynia dotarła w XV i XVI wieku. Jak głoszą przekazy, Krzysztof Kolumb był dynią zafascynowany. W Polsce, nowinki ze świata kulinarnego dochodziły dość późno, jednak w przypadku dyni było inaczej. Już w 1613 roku zapiski opisują dynię w Krakowie. Z biegiem lat dzięki łatwości uprawy i możliwości długiego przechowywania dynia zadomowiła się w naszych ogrodach i spiżarniach. Nasi przodkowie traktowali dynię, wręcz jako warunek przetrwania zimy.
Odmiany dyni
Polecamy
dostawa gratis!
Na hasło dynia najczęściej wyobrażamy sobie dużą, pomarańczową kulę, większą od arbuza. Okazuje się jednak, że odmian dyni jest całkiem sporo. Nie wszystkie oczywiście mają przeznaczenie kulinarne, jednak te najbardziej popularne cieszą się zainteresowaniem szefów kuchni i domowych koneserów dobrego jedzenia. Najpopularniejsze odmiany dyni to:
- Dynia hokkaido. Chyba ulubiona dynia kucharzy. Jej dużym plusem jest to, że nie ma potrzeby jej obierania. Umycie i pokrojenie w zupełności wystarczą. Jest niewielka, w kształcie cebuli lub gruszki. Ma zwarty, bardzo słodki, pomarańczowy miąższ. Idealna do przyrządzenia aksamitnej zupy dyniowej, którą można podać na eleganckich talerzach. Można ją przechowywać nawet do 6 miesięcy. Polecana dla osób, które chcą dopiero zacząć swoją dyniową przygodę. Pochodzi, jak sama nazwa wskazuje z Japonii.
- Dynia piżmowa (Butternut Squash). Ma gruszkowaty kształt. Miąższ tej dyni jest bardzo pomarańczowy, zwarty i słodki. W smaku orzechowa lekko maślana. Sprawdza się doskonale jako główny składnik zupy, można ją piec (z dodatkiem ziół, świetna jako dodatek do pieczeni). Wyśmienita do purée, curry, zapiekanek, gulaszów, risotto. Wyhodowana w USA w 1944 roku.
- Makaronowa. Owalny lub podłużny kształt. Skórka kremowa lub jasnożółta. Miąższ jasnożółty, włóknisty. Po obróbce termicznej wnętrze tej dyni rozpada się na nitki przypominające makaron spaghetti. Dzięki tej właściwości dynia makaronowa jest świetnym zamiennikiem makaronu. Można ją podawać z sosami, mięsem mielonym, warzywami. Pasuje też do sałatek i zapiekanek. Przemiana dyni w makaron powoduje, że często nazywa się tę odmianę „cud natury”. Popularna wśród osób będących na diecie nisko węglowodanowej i bezglutenowej.
- Olbrzymia (Zwyczajna). Zazwyczaj pomarańczowa (lecz bywają o innych kolorach), okrągła lub lekko spłaszczona. Miąższ pomarańczowy, wodnisty, łagodna w smaku. Idealna do przetworów. Zupy z tej dyni należy zdecydowanie mocniej doprawiać niż inne odmiany. Ta dynia często jest przedstawiana w filmach czy serialach, ponieważ właśnie przedstawiciele tej odmiany biorą udział w konkursach na największą dynię. Rekordowe okazy potrafią ważyć prawie 1000 kg! Tak, to nie pomyłka, prawie tonę (odmiana Atlantic Giant). Wielu smakoszy twierdzi, że główną zaletą tej dyni jest wielkość, smak pozostawia wiele do życzenia.
- Dynia Halloween. Duża, okrągła dynia. Można powiedzieć: klasyk. Pomarańczowa skórka, miąższ wodnisty w smaku, łagodna, mało wyrazista. Po upieczeniu pestki są wspaniałą przekąską. Ze względu na dość przeciętne właściwości, używana do dań mniej wykwintnych. Jednak popularna jako przedmiot ozdobny w dniu halloween.
- Flyn. Dość mała, okrągła, lekko spłaszczona. Skórka pomarańczowa lub żółta. Słodka, o orzechowym posmaku, po ugotowaniu kremowa konsystencja. Intensywny smak. Doskonale sprawdza się w zupach, sosach, idealna do faszerowania, gulaszy i risotto. Pasuje też do deserów takich jak placki, muffinki, ciasta, podawane na paterach .
- Dynia Lunga di Napoli. Kształt długi, cylindryczny. Skórka ciemnozielona. Przypomina wyrośniętą cukinię (potrafi ważyć od 10 do 30 kg). Miąższ pomarańczowy, słodki, orzechowy i owocowy. Po ugotowaniu bardzo kremowa i aksamitna. Zaliczana do jednych z najsmaczniejszych odmian dyni. W dogodnych warunkach można ją przechowywać nawet rok. Pochodzi z Włoch, gdzie nazywa się ją „królową dyni”. Wykwintne zupy, risotto, ravioli czy gnocchi nie mogą bez niej powstać – jej przygotowanie ułatwią dobre noże kuchenne.
Dynia to roślina, która ma tyle kulinarnych twarzy, że każdy znajdzie coś dla siebie. Smacznego!