Przedstawiamy święta, związane z kuchnią, żywieniem i produktami spożywczymi, których na próżno szukać w oficjalnych kalendarzach. To ważne dni dla ludzi związanych z regionem, w którym mieszkają. To także promowanie kultury i historii oraz uświadamianie problemów, przed jakimi stoją rolnicy, rybacy, hodowcy, sprzedawcy i producenci. Pamiętajmy jednak, że nieoczywiste święta to przede wszystkim wspólna, dobra zabawa.
1 września. Dzień Dorsza
Wszyscy Polacy mają z pierwszym dniem września jednoznaczne skojarzenia. Rocznica wybuchu II wojny światowej. Jednak jest druga okazja, do obchodów. Nie oficjalna, a być może nawet nie całkiem znana. To Dzień Dorsza. Dlaczego akurat wypada w ten dzień? Niestety, brak informacji na ten temat.
Dorsz to ryba szlachetna. Od wieków był podstawową rybą, którą łowili rybacy. Był podstawą diety i gospodarki. Mięso dorsza jest białe, kruche, bogate w białko, witaminę D i B12, oraz cenne kwasy omega-3. Jest doceniane przez smakoszy oraz dietetyków.
Dzień Dorsza to okazja do organizowania lokalnych festynów, imprez kulinarnych. W miejscowościach nadmorskich zobaczyć można pokazy gotowania, posmakować dań z dorsza, uczestniczyć w konkursach kulinarnych. Mistrzowie gotowania przygotowują specjalne potrawy, często tworząc nowe unikalne przepisy lub przypominane są dawne receptury. Na festynach na pewno zjemy klasycznego fileta z dorsza, zupę rybną, pieczonego dorsza z ziołami czy rybne zapiekanki, serwowane często na talerzach z dekoracyjnymi elementami..
Dzień Dorsza to także okazja do przyjrzenia się historii rybołówstwa, problemom przełowienia i ochronie zasobów morskich.
2 września. Światowy Dzień Kokosa
To święto ma za zadanie uświadomić nam, jak ważną rolę w świecie odgrywa kokos. Jest to jedna z najbardziej wszechstronnych roślin tropikalnych. Światowy Dzień Kokosa ustanowiono w 2009 roku przez Azjatycką i Pacyficzną Wspólnotę Kokosową (Asian and Pacific Coconut Community). Kokos służy człowiekowi od setek lat (w niektórych regionach od tysięcy). Jest źródłem pożywienia, surowców przemysłowych i lekarstw. Ta roślina to nieodłączny element kuchnia azjatyckiej, karaibskiej i polinezyjskiej. Popularność oleju kokosowego (nie tylko w kuchni), mleczka kokosowego, wody kokosowej czy miąższu jest ogromna. Kokos będąc rośliną uprawianą w strefie tropikalnej, znany jest na całym świecie.
Dzień Kokosa ma za zadanie uświadomić rolę, jaką odgrywa w gospodarce wielu krajów, jak dbać o zrównoważony rozwój upraw. W czasie obchodów Dnia Kokosa organizowane są festiwale kulinarne, gdzie można spróbować kokosowych przysmaków. Od klasyki w postaci napojów, drinków, deserów, aż po potrawy kuchni fusion.
14 września. Dzień Derenia
Cóż to jest dereń? Odmiana jelenia, a może jakiś ważny owad? Nie, to trochę zapomniany owoc, który ma ogromny potencjał. Na szczęście powoli wraca do łask. Mimo że traktowany jest często jako roślina ozdobna, dereń jadalny (Cornus mas L.), to prawdziwy skarb natury. Jest bogaty w witaminę C, antyoksydanty i składniki mineralne. Jadalne owoce są idealne na przetwory (dżemy, marmolady), nalewki (dereniówka to alkohol ceniony i lubiany przez wielu). Niedojrzałe owoce, kiszone w solance bardzo przypominają oliwki. Dereń można też suszyć (w tej formia jest doskonałym dodatkiem do deserów i ciast). Dzień Derenia to doskonała okazja do poznania tego owocu i włączenia go do swojego jadłospisu (można go dodawać do mięs, sosów, sałatek).
18 września. Dzień Kapusty Kiszonej (Surkålens dag)
Święto kapusty kiszonej obchodzone jest w Szwecji. Bez problemu można kapustę kiszoną uczcić także w naszym kraju. I ma to miejsce w Charsznicy (nazywanej Kapuścianą Stolicą Polski) w dniach 6-7 września. To święto ma jednak szerszy zakres, bo dotyczy kapusty jako takiej, nie tylko kiszonej, i przypomina o tym, jak ważne dodatki kuchenne pomagają w jej przygotowaniu..
Szwedzki Dzień Kapusty Kiszonej to święto, które ma upamiętniać rolę kapusty kiszonej w codziennym życiu Szwecji. Kapusta kiszona to naturalny probiotyk wspomaga pracę jelit, wzmacnia odporność. Dostarcza witaminę C i K oraz błonnik.
Pomimo że świętuje się kiszoną kapustę, w kuchni szwedzkiej raczej nie znajdziemy potrawy, gdzie kapusta kiszona odgrywa podstawową rolę. Dlatego kilka dań z kapustą czasami znajdziemy w szwedzkim menu, jednak nie będą to dania narodowe. Na przykład bratwurst, czyli kiełbasa z kapustą, danie kuchni niemieckiej czy pierogi z kapustą, danie polskie. Święto Kiszonej Kapusty ma przypomnieć o tradycyjnych metodach konserwowania żywności, o bardzo korzystnych aspektach spożywania naturalnie fermentowanych produktów.
Przedstawione święta pokazują nam, jak bogata jest natura, jak różnorodne jest kulinarne podejście do naturalnych produktów.