Blog
Data publikacji: 02-01-2025
|Data edycji: 07-01-2025
Nowy Rok rozpoczynamy przeglądem styczniowych, nietypowych świąt kulinarnych. Podobnie jak w poprzednich miesiącach, opisujemy tu święta ustanowione dla zabawy i kultywowania tradycji. Nie są to święta, związane z oficjalnym kalendarzem świąt państwowych czy religijnych. Spójrzmy, co niesie styczeń dla miłośników świąt nietypowych. Jest to oczywiście subiektywny wybór.
Dzień fasoli. Bean Day
Na 6 stycznia przypada Dzień fasoli. Odmian fasoli jest sporo, niektóre zdobyły popularność na całym świecie, inne królują tylko w lokalnych kuchniach. Dzień fasoli obejmuje nie tylko suche ziarna fasoli, ale też fasolkę szparagową i płasko strąkową. Największą popularnością fasola cieszy się w USA, Ameryce Środkowej i Południowej. Garnek gotowanej fasoli przeszedł wręcz do popkultury. Westerny oraz filmy opowiadające o życiu gaucho, nie mogą się obyć bez gorącej miski fasoli w sosie. Najpopularniejsze odmiany fasoli to:
- fasola biała;
- fasola czerwona;
- fasola czarna;
- pinto;
- mung;
- szparagowa.
Każda z odmian, ma swoją charakterystykę, właściwości, wartości odżywcze i użytkowe. Fasola świetnie łączy się z pomidorami i ostrymi przyprawami. Pasuje do gulaszy, zup i dań jednogarnkowych. Z powodzeniem niektóre odmiany można wykorzystać w ciastach i deserach. Fasola i inne składniki skrobiowe (ryż, placki tortilli, makarony) stanowią bazę dla wielu dań w kuchniach Meksyku, Brazylii i innych krajów regionu. Zielona fasola mung to częsty składnik azjatyckich sałatek i dań obiadowych.
Organizatorzy Dnia fasoli w różnych krajach eksponują jej właściwości korzystne dla wegetarian i wegan. Duża zawartość białka, soli mineralnych i witamin są idealnym składnikiem wielu diet. Istotnym czynnikiem popularności fasoli, oprócz właściwości prozdrowotnych jest jej niska cena. Dzięki temu w wielu krajach jest podstawowym warzywem na stołach.
Święto torcika Mazarin (Mazarindagen)
To szwedzkie święto obchodzone jest 10 stycznia lub 13 marca. Kultywuje ono ciasto, które nazwano nazwiskiem francuskiego kardynała Julesa Mazarin’a (1602-1661). Mówić o Mazarin „torcik” jest lekką przesadą. Jest to bardziej okrągła tarta z kruchego ciasta, z marcepanową lub migdałową masą. Całość przykryta jest lukrową masą. Skąd się wzięła nazwa? Nie do końca wiadomo. Jest kilka teorii dotyczących nazwy. Jedna z nich twierdzi, że kardynał był wielkim propagatorem kuchni włoskiej (był z pochodzenia Włochem), a słodkości rodem z Italii w szczególności. Trzeba dodać, że w Skandynawii to ciasto pojawiło się w XVII wieku, a więc w czasach politycznej aktywności Mazarin’a i dużej wymiany kulturowej pomiędzy północną a południową i zachodnią Europą. Inna teoria głosi, że popularność francuskiej kuchni na europejskich dworach była bardzo duża, że niektóre potrawy i wyroby nazywano nazwiskami ówczesnych francuskich dostojników. Ciasto Mazarin jest bardzo popularne w Szwecji i innych krajach skandynawskich. Często podawane w czasie przerwy na kawę (słynna szwedzka fika). Jest popularne wśród szwedzkich emerytów.
Międzynarodowy Dzień Pizzy
17 stycznia obchodzony jest Dzień Pizzy. Dzień ten wybrano ze względu na to, że jest to dzień świętego Antoniego, patrona ognia i zawodów z nim związanych (czyli m.in. piekarzy, kucharzy). Organizatorzy Święta Pizzy postulują odwiedzenie tego dnia pizzerii, zamówienia ulubionej pizzy do domu. Godnym uczczeniem tego dnia będzie własnoręczne skomponowanie i wykonanie pizzowego placka.
- Pizza jest drugim, po burgerach najpopularniejszym daniem w Stanach Zjednoczonych. Pomimo tego, statystycznie najwięcej zjada przeciętny Norweg.
- Najdroższa pizza kosztuje 12 000 $, jej autorem jest włoski mistrz pizzy Renato Viola. Przygotowanie i podanie pizzy to cały ceremoniał. Pizza Ludwik XIII, podawana jest w domu osoby zamawiającej. Oprócz ciasta, które musi leżakować 72 godziny, wszystkie składniki przygotowywane są przez 3-osobowy zespół. Składniki do tego dania to między innymi australijska sól z rzeki Murray, certyfikowana mąka organiczna, 3 rodzaje kawioru, krewetki, homar, mozzarella z mleka bawolego. Dodatkowo danie uzupełniają szlachetne trunki koniak Remy Martin Louis XIII i szampan Krug Clos Du Mesnil.
- Największa pizza świata powstała w Rzymie w 2012 roku. Zużyto prawie 20 ton mąki, 19 ton mozzarelli, 8800 litrów sosu pomidorowego, 1,5 tony masła. Średnica tej olbrzymiej pizzy wyniosła 3960 metrów. Z uwagi na to, że nie ma tak olbrzymich pieców, pieczono ją w 5234 kawałkach. Całość operacji trwała 48 godzin. Po zakończeniu pieczenia, pizza została dodatkowo pokrojona i przesłana do rzymskich ośrodków pomocy społecznej.