Blog

Dlaczego pijemy mniej mleka? Czym je zastąpić?
Data publikacji: 09-07-2025
|Data edycji: 10-07-2025
Dlaczego pijemy mniej mleka? Czym je zastąpić? - - Podsumowanie audio wygenerowane przez AI
Jeszcze kilka lat temu, krowie mleko było prawie w każdej domowej lodówce. Dzisiaj albo jest go mniej lub nie ma go w ogóle. Czemu krowie mleko przestało być trendy, a nowości w postaci napojów roślinnych zyskują na popularności? Jakie są tego przyczyny? To tylko kwestia mody, czy coś innego?
Czemu odchodzimy od krowiego mleka?
W latach 2003-2011 prowadzono wielką medialną akcję „Pij mleko, będziesz wielki”. Zaangażowano gwiazdy scen, estrady, sportowców. Kampania miała zwrócić uwagę na korzystne skutki picia mleka. Był to wielki sukces komercyjny, odnotowano poważne wzrosty spożycia mleka i rozpoznawalności marki. Hasło, pomimo upływu 14 lat od zakończenia kampanii wciąż jest rozpoznawalne, ale niekoniecznie zachęca do spożycia mleka. Paradoksalnie autor tego hasła reklamowego, gdy został rodzicem, zaczął inaczej patrzeć na krowie mleko. Jest kilka czynników, które sprawiają, że powoli odchodzimy od mleka. Oto kilka z nich:
- Nietolerancja na laktozę oraz alergie. Te czynniki są najpowszechniejsze. Coraz więcej osób odkrywa, że po zjedzeniu produktu mlecznego czują się niezbyt komfortowo. Wzdęcia, biegunki, bóle brzucha to efekty nietolerancji laktozy, czyli cukru mlecznego. Dodatkowo trzeba wspomnieć, że nietolerancja laktozy nasila się z wiekiem. Czasami kłopoty z trawieniem mleka niesie także alergia na białko mleczne.
- Edukacja zdrowotna. Jesteśmy coraz bardziej świadomi, tego co jemy i pijemy. Pojawiają się pytania o hormony, proces produkcji, użycie antybiotyków. Wpływ produktu zwierzęcego na rozwój dzieci. I wiele tematów z tego zakresu jest wyolbrzymionych lub opartych na niesprawdzonych teoriach, to i tak mają one wpływ na poszukiwanie zamienników mleka i wyrobów mlecznych.
- Wzrost popularności weganizmu. Dieta roślinna staje się coraz bardziej popularna. I nie dotyczy tylko osób zaangażowanych w ruch wegański. Decydują na nią osoby z powodów etycznych, ekologicznych lub zdrowotnych. No, a w diecie wegańskiej mleka, ani przetworów mlecznych nie ma.
- Jedną z przyczyn zmniejszenia spożycia mleka jest „klęska urodzaju”. Parę lat temu dla mleka krowiego nie było, żadnych alternatyw. Obecnie raczej bez trudu dostaniemy mleko i wyroby kozie, owcze i roślinne. Wśród płynnych wyrobów roślinnych każdy znajdzie ulubiony smak i własności. Napoje migdałowe, orzechowe, kokosowe, ryżowe, sojowe, a nawet z grochu są postrzegane jako zamienniki mleka. I to nie tylko jako dodatek do kawy.
- Marketing i moda. To one spowodowały, że mleko powoli zeszło na drugi plan. Wiele kawiarni ma w ofercie podstawowej napoje roślinne. Działania producentów w social mediach, promowanie roślinnych napojów poprzez influencerów, akcje reklamowe w telewizji, stacjach radiowych to wszystko ma wpływ na nasze wybory.
Roślinne alternatywy dla mleka
Omówiliśmy główne przyczyny spadku zainteresowania mlekiem. Spójrzmy więc, na roślinne zamienniki. Może coś nas zainteresuje.
- Napój migdałowy. Lekko orzechowy smak, pasuje do kawy i deserów. Kupując, warto zwrócić uwagę na zawartość migdałów. Im więcej, tym lepiej. Zazwyczaj nisko kaloryczny.
- Napój owsiany. W ostatnich latach najpopularniejszy napój roślinny. W smaku lekko słodki, kremowy. Idealny do kawy (tworzy piankę), płatków śniadaniowych i koktajli. Jest stosunkowo tani. Najlepiej wybierać te niesłodzone.
- Napój sojowy. Bogaty w białko, neutralny w smaku. Doskonały w gotowaniu i pieczeniu. Czasami wzbudza kontrowersje z powodu upraw sojowych i stosowania technik GMO.
- Napój kokosowy. Egzotyczny w smaku, świetnie sprawdza się w daniach kuchni azjatyckich, koktajli, deserów. Dość kaloryczny i tłusty.
- Napój ryżowy. Bardzo delikatny w smaku. Idealny dla alergików. Jest dość rzadki i naturalnie słodki. Pasuje do deserów i płatków śniadaniowych, choć ze względu na niską zawartość białka nie powinien być jedynym zamiennikiem mleka w diecie.
- Napój z orzechów nerkowca. Gęsty, o kremowej konsystencji. Doskonały zamiennik śmietany w sosach i zupach.
- Napój z grochu. Nowość na rynku, zyskująca na popularności. Produkt bogaty w białko, o neutralnym smaku, kremowy. Dobra propozycja dla osób, które nie spożywają soi.
Spadek popularności mleka krowiego to proces złożony wynikający z wielu czynników. Dla wielu osób rozstanie się z krowim mlekiem i przejście na roślinne alternatywy to naturalny proces. Inni, mają z tym problem i nie wyrzekną się tłustej śmietanki w mocnej kawie. Ważne jednak jest to, aby nie wykluczać żadnej ze stron i dzielić się z innymi tym, co najlepsze w naszej kuchni, serwując to na przykład na urokliwej porcelanie stołowej, oraz szukać nowych doznań kulinarnych.