Blog

Savoir-vivre przy stole. To już przeszłość?
Data publikacji: 04-07-2025
Savoir-vivre przy stole. To już przeszłość? - Podsumowanie audio wygenerowane przez AI
Savoir-vivre - słysząc te słowa, zastanawiamy się, czy to może nawiązanie do romantycznych powieści rodem z XIX wieku? Może do sztywnych zasad spożywania posiłków, z których główna brzmiała „nie kładź łokci na stole”. A może to pieśń przeszłości, o której już dziś nikt nie pamięta?
Kiedyś cylinder, monokl, gorset a dziś?
Savoir-vivre to z francuskiego „właściwe zachowanie się w określonych miejscach i sytuacjach”. I właściwie ta definicja wszystko wyjaśnia. Czy obowiązuje w dzisiejszych, zabieganych czasach? W formule, którą znamy z XIX wieku na szczęście nie. Świat się zmienił. Nie chodzi o to, aby serwetki były ułożone w specjalny sposób, a rozmowy były prowadzone w tylko w określonych tematach. Dziś savoir-vivre to raczej przewodnik, który pomaga nam czuć się dobrze, swobodnie i komfortowo w każdej sytuacji. Celem samym w sobie nie jest perfekcyjna wiedza o kolejności sztućców, czy doborze szkła, ale to by okazywać szacunek innym przy stole i dbać o to, aby czuli się dobrze w naszym towarzystwie. Można powiedzieć, że ewolucja savoir-vivre zdjęła ograniczający nas gorset, ale dalej jest elegancki, bardziej dostępny i użyteczny.
Współczesny savoir-vivre
W dzisiejszych czasach zasady odpowiedniego zachowania się przy stole to mniej sztywności więcej serdeczności. Czasy się zmieniły. Przemiany społeczne, technologiczne wytyczyły nowy styl życia, nowe zasady i nowe społeczeństwo. Czy to dobrze, czy źle to już inna kwestia. Dlatego dzisiejszy savoir-vivre to nie perfekcyjne ułożenie kilkunastu noży i widelców przy serwisie obiadowym, ale to, co buduje atmosferę przy stole i to, co świadczy o naszej kulturze osobistej. Wśród zasad współczesnego savoir-vivre, do najważniejszych kwestii zaliczamy:
- Punktualność i poszanowanie czasu innych. Przychodzenie na wspólny posiłek z tzw. poślizgiem, to brak szacunku dla gospodarza i pozostałych gości. Jeśli się spóźnisz, poinformuj o tym. Prosta zasada, ale jakże często zapominana.
- Wyłączenie telefonu na czas spotkania. To zasada podstawowa. Wyłącz telefon, włącz się do rozmowy przy stole.
- Czekaj na gospodarza z rozpoczęciem jedzenia. Nigdy nie rozpoczynaj sam posiłku, zaczekaj, aż gospodarz wszystkich zaprosi i sam rozpocznie spotkanie przy stole. To wyraz cierpliwości i szacunku z Twojej strony.
- Używaj sztućców w sposób odpowiedni. Machanie sztućcami, wskazywanie na kogoś za pomocą noża czy widelca to zachowanie nieodpowiednie. Jeśli skończymy, połóżmy sztućce równolegle do siebie (na kształt znaku =). Będzie to sygnał dla obsługi, że mogą zabrać talerz.
- W trakcie rozmów nie poruszaj spraw, które mogą być kontrowersyjne, wywołać kłótnie, lub być kłopotliwe dla innych (polityka, religia, choroby).
- Serwetka. To nie tylko ozdoba. Umieszcza się ją na kolanach. W trakcie spożywania dań służy do otarcia ust, przed napiciem się (aby nie zostawić śladów na szklance, kieliszku), lub po posiłku. Serwetę składamy w chwili zakończenia jedzenia i odkładamy ją obok talerza. Nigdy na talerzu.
- Jedz z umiarem i nie krytykuj jedzenia. Nigdy nie nakładaj zbyt dużo jedzenia, jedz powoli, delektuj się potrawami. Nie rozmawiaj z pełnymi ustami, nie siorb i nie mlaskaj. To są podstawy, świadczące o naszej kulturze osobistej.
- Doceń wysiłek gospodarzy i kucharzy. Nawet jeśli coś Ci nie smakuje, nie krytykuj tego. Zawsze podziękuj za zaproszenie i poczęstunek. Nawet drobne, z pozoru niewiele znaczące słowa uznania mogą działać cuda.
Czy savoir-vivre ma wciąż znaczenie?
Tak, ma. Pomimo wielu zmian, które następują w naszym życiu, pewne zasady pomagają nam lepiej żyć, współdziałać i nie popadać w chaos dnia codziennego. Savoir-vivre przy stole to budowanie relacji, zawieranie nowych znajomości, budowanie więzi między ludźmi. Dobre maniery nie tylko mówią o nas samych, ale też sprzyjają lepszej komunikacji, pogłębianiu relacji pomiędzy członkami rodzin oraz w biznesie.
Pamiętajmy, że savoir-vivre to także wyraz szacunku dla gospodarzy, gości, jedzenia, a nawet samego siebie. Dobre maniery tworzą pewne zasady, które pomagają nam dobrze zachowywać się w różnych sytuacjach społecznych, także tych przy stole.
Savoir-vivre to nie przeżytek. Jest wciąż aktualny i ważny dla naszej kultury i tożsamości. Obecnie, wspólny posiłek jest często jedyną okazją do prawdziwego kontaktu. Pamiętając o kilku zasadach dobrego wychowania, możemy sprawić, że spotkania będą pełne rozmów, radości i dobrym doświadczeniem, wartym powtórzenia. Starajmy się czynić tak, aby inni czuli się w naszym towarzystwie dobrze. Wbrew pozorom, osoba chcąca przestrzegać zasad savoir-vivre, czasami może mieć większe problemy niż kiedyś. Potrawy z całego świata, często spotykają się na jednym stole. W tym momencie znajomość choćby ogólnych zasad może uchronić nas przed wielką gafą.

Krosno Glass S.A.
Kieliszki do wody 330 ml - Harmony (9270)
**Najniższa cena od 30 dni: 63,98 zł

Waza
Zestaw kawowy dla 12 os. / 15 części - Classic Murano WA-165
**Najniższa cena od 30 dni: 1 027,90 zł

Waza
Zestaw obiadowy dla 12 os. / 42 części - Classic Murano WA-165
**Najniższa cena od 30 dni: 2 321,11 zł