Strona główna
/
Blog
/
Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w lipcu

Blog

 
Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w lipcu

Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w lipcu

Data publikacji: 01-07-2025

Święta i dni odświętne, które tu przedstawiamy, mają charakter umowny. Nie są w żaden sposób oznaczone jako święta państwowe czy religijne. To święta promujące edukację kulinarną i ekologiczną, zwracają uwagę na problemy związane z żywnością. To także dni, które promują lokalne społeczności i tradycje regionów. Spójrzmy na kilka wybranych, które obchodzi się w lipcu.

Międzynarodowy Dzień Owoców

1 lipca to dzień, w którym w sposób szczególny patrzymy na owoce. Idea utworzenia Dnia Owoców, zrodziła się w 2007 roku wśród berlińskich studentów. Od tego czasu Dzień Owoców rozprzestrzenił się w wielu krajach całego świata. 

Celem tego święta jest przede wszystkim promowanie zdrowego jedzenia w postaci owoców. Pamiętajmy, że owoce to nie tylko zdrowy dodatek do diety. To produkty bogate w witaminy, minerały, błonnik, antyoksydanty, które dbają o nasze zdrowie, dobre samopoczucie, prawidłową pracę naszych organów. Często leczą i zapobiegają chorobom. 

Dzięki idei Dnia Owoców rok 2021 został ogłoszony przez ONZ Rokiem Owoców i Warzyw. Międzynarodowy Dzień Owoców to nie tylko święto smaku, przetworów czy potraw owocowych. To też czas promowania owoców jako źródła zdrowia, ekologicznego podejścia do upraw i świadomego podejścia do natury. 

Świętując, warto czasem błysnąć nieoczywistą wiedzą. 

Czy wiecie, że:

  • Banany to jagody? Z punktu widzenia botaniki banany to jagody, ponieważ rozwijają się z jednego kwiatu, a nasiona znajdują się w miąższu. 
  • Ananas to zbiór zrośniętych ze sobą małych jagód, które powstały z osobnych kwiatów. 
  • Cytrusy to efekt krzyżowania trzech gatunków pierwotnych, czyli pomelo, mandarynki i cytronu. Z nich powstały pomarańcze, grapefruity czy cytryny. 

Światowy Dzień Czekolady – World Chocolate Day

7 lipca to święto czekolady. Prawdopodobnie wielu smakoszy czeka na ten dzień z utęsknieniem. Będzie wtedy można zjeść więcej czekolady niż w dzień powszedni, bez żadnych wymówek. Święto to święto! Bo właśnie tego dnia należy się cieszyć z przyjemności, jaką daje czekolada. Składniki zawarte w czekoladzie poprawiają samopoczucie, działają relaksująco, łagodzą stany napięcia nerwowego. Badania wskazują, że anandamid, kofeina i teobromina zawarte w czekoladzie wywołują uczucie komfortu i euforii podobnie jak w czasie zakochania się. 

Czekolada pochodzi z Ameryki Południowej, wyrabia się ją z ziaren kakaowca. Znana była w czasach przed odkryciem Ameryki przez Kolumba. Majowie i Aztekowie przyrządzali z niej pikantny, gorzki napój wykorzystywany w celach religijnych i leczniczych, , serwowany w specjalnych naczyniach, być może przypominających dzisiejsze zestawy naczyń. W Europie czekolada pojawiła się w XV wieku, wraz z odkryciem drogi morskiej do Ameryki. Jednak dopiero w roku 1550 zaczęto ją spożywać w bogatych domach i dworach możnowładców. Jak to bywa z nowinkami kulinarnymi, czekoladę zaczęto z upływem czasu udoskonalać. Dodawano cukier, miód, przyprawy co znacznie poprawiało smak czekolady. W XIX wieku opracowano metodę specjalnego, wielogodzinnego mieszania czekolady (konszowania), co spowodowało, że czekolada uzyskała jednolitą teksturę, lepszy smak i gładką konsystencję. Proces ten także umożliwił formowanie czekolady w tabliczki. 

Światowy Dzień Czekolady nie został powołany przez firmę czy organizacje handlowe. To inicjatywa oddolna. Data 7 lipca jest raczej symboliczna. Jak głosi legenda właśnie tego dnia 1550 roku, pierwsze ziarna kakaowca pojawiły się w Europie.

Teobromina zawarta w czekoladzie ma właściwości przeciwkaszlowe, czyli czekolada lekiem na kaszel! Inny nieoczywisty fakt to, że czekolada może chronić przed próchnicą dzięki zawartymi w niej polifenolom. Te naturalne związki hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy.

Czekoladowa fontanna, która uznawana jest za największą na świecie ma ponad 8 metrów wysokości i w ciągu godziny wypływa z niej 1500 litrów płynnej czekolady. Znajduje się ona w Szwajcarii, w miejscowości Kilchberg w centrum muzealno-edukacyjnym „Dom Czekolady Lindt”.

Dzień Wuzetki

22 lipca przypada Dzień Wuzetki, czyli ciastka W-Z. Data tego święta wskazuje na korzenie tego ciasta, czyli czasy PRL. Wuzetka to ciastko składające się z dwóch blatów kakaowego biszkoptu, przekładanego bitą śmietaną i warstwą marmolady. Dodatkowy było wykańczane czekoladową polewą i dekorowane bitą śmietaną. Wuzetka to efekt konkursu na nowy wyrób cukierniczy, który miał symbolizować odbudowującą się Warszawę po II wojnie światowej. Konkurs zorganizowany został pod koniec lat 40. XX wieku przez Cech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie. Ciastko to stało się bardzo popularne w stolicy i w całej Polsce. Zajadamy się nim do dziś.

HELIOS SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Reviews with ekomi-pl.com