Strona główna
/
Blog
/
Kawiarki i drippery. Domowa alternatywa dla ekspresów ciśnieniowych?

Blog

 
Kawiarki i drippery. Domowa alternatywa dla ekspresów ciśnieniowych?

Kawiarki i drippery. Domowa alternatywa dla ekspresów ciśnieniowych?

Data publikacji: 26-06-2025

Poranna kawa dla jednych to tylko zastrzyk energii, dla innych rytuał rozpoczynający dzień, celebrowany z ulubionego zestawu filiżanek. Poranne espresso w domu? Rozwiązanie to ekspres ciśnieniowy. Jednak to nie tylko koszty, to także konieczność regularnego dbania o ten sprzęt. Odkamienianie, odtłuszczanie, czyszczenie elementów, które stykają się z mlekiem. Jednak na szczęście istnieją alternatywy, które oferują kawę smaczną i pełną aromatu. 

Kawiarka. Italia zatrzymana w filiżance

Kawiarka to włoski wynalazek. Włoski przedsiębiorca Alfonso Bialetti w roku 1933 zlecił zaprojektowanie urządzenia, dzięki któremu będzie można zaparzyć espresso w domu. Projektem zajął się inżynier Luigi di Ponti. Pierwsza kawiarka, która trafiła na półki sklepowe to model Moka Express. Skutecznie reklamowana, szczególnie po II wojnie światowej stała się symbolem nie tylko dobrej kawy, ale też włoskiego stylu życia. Warto podkreślić, że model z roku 1933 produkowany jest przez firmę Bialetti do dziś. 

Kawiarka składa się z trzech części:

  • dolnego zbiornika na wodę;
  • sitka na zmieloną kawę;
  • górnego zbiornika na kawowy napar.

Aby przygotować kawę, należy wlać wodę do dolnego zbiornika (najlepiej gorącą, aby skrócić czas parzenia i uniknąć „przepalenia” kawy). Do sitka wsypujemy zmieloną kawę, nie ubijamy jej zbyt mocno. Kawa potrzebuje miejsca. Całość skręcamy, stawiamy na kuchence i podgrzewamy. Woda z dolnej części pod wpływem temperatury zmienia się w parę. W tym stanie przeciska się pod ciśnieniem przez sitko z kawą, zapełniając górną część czarnym, aromatycznym naparem. 

Czy kawa z kawiarki to 100% espresso? Nie, tak się nie stanie choćby dlatego, że ekspres ciśnieniowy zaparza kawę, wytwarzając ciśnienie 9 barów i więcej. Kawiarka od 1 do 2 barów. Jednak z kawiarki otrzymamy intensywną, mocną kawę, zbliżoną do espresso. Napar z kawiarki to idealna baza dla mlecznych kaw, takich jak cappuccino, latte macchiato czy flat white. Kawiarki są łatwe w utrzymaniu czystości, zajmują niewiele miejsca i są trwałe. 

W handlu dostępne są dwa rodzaje kawiarek. Aluminiowe i stalowe. Te zrobione z aluminium są lekkie, szybko się nagrzewają, co przyspiesza proces parzenia kawy. Jednak aluminium może reagować z kawą, dodając naparowi delikatny, metaliczny posmak. Smakosze kawy z aluminiowej kawiarki twierdzą, że jest to dodatkowy walor jej smaku. Aluminiowa kawiarka wymaga delikatnego czyszczenia. Po każdym użyciu należy ją dokładnie umyć i wysuszyć, aby uniknąć osadzeniu kamienia i korozji.

Kawiarka stalowa. Ten rodzaj jest cięższy od kawiarki aluminiowej. Wolniej się także nagrzewa, jednak jest odporniejsza na uszkodzenia i korozję (kawiarki stalowe produkowane są ze stali nierdzewnej chromowo-niklowej). W tym rodzaju kawiarki, napar otrzymujemy czysty, bez dodatkowych wrażeń smakowych jak w kawiarce aluminiowej. Stalowe kawiarki są często droższe, jednak bardziej długowieczne i lepiej się prezentują. 

Dripper. Pełna kontrola nad kawą

Dripper to stożek z otworem na dole, wykonany z plastiku, szkła, metalu lub ceramiki. Do środka tego stożka wkłada się papierowy filtr, wsypuje mieloną kawę i stawia się bezpośrednio na filiżance, kubku lub dzbanku. Zalewamy zmieloną kawę gorącą wodą, a klarowny napar spływa do naczynia pod spodem. Na upartego to rodzaj „zalewajki” tylko z użyciem filtra, który oddziela fusy od naparu. Sprawa sporządzenia kawy w dripperze wydaje się prosta. Wielkiej filozofii tu nie ma. Jednak, jeśli zależy nam na naparze, w którym poczujemy nuty kwiatów, owoców czasem czekolady lub orzechów musimy trochę się natrudzić. I tu mamy do czynienia z kontrolą tego, co będziemy pili. Jest kilka czynników, od których zależy smak naszego naparu. Oto one:

  • grubość zmielenia kawy (to kluczowy czynnik, który wpływa na smak);
  • odpowiednia ilość kawy w zależności od ilości naparu, który chcemy uzyskać;
  • technika nalewania wody (to proces dwustopniowy — najpierw zalewamy kawę niewielką ilością wody, czekamy, aż kawa napęcznieje i się przefiltruje, następnie kolistym ruchem wlewamy powoli kolejną część wody);

Oczywiście można eksperymentować, aby uzyskać nowe aromaty i osiągnąć idealną dla nas kawę. Można zmieniać grubość zmielenia, temperaturę wody, sposób nalewania. Na pewno, każdy z etapów można udoskonalić i dostosować do własnych gustów. Papierowy filtr zatrzymuje oleje i drobinki kawy dzięki temu uzyskany napar jest klarowny i pozbawiony goryczki. 

Kawiarka i dripper to niedrogie i proste sposoby na przygotowanie pysznej kawy. Obie metody dają inny rodzaj naparu, jednak oba doskonałe w swoim rodzaju. Wybór między kawą z kawiarki i drippera to kwestia indywidualna, ale zawsze będzie to dobry wybór.

HELIOS SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Reviews with ekomi-pl.com