Blog

 
Jaki prezent pod choinkę do naszej kuchni?

Jaki prezent pod choinkę do naszej kuchni?

Zima zagościła w naszym kraju. Co za tym idzie, przychodzi czas świąt i prezentów. W różnych domach tradycja obdarzania się prezentami pod choinkę wygląda trochę inaczej. Najczęściej kupujemy zabawki, słodycze albo książki. Najczęstszymi adresatami upominków są dzieci, ale przecież także dorośli wręczają sobie podarunki. Podchodząc jednak do tematu w sposób bardziej praktyczny, przedstawimy kilka przykładów drobnych upominków, które na pewno znajdą swoje miejsce w kuchni obdarowanej osoby.

Naczynia do serwowania

Tradycyjne półmiski, talerze to podstawa każdego posiłku. Jednak na prezent warto wybrać coś oryginalnego i niejednoznacznego. Leżący kieliszek jako miska? Półmisek w kształcie przeciętej butelki? Marmurowy talerz czy porcelanowa replika kości udowej, pozwalająca na serwowanie dań w sposób co najmniej nieoczywisty. Takie prezenty sprawiają, że patrzymy na serwowanie dań w inny sposób, szukamy nowych pomysłów, przy okazji wywołując uśmiech na twarzy obdarowanego. 

Kuchenne akcesoria

W każdej kuchni znajdziemy sporo przedmiotów, które ułatwiają pracę kucharza i pomagają tworzyć specjały inne niż zazwyczaj. Dobrym tego przykładem są formy do deserów i dań, które wymagają schłodzenia, bądź mrożenia. Foremki w kształcie walca czy prostopadłościanu pozwalają na przygotowanie nietypowych potraw i słodkości. Innymi ciekawymi pomysłami na prezent do kuchni mogą okazać się szpatułki, wycinarki i pincety. Sprawdzą się przy przygotowywaniu dań i ich serwowaniu. 

Dla amatorów domowych wędzonek polecamy specjalne naczynia przeznaczone do wędzenia niewielkich ilości mięs, wędlin czy ryb.  Specjalna pokrywa w zestawie z naturalnymi dębowymi trocinami czy wiórami dębowymi z aromatem amerykańskiej whiskey pozwoli przygotować danie naprawdę wyjątkowe.

Młynki do pieprzu, soli i przypraw

Te urządzenia są niezbędne w każdej kuchni. Można powiedzieć, że kuchnia bez młynka do pieprzu jest niekompletna. Młynek do pieprzu czy soli powinien być trwały i niezawodny. A jeśli jest zaprojektowany przez artystę i wykonany przez renomowaną firmę, będzie wspaniałym prezentem mikołajkowym. Jaki młynek wybierzemy to kwestia upodobań i przyzwyczajenia. W młynkach mechanicznych możemy dokładnie dozować odpowiednią ilość przyprawy, w elektrycznych zrobimy to bardzo szybko. Nowoczesne młynki posiadają także mechanizmy umożliwiające regulowanie grubości mielenia. 

Drewniane deski do krojenia

Wśród kandydatów do świątecznych prezentów kuchennych nie może zabraknąć desek do krojenia. To przedmioty pierwszej potrzeby w każdej kuchni. Dzięki nim mamy bezpieczną przestrzeń do pracy z ostrymi narzędziami kuchennymi (noże, tasaki), jednocześnie chronimy blaty kuchenne. Jak twierdzą nasze babcie oraz szefowie kuchni, drewniane deski do krojenia są najlepsze. Noże na drewnianej powierzchni zachowują się przewidywalnie, a ręka kucharza nie błądzi po kuchennym blacie. Szukajmy desek z orzecha włoskiego, dębu bądź jesionu. Zwróćmy także uwagę na to, aby były wykonane z jednego kawałka drewna. Deski wykonane z kilku części mają krótszą żywotność. Dobrze, aby były wstępnie impregnowane specjalnym olejem przeznaczonym do kontaktu z żywnością.

Naczynia żaroodporne

To popularne świąteczne prezenty kuchenne. Poprzez swoją uniwersalność i łatwość utrzymania czystości idealnie wypełniają rolę mikołajkowego podarunku. Różne kształty i możliwość zastosowania przy wielu potrawach, odporność na wysokie i niskie temperatury, zawsze elegancki wygląd stanowią o tym, że naczynia żaroodporne zawsze spotkają się z życzliwym przyjęciem przez obdarowanego. Naczynia te wykonane ze szlachetnego i wytrzymałego szkła wykorzystamy zarówno w piekarniku jak i zamrażarce. Z powodzeniem po skończonym obiedzie, możemy w tym samym naczyniu przechowywać niezjedzone potrawy. Naczynia żaroodporne nie sprawiają problemu podczas mycia w zmywarkach, można w nich gotować także w kuchenkach mikrofalowych. Bogactwo modeli naczyń ze szkła żaroodpornego jest tak duże, że przyrządzimy w nich nie tylko pieczeń, tatrę czy zapiekankę. Bez kłopotu ugotujemy także zupę lub deser.

Prezent do kuchni pod choinkę może być wyzwaniem dla kupującego. Warto wiedzieć, jaki rodzaj posiłków preferują obdarowywani. Ważnym czynnikiem często są także finanse. Dlatego warto zastanowić się nie tylko nad atrakcyjnością prezentu, ale też nad jego wartością i ewentualnym wykorzystaniem w kuchni. Warto dowiedzieć się o kulinarnych zwyczajach osób, którym pragniemy zrobić mikołajkową niespodziankę, bo nietrafiony prezent szybko staje się zapomniany, nie tylko w kuchni.