Blog

 
Kuchnia tajska. Nie tylko zupa Tom Yum

Kuchnia tajska. Nie tylko zupa Tom Yum

Kuchnia tajska, obok chińskiej i indyjskiej należy do najpopularniejszych na świecie. I o ile kuchnie chińska i indyjska stanowią odrębne tradycje kulinarne, to Tajlandczycy potrafili wziąć z kuchni tych krajów to, co najlepsze i stworzyć własne wersje dań. W potrawach tajskich widać także wpływy innych regionów Azji, Europy i Ameryki (chodzi o Amerykę Południową, skąd do Tajlandii sprowadzono chili).

Pikantna kuchnia

Kuchnia Tajlandii bazuje na filozofii pięciu smaków. Słodycz, gorycz, kwaśność, słodkość i ostrość wyznaczają smak potraw. Wśród popularnych kuchni azjatyckich, wyróżnia się aromatem i ostrością. Inaczej niż w kuchni chińskiej, tajscy kucharze mają większą dowolność w przyprawianiu potraw, dlatego często jest tak, że to samo danie przygotowywane przez różnych kucharzy będzie smakować inaczej, pomimo tych samych podstawowych składników. Ostrość tajskich dań pochodzi przede wszystkim z chili, które zostało sprowadzone do Tajlandii w XVI wieku przez Portugalczyków z Ameryki Południowej. Przyprawa ta oraz trawa cytrynowa, imbir, czosnek, limonka kaffir, kolendra i bazylia stanowią bazę przypraw zup, curry, potraw z grilla, mięs i owoców morza. Tajskie dania znane są także z dodatku mleczka kokosowego. Wykorzystuje się także inne przyprawy popularne w kuchniach azjatyckich: sos sojowy, ostrygowy, rybny, tofu. 

Popularne dania kuchni tajskiej

Wiele potraw tej wspaniałej kuchni jest dostępnych tylko w Tajlandii. Przyczyna jest dość prozaiczna. Świeże owoce i warzywa specyficznych tajskich odmian po prostu nie nadają się do transportu na wielkie odległości (jak na przykład banany, czy pomidory). Dlatego też, mimo niewątpliwych walorów smakowych, potrawy tajskie podawane w europejskich czy amerykańskich barach smakować będą inaczej niż w barze street food w Bangkoku. Niemniej jednak warto posmakować tajskiej kuchni. Do najpopularniejszych dań, które znalazły uznanie zachodnich konsumentów należą:

  • zupa tom yum - ostro-kwaśna zupa z krewetek lub kurczaka, na mleczku kokosowym, charakterystyczny smak tego dania pochodzi od kłącza podobnego do imbiru o nazwie galangal
  • pad thai - makaron smażony z dodatkiem tamaryndowca, sosu rybnego i cukru palmowego, dodaje się także dymkę, kiełki fasoli mung oraz orzeszki ziemne
  • tom kha gai - bulion wieprzowy lub z kurczaka, podawany z kawałkami mięsa, chili, mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową
  • massaman curry - popularne danie pochodzące z Indii, w jego skład wchodzą ziemniaki, anyż, kardamon i cynamon
  • muu sate - wieprzowe szaszłyki podawane z sałatką z ogórków w occie i dymki oraz sosem orzechowym
  • thai fish cakes - rybne lub krabowe ciasteczka podawane z ostrym sosem
  • mango sticky rice - to ugotowany ryż z mleczkiem kokosowym i mango, bardzo popularny deser dostępny nie tylko w ulicznych barach, ale i w lepszych restauracjach
  • woda kokosowa - najpopularniejszy napój w Tajlandii, podawany w puszkach lub bezpośrednio z orzecha, często z dodatkiem soków z cytrusów i innych dodatków smakowych

Durian i mangostan - królewska para tajskich owoców

Ten owoc zawdzięcza swoją sławę fetorowi, który wydaje. Jego zapach jednym kojarzy się ze starymi skarpetami, innym zepsutą rybą bądź miejskim ściekom. Stoiska, które sprzedają duriany można wyczuć z kilkudziesięciu metrów. Z drugiej strony smak tego owocu jest podobno nadzwyczajny, kto próbował ten wie… Powiedzenie mówi, że durian pachnie piekielnie, a smakuje niebiańsko. Sezon na ten owoc w Tajlandii trwa od marca do sierpnia. Drugim owocem, który Tajowie bardzo lubią i jest określany jako królowa owoców to mangostan. To właściwie jagoda, wielkości niedużych mandarynek o ciemnoczerwonej barwie. W środku jest jadalny, delikatny, soczysty biały miąższ. Smak tego owocu przypomina połączenie liczi, ananasa, brzoskwini i poziomki. Od pewnego czasu można mangostan dostać w niektórych polskich sklepach.

Kilka faktów dla wybierających się do Tajlandii

  • posiłki najczęściej jemy łyżką i widelcem (łyżka w prawej dłoni)
  • dania nie zawsze są wyjątkowo ostre, najczęściej kucharze ostrzegają przed ostrością dań, na prośbę mogą zmniejszyć ilość ognistych przypraw
  • papier toaletowy w ulicznych barach służy często za serwetki
  • cukier dodawany jest do bardzo wielu potraw, podobnie jak glutaminian sodu
  • tajskie owoce często po obraniu przechowywane w słodkim syropie, stąd ich słodycz i soczystość
  • przewożenie durianów w środkach komunikacji miejskiej jest zabronione i można zapłacić karę
  • picie napojów bezpośrednio z butelki, uważane jest za niegrzeczne

O gustach się nie dyskutuje, ale kuchnia tajska należy do najsmaczniejszych na świecie. Dzięki umiejętności przekształcania dań innych narodowości, wykorzystaniu darów tajskiej ziemi i umiłowania jedzenia, świat pokochał smaki i sposoby przyrządzania dań tego azjatyckiego kraju.