Blog

 
Kuchnia wegańska. Jedzenie, czy coś więcej?

Kuchnia wegańska. Jedzenie, czy coś więcej?

Szersze spojrzenie na własną kuchnię, chęć schudnięcia, bycie “fit”, potrzeba zmiany w zwyczajach żywieniowych to wszystko prędzej czy później, doprowadzi nas do hasła: weganizm. I wydaje się, że w zasadzie wiemy, co to jest, jakie są zasady komponowania posiłków, co można łączyć ze sobą, a co jest wykluczone z jadłospisu. Warto jednak spojrzeć dokładniej na kuchnię wegańską. Dowiedzieć się co oferuje, czego się po niej spodziewać i skąd jej tak duża popularność.

Weganizm i kuchnia wegańska. Czym są?

Wiele sposobów na styl życia ma swoje korzenie w filozofii i religiach Dalekiego Wschodu. W przypadku weganizmu jest inaczej. To nurt wywodzący się z Europy. Jego zasady zostały stworzone w latach 40 i 50 XX wieku. Podstawowa zasada weganizmu to wyeliminowanie z użytku wszystkich produktów i surowców powstałych ze zwierząt. Chodzi tu przede wszystkim o jedzenie (mięso, mleko), a także inne surowce pochodzenia zwierzęcego. Weganie nie chcą brać udziału (nawet pośrednio) w cierpieniu zwierząt, szczególnie tych hodowanych na ubój, wykorzystywanych w badaniach medycznych, czy w przemyśle kosmetycznym. Sprzeciwiają się także przetrzymywaniu zwierząt w klatkach, ogrodach zoologicznych i cyrkach.

Podstawa kuchni wegańskiej  

Weganizm, wprost wywodzi się z wegetarianizmu, jest jednak jego bardziej restrykcyjną wersją. Wegetarianie jedzą jaja, mleko, nabiał, miód. Weganie stronią od tych produktów. 

Nie jedzą też produktów z żelatyną, albuminą (białko zwierzęce, wykorzystywane w przemyśle cukierniczym, piekarniczym), kazeiną czy koszenilą (barwnik, uzyskiwany z owadów czerwców kaktusowych (dactylopius coccus), obecność koszenili jest oznaczona na produktach symbolem E120).

Produkty dozwolone w kuchni wegańskiej to:

  • rośliny strączkowe (groch, fasola, ciecierzyca, soczewica);
  • orzechy, nasiona, kiełki;
  • owoce, warzywa (cytrusy, mango, owoce suszone, jarmuż, bakłażan, czosnek, cebula);
  • napoje roślinne w zastępstwie mleka (z owsa, migdałów, sezamu, orzechów, ryżu);
  • produkty sojowe (tofu, tempeh);
  • seitan - gluten z mąki pszennej, wysokobiałkowy produkt, z powodzeniem wykorzystywany jako substytut mięsa.

Zalety kuchni wegańskiej

Całkowite wyeliminowanie z diety produktów pochodzenia zwierzęcego, przynosi wiele pozytywnych efektów. Badania dotyczące wpływu diety wegańskiej na organizm człowieka, wskazują kilka obszarów, które poprawiają ludzką kondycję. Do głównych plusów kuchni wegańskiej zaliczono:

  • obniżanie ilości cholesterolu we krwi oraz ciśnienia;
  • redukcja ilości cukru we krwi;
  • spadek masy ciała;
  • zauważalny wpływ na zmniejszenie zapadalności na choroby układu pokarmowego.

O czym pamiętać?

Przechodzący na kuchnię wegańską powinni pamiętać o kilku czynnikach. Szczególnie dotyczy to osób, które chcą stać się weganami z dnia na dzień i jadały mięso często. Organizm przyzwyczajony do częstej porcji białka zwierzęcego może zaprotestować. Dlatego, proces zmiany profilu dietetycznego powinien być rozłożony w czasie. Stopniowo rezygnujmy z mięsa, zastępując je produktami roślinnymi.

Przed rozpoczęciem swojej przygody z kuchnią wegańską, warto skonsultować się z dietetykiem. Specjalista wskaże, na które obszary należy zwrócić uwagę, co ewentualnie zmienić. Weganizm (w zakresie jedzenia) jest dietą wykluczającą. Dlatego należy rygorystycznie przestrzegać zaleceń i przepisów, aby produkty zwierzęce zastąpić odpowiednimi składnikami roślinnymi. Niestety, często się zdarza, że pierwsze dni i tygodnie po wycofaniu produktów zwierzęcych z diety, nie ma w jadłospisie niczego, co zastąpi w odpowiedni sposób białko zwierzęce. W tym momencie możemy narazić się różne przypadłości spowodowane źle zbilansowaną i mało urozmaiconą dietą. W nieprawidłowo przygotowanej diecie możemy spotkać się z następującymi problemami:

  • anemia, neuropatia, krzywica;
  • problemy z cyklem miesiączkowym;
  • problemy z niedoborem żelaza, wapnia, witamin B12 i D3;
  • słabsze trawienie, niektórych składników odżywczych.

Niezależnie od stopnia zaangażowania w zmiany naszej diety, warto wprowadzić okresowe badania analityczne. Warto mieć na uwadze morfologię, poziom witaminy B12 i witaminy D, poziom elektrolitów, poziom żelaza, cukru i białka. 

Weganie propagują życie bez bólu zwierząt, walczą z ich wykorzystywaniem. Aby być w zgodzie ze swoimi przekonaniami, weganie często nie używają ubrań mających w sobie elementy zwierzęce (wełna, włosie, skóry). Kuchnia wegańska, też jest wolna od surowców zwierzęcych. Jest zdrowa i sprzyjająca ludziom, choć wymagająca wysiłku przy komponowaniu menu, kontroli i różnorodności.