Blog

 
Kulinarna podróż do Meksyku

Kulinarna podróż do Meksyku

Wielkie odkrycia geograficzne, przyniosły wiele zmian w świcie. Nowe ziemie, nowe kontynenty, nowi ludzie, nowa flora i fauna - dotychczasowy świat zmienił się nie do poznania. Wraz z odkryciami pojawiły się nowe owoce i warzywa, przyprawy i używki. W dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie świat kulinariów bez ziemniaków, pomidorów, kukurydzy, papryki czy czekolady. Te i wiele innych produktów spożywczych pochodzi z Meksyku. 

Meksyk - kuchnia wielu kultur

Upadek kultury i państwa Azteków, paradoksalnie przyczynił się do upowszechnienia w kuchniach innych regionów świata miejscowych roślin i owoców. Z drugiej strony, konkwistadorzy przywieźli ze sobą zwyczaje żywieniowe rodem z Europy i Afryki Północnej. Dzięki tym splotom historii powstała kuchnia meksykańska, która ma w sobie elementy indiańskie, europejskie i arabskie (pamiętajmy, że Półwysep Iberyjski był przez długi czas pod panowaniem arabskim). Indianie wykorzystywali w swoim jadłospisie kukurydzę, ziemniaki, paprykę, indyki, pomidory, czekoladę. Najeźdźcy przywieźli ze sobą na kontynent amerykański ryż, wołowinę, oliwę, ser, wino. Europejczycy jadali też owoce morza i ryby. Pacyfik i Zatoka Meksykańska obfituje do dziś w marliny, dorady, żaglice i tuńczyki. Ryby i owoce morza z lokalnymi przyprawami są do dziś wizytówką klasycznej kuchni meksykańskiej. Meksykanie, słysząc od przedstawicieli innych kultur słowa, że lubią “ostre” tylko uśmiechają się pod nosem. Wiedzą przecież czym jest naprawdę ostre danie. Potrawy meksykańskie, a szczególnie z południa tego kraju mogą być piekielnie, ogniście ostre. Żołądek potraktowany takim daniem, najlepiej przywrócić do normalnego funkcjonowania za pomocą soków, owoców, horchadą (w zależności od regionu napój sporządzony z ryżu, mleka, sezamu lub jęczmienia).

Dziedzictwo Hiszpanów w kuchni meksykańskiej to desery. Flan (zapiekany krem waniliowy, z karmelową powłoką), crepes(naleśniki) czy churros (ciasto ptysiowe, smażone w głębokim tłuszczu, w kształcie długich paluchów). Deser czekoladowy także wchodzi w grę, na słodko na sposób europejski. Nie zdziwmy się, jednak kiedy serwowane danie będzie podane z gorzką czekoladą. W Meksyku czekolada często jest przyprawą do drobiu (sos mole).

Warto spróbować!

Kuchnia meksykańska stała się bardzo popularna na całym świecie. Trzeba jednak przyznać, że odmiany, kuchni meksykańskiej w poszczególnych krajach, często się różnią od oryginału. Spójrzmy na podstawowe dania kuchni meksykańskiej, które są dostępne w każdym barze.

Burrito. To placek (najlepiej kukurydziany) z farszem z czerwonej fasoli, ryżu i mielonego mięsa. Całość jest przypiekana na patelni. Odmiana bez placka, lecz na talerzu to burrito bowl.

Tacos. To dość mały, kukurydziany placek z różnymi farszami, sosami i warzywami. Często zamiast mięsa dodaje się krewetki. Na przykład w prawdziwym, klasycznym meksykańskim tacos nie znajdziemy mielonej wołowiny i sera cheddar. Zamiast tego będzie marynowana wieprzowina i świeże warzywa. 

Quesadilla. Placek kukurydziany, wypełniony serem typu oaxaca (przypominający nieco mozzarellę), warzywami i mięsem, czasami kiełbaskami, papryką, ziemniakami, grzybami. Po podgrzaniu ser się topi, tworząc z pozostałymi składnikami smaczną masę. Placek składany jest na pół i krojony jest na trójkąty.

Enchiladas. W skrócie można powiedzieć, że to faszerowane tortille, zawijane w rulony. Następnie umieszczane w żaroodpornym naczyniu, przykrywane serem, cebulą, pomidorami i zapiekane. Trochę przypomina włoskie cannelloni. Enchiladas faszeruje się mięsem, jakami, serem, twarogiem, owocami morza, ziemniakami. Dodatkami mogą być warzywa, śmietana, oliwki, papryka.

Nachosy. Kukurydziane chipsy. Same w sobie są wspaniałą przegryzką, ale w połączeniu z sosami, takimi jak salsa i guacamole mogą być przebojem niejednego spotkania.

Ceviche. Sałatka z surowej ryby, z dodatkiem soków z cytryny, limonki i pomarańczy. Surowa ryba, pod wpływem soku z cytrusów się zetnie (po min. ½ godzinie). Chwilę przed podaniem, dodajemy pokrojone awokado. Danie to ma swoje peruwiańskie korzenie, lecz w Meksyku też jest bardzo popularne.

Kuchnia Meksyku jest nie tylko smaczna, ale też kolorowa. Różnorodność używanych składników, warzyw, owoców, kwiatów daje niezapomniane wrażenia. Człowiek je nie tylko ustami, ale i oczami. Osoby, które odwiedziły ten piękny kraj, na pewno zauważyły różnice w kuchni, poszczególnych regionów. Meksyk jest ponad sześć razy większy od Polski, więc różnorodność regionów jest oczywista. Posmakujmy kuchni meksykańskiej, choćby w naszym wydaniu. Zbliżymy się choć trochę do oryginalnych smaków i kto wie, może kiedyś spróbujemy czegoś dobrego w Mexico!