Strona główna
/
Blog
/
Majówkowe grillowanie. Sezon czas zacząć!

Blog

 
Majówkowe grillowanie. Sezon czas zacząć!

Majówkowe grillowanie. Sezon czas zacząć!

Data publikacji: 29-04-2025

Maj to w naszym kraju miesiąc, w którym rozpoczyna się sezon grillowania. Sprzyja temu nie tylko wiosenny czas, ale przede wszystkim kalendarz. Dni wolne 1 i 3 maja, czasami jeszcze dojdzie sobota i niedziela, no i po Wielkanocy mamy mini urlop. Oczywiście nie wszyscy mają szanse na długi weekend, ale zdecydowana część społeczeństwa ma wolne. Rozkwitła zieleń, słońce wzywają nas na łono przyrody. Działki, polany, ogrody, miejsca, gdzie można rozpalić ogień, wzywają nas.

Dawniej i dziś

Pieczenie mięsa nad ogniem jest oczywiście znane ludzkości od czasów poznania ognia przez ludzi. Jednak z uwagi na to, że mięso było drogie, przez stulecia pieczyste było głównie spożywane przez możnowładców i ludzi bogatych. Sposobów przygotowania mięsa było kilka. Pieczono mięso na skórach zwierząt, na kościach. Zwyczaj pieczenia na rożnie upowszechnił się w średniowieczu. Grill w dzisiejszym wydaniu pojawił się w latach 50. XX wieku, kiedy zaczęto produkować pierwsze grille przenośne. W Polsce moda na grillowanie, w masowym wydaniu zaczęła się w latach 80. I można powiedzieć, że grillowanie od razu weszło do naszej tradycji kulinarno-towarzyskiej.

Przecież grillowanie to nie tylko przygotowanie jedzenia, położenie go na ruszt i spożycie, ale także podanie go na eleganckiej zastawie stołowej. To przede wszystkim okazja do spotkań towarzyskich, spędzenie czasu na rozmowach i zabawach na świeżym powietrzu. Wielogodzinne biesiady są okazją do spotkania w gronie dawno niewidzianych osób. Przy grillu, choć przydatne są praktyczne dodatki kuchenne, nie jest wymagana szczególna etykieta. Nie ma obowiązujących strojów, trunków czy dań. Często ważniejsze jest spotkanie niż jedzenie.

Grillowe porady i przestrogi 

Przedstawiamy kilka rad i tricków grillowych dla osób, które zaczynają dopiero przygodę z rusztem, jaki i dla tych, którzy chcą uzupełnić swoją wiedzę.

  • Mięso najlepiej jest przygotować kilkanaście godzin wcześniej (np. wieczorem i zostawić na noc). Podzielone porcje mięsa oprószone suchymi przyprawami lub zalane marynatą wstawiamy do lodówki
  • Mięso przed włożeniem na ruszt, trzeba wyjąć z lodówki. Co najmniej na 30 minut. Chodzi o to, aby temperatura się wyrównała, co umożliwi równomierne grillowanie. W ten sposób uniknie się surowego środka i spalonej powierzchni.
  • Grill musi być dobrze nagrzany. Dzięki temu potrawy nie będą przyklejać się do rusztu i będą mieć chrupiącą skórkę. W grillach z pokrywą takie nagrzewanie trwa do 10 min z zamkniętą pokrywą. 
  • Cebula jest nie tylko wspaniałym dodatkiem do potraw (np. szaszłyków, sałatek), ale jest znakomitym czyścikiem rusztu. Gdy skończymy grillować, warto przetrzeć gorący jeszcze ruszt połówką cebuli nabitej na widelec. Temperatura z węgla i naturalne soki z cebuli rozpuszczą tłuszcz i resztki jedzenia. Czysta ekologia, bez użycia chemii.
  • Pracując na grillu węglowym czy gazowym, warto sobie podzielić powierzchnię grillowania na dwie strefy. Gorącą i chłodniejszą. Strefa gorąca to obszar gdzie opiekamy, strefa chłodniejsza to miejsce, gdzie porcje „dochodzą”. Daje nam to większą kontrolę nad procesem pieczenia.
  • Pamiętajmy, że kwaśne składniki marynat (np. sok z limonki, ocet, jogurt) zmiękczają włókna mięsa, a przyprawy dają smak.
  • Grillmasterzy wiedzą o tym, że mięso należy obracać jak najrzadziej. Im dłużej przypieka się z jednej strony mamy większą pewność, że nie przyklei się do rusztu i będzie miało chrupiącą skórkę (z drugiej strony nie należy przesadzać, aby nie przypalić długim kontaktem z temperaturą z jednej strony).
  • Ryby fantastycznie udają się ułożone na plasterkach cytryny. Tak pieczona ryba nie rozpada się, jest soczysta, nie przywiera do rusztu, a dodatkowo zyskuje cytrusową, egzotyczną nutę.
  • Każde mięso czy kiełbasa jeszcze lepiej smakuje z dodatkami. Pomidory, ogórki to standard. Warto także spróbować kukurydzy z grilla. Jednak warto do klasycznej kukurydzy z solą dodać masło, czosnek, pietruszkę i chili. Całość zawijamy w folię i grillujemy około 15 min. Można zaryzykować stwierdzenie, że będzie to spożywczy hit spotkania.
  • Przygotowując grillowe spotkanie, pamiętajmy, że upodobania kulinarne się zmieniają. Dlatego obok dobrych jakościowo mięs, wędlin przygotujmy inne propozycje. Na grilla wspaniale się nadaje ser halloumi, papryka, bakłażan, ananas, brzoskwinie, pieczarki. 
  • Cierpliwość to podstawa dobrego grilla. Tradycyjne grillowanie na drewnie wymaga czasu. Odpowiedni żar powstaje dopiero po 2-3 godzinach. Użycie węgla drzewnego lub brykietów skraca czas do 30-40 minut. 

Grillowanie, to przyjemny sposób na spędzenie wolnego czasu na powietrzu, w towarzystwie przyjaciół i rodziny. Niech będą to spotkania pełne serdeczności i udanych potraw!