Blog

Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w maju
Data publikacji: 02-05-2025
|Data edycji: 05-05-2025
Majowe kalendarium kulinarnych świąt nieoczywistych, serwowanych na eleganckiej zastawie stołowej, prezentuje ciekawe wydarzenia. Omówimy święto tuńczyka, spojrzymy na światowy dzień hummusu oraz dzień wypieków. Zapowiada się ciekawy materiał, godny solidnego posiłku.
Światowy Dzień Tuńczyka
2 maja to Światowy Dzień Tuńczyka. Święto to ma charakter globalny, zostało ustanowione przez Organizację Narodów Zjednoczonych w 2016 roku. Pierwsze obchody maiły miejsce rok później. Celem tego święta jest przedstawienie problemu przełowienia i ochrony tuńczyka. Tuńczyk od strony gospodarki jest istotny dla wielu krajów. Zmniejszenie możliwości połowu z powodu przełowienia uderza nie tylko w rybaków, ale też w zakłady przetwórstwa, handel i konsumentów. Święto tuńczyka ma charakter edukacyjny i zwraca uwagę na takie aspekty jak:
- przełowienie i ochrona populacji tej ryby;
- promocja zrównoważonych połowów;
- zachęcanie do wybierania produktów certyfikowanych;
- przedstawianie roli tuńczyka w gospodarce, w morskich ekosystemach i w bezpieczeństwie żywnościowym.
Tuńczyk to 8% światowego handlu owocami morza i jest podstawą utrzymania dla wielu milionów ludzi na całym świecie. Utrata tej gałęzi przemysłu i handlu oznaczałoby wielkie problemy społeczne i polityczne.
Główne gatunki tuńczyka i ich wykorzystanie
Odławianych jest pięć gatunków tuńczyka. Różnią się między sobą wielkością, tempem dojrzewania i rozmnażania.
Tuńczyk błękitnopłetwy. To największy gatunek tuńczyka. Jego waga może dochodzić do 700 kg. Powoli rośnie i dojrzewa. Pełną dojrzałość tuńczyki błękitnopłetwe osiągają w wieku 15 lat. Występują w Atlantyku i Morzu Śródziemnym. Mają bardzo tłuste mięso, najczęściej wykorzystywane w kuchni japońskiej (sashimi i sushi). Jego mięso jest najbardziej cenione.
Tuńczyk wielkooki. Opastun. Waga do 210 kg, żyje na głębokości do 500 m w Atlantyku, Pacyfiku i Oceanie Indyjskim. Dojrzałość osiąga po 3 latach. Mięso ma tłuste i wilgotne.
Tuńczyk żółtopłetwy. Osiąga wagę do 175 kg. Występuje w tych samych akwenach co opastun. Dojrzewa szybko (około 2 lata), rozmnaża się cały rok. Spożywany w puszkach i jako produkt świeży.
Tuńczyk biały. Dojrzewa około 5 lat. Waga do 60 kg. Jego mięso przeznaczone jest do produkcji konserw oraz świeżych steków.
Tuńczyk bonito. Najmniejszy i najliczniejszy przedstawiciel tuńczyków. Waży do 35 kg, szybko dojrzewa (1-2 lata). Mięso bonito przeznaczone jest głównie na konserwy. Występuje w tropikalnych wodach Atlantyku, Oceanu Spokojnego i Oceanu Indyjskiego.
Międzynarodowy Dzień Hummusu
13 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Hummusu. Święto to stworzył Ben Lang, izraelski przedsiębiorca w roku 2012. Chciał poprzez hummus stworzyć okazję do jednoczenia ludzi, skonfliktowanych i często stojących po różnych stronach barykady.
Hummus to pasta z gotowanej ciecierzycy, często z dodatkiem pasty sezamowej (tahini), czosnku, oliwy i soku z cytryny. Potrawa ta ma bardzo długie tradycje, sięgające XIII wieku. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego.
Z biegiem lat, Dzień Hummusu nie tylko ma jednoczyć społeczeństwa. Promuje także zdrowy tryb życia, dietę wolną od mięsa i produktów zwierzęcych. Hummus to także dodatek do potraw ceniony przez wegetarian i wegan. Obchody tego dnia, podczas których królują akcesoria kuchenne do ciast, to okazja do poznania kultury i kuchni krajów Bliskiego Wschodu oraz wspieranie świadomego i zrównoważonego stylu życia.
Światowy Dzień Pieczenia
W tym roku 18 maja przypada Światowy Dzień Pieczenia (World Baking Day). Jest to ruchome święto, które przypada na trzecią niedzielę maja. Celem tego dnia jest promowanie i zachęcanie do wspólnego pieczenia i eksperymentowania z wypiekami. W języku polskim słowo pieczenie może odnosić się także do pieczenia mięsa, angielskie słowo baking dotyczy raczej pieczenia ciasta, chleba. Więc może lepiej brzmiałoby Światowy Dzień Wypieków… Obchody tego dnia mają na celu promowanie domowych wypieków, zachętę do próbowania nowych receptur. To także okazja do wspólnego, kreatywnego spędzania czasu, nawiązywania relacji między pokoleniami.
Genezą tego święta, jest kampania reklamowa jednego z koncernów spożywczych. Działania reklamowe promujące margarynę zachęcały ludzi do pieczenia i dzielenia się wypiekami z innymi jako wyraz sympatii i troski. Reklama niosła tak dużo pozytywnych emocji, że pierwotny przekaz związany z margaryną rozmył się, ale idea wypieków przetrwała. Pierwsze obchody Światowego Dnia Pieczenia odbyły się 20 maja 2012 roku. Święto to zyskało na popularności przede wszystkim dzięki mediom społecznościowym i miłośnikom wypieków.