Blog

 
Smaki, kolory i aromaty na Dzień Zakochanych

Smaki, kolory i aromaty na Dzień Zakochanych

14 lutego to Walentynki, czyli Dzień Zakochanych. Święto wszystkich pragnących okazać miłość bliskiej osobie. Tradycja ta zakorzeniona w tradycji Zachodniej Europy, do Polski w szerszym wymiarze trafiła dopiero w latach 90 XX wieku. Symbolami Dnia Zakochanych, są serduszka, koniecznie czerwone, Amor (Kupidyn), wiersze, piosenki, kartki, a także wyjątkowe posiłki. W szczególności kolacje. Często inne od codziennych posiłków, mające wprowadzić w szczególny nastrój.

Co zjeść razem?

Dzień Zakochanych to święto szczególne. Ma być manifestacją uczuć, czasami prowadzącą przynajmniej do namiętnego pocałunku. I tu rodzi się pytanie praktyczne. Aby spotkanie przebiegało w pozytywnej atmosferze i wspaniałym nastroju pobudzającym zmysły, często polecane są naturalne afrodyzjaki. Ściślej rzecz biorąc, potrawy z naturalnymi stymulatorami. Wiele menu na walentynkową kolację przy świecach, poleca jedne z najmocniejszych, naturalnych afrodyzjaków, czyli owoce morza. Ostrygi są podobno w tej kategorii niezastąpione. Tylko buziak, po przełknięciu ostrygi…? Podobnie sprawa ma się z daniami z łososiem. Podobno działa, kolorystycznie wypada idealnie, czy jednak oddech po łososiu jest zachęcający, hmmm… Na szczęście są inne naturalne afrodyzjaki, których właściwości są znane od wielu lat i są “bezpieczne” w trakcie pocałunku. Oto one:

  • Pomidory. Okazuje się, że te popularne warzywa, nazywane przecież jabłkami miłości są doskonałymi afrodyzjakami. Potrawy z pomidorów z dodatkiem chili, żeń-szenia czy papryki będą wspaniałym daniem na walentynki.
  • Szparagi. Te warzywa mogą być doskonałym dodatkiem romantycznej kolacji. Z dodatkiem pieprzu cayenne, imbirem i gałką muszkatołową spełnią swoją funkcję. 
  • Banany. Owoce, które często są wykorzystywane w reklamach, nie koniecznie dla dzieci, mają skład, który wspomaga kochających się ludzi. Oprócz witamin z grupy B czy potasu zawierają bromelainę, składnik pobudzający produkcję testosteronu.
  • Czekolada. Nie od dzisiaj wiadomo, że czekolada poprawia nastrój. Pobudza produkcję serotoniny, czyli “hormonu szczęścia”, która jest także odpowiedzialna za życie intymne.
  • Bazylia. Tak, to zioła ma bardzo korzystny wpływ na nasze krążenie krwi, a co za tym idzie, jest bardzo dobrym afrodyzjakiem. Podawana nie tylko do pizzy i makaronów. Jest doskonały dodatkiem do deserów i drinków.
  • Migdały, orzechy. Poprawiają krążenie krwi, regulują produkcję testosteronu. Garść dziennie tych naturalnych chrupek zapewni nam lepszy nastrój.
  • Truskawki. Można powiedzieć, że to owocowy symbol Walentynek. Często pokazywane jako owocowy rekwizyt miłosnych zabaw. Same w sobie oprócz fruktozy i witamin, są źródłem cynku, który korzystnie wpływa na sprawy związane z seksem. Truskawki w towarzystwie szampana i czekolady, to ikoniczny obraz wieczoru walentynkowego.

A jakie zapachy nas pobudzą?

Zapachy są bardzo intymną częścią Dnia Zakochanych i nie tylko. Każdy z nas ma ulubione aromaty oraz te, które są dla nas nie do zniesienia. Trzeba mieć tego świadomość, tworząc zapachowy woal wokół szyi, twarzy. Źle dobrane perfumy mogą zniweczyć cały urok walentynek i ilość zjedzonych afrodyzjaków nic nie będzie znaczyć. Przy zachowaniu umiaru w używaniu flakonów z perfumerii, warto pamiętać o naturalnych zapachach. Niejednokrotnie mogą być czynnikiem pobudzającym, przywołującym dobre myśli. Wśród zapachów walentynkowych powinny dominować:

  • Goździki, kardamon. Współgrają ze sobą, jednocześnie potrafią uwypuklić aromat napoju czy potrawy, w której są zawarte. 
  • Wanilia. W Kamasutrze określana jako najlepszy afrodyzjak. Coś w tym jest!
  • Kminek. Był postrzegany jako roślina, która potrafiła wpływać korzystnie na uczucia.
  • Kolendra. Doskonale znana i bardzo często używana w kuchni azjatyckiej. Uważana za afrodyzjak w wielu kulturach.
  • Trufle. Ich zapach ma sprawić, że gorąca miłość zapłonie w sercach zakochanych. Zwiększają czułość skóry na dotyk. Niektórzy twierdzą, że jeśli kogoś stać na białą truflę, to na pewno nie będzie samotny w Dzień Zakochanych.

Zioła też wiele potrafią

W potrawach i napojach istotną rolę odgrywają zioła. Te rośliny swoimi właściwościami, potrafią poprawić smak, nadać daniom charakterystyczny zapach, a nawet zmieniają wygląd potraw. Popularne afrodyzjaki wśród ziół to oregano, rozmaryn, koper. Mirt, mięta stosowane ze względu na ich właściwości jako napary. Kozieradka wykorzystywana w przemyśle przy syntezie hormonów płciowych. 

Walentynki, święto wszystkich, którzy chcą okazać sympatię drugiemu człowiekowi. Tak potraktujmy ten dzień. A jeśli treści zawarte w tym tekście, będą przydatne tym lepiej dla nas!