Blog - strona 2

 
Wielkanocne tradycje w innych krajach

Wielkanocne tradycje w innych krajach

Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie. W Polsce nieodłącznymi elementami wielkanocnej tradycji jest święcenie pokarmów, pisanki czy śmigus-dyngus.

Popularne diety w 2025 roku

Popularne diety w 2025 roku

Podobnie jak w latach ubiegłych, temat zdrowego odżywiania, diet i stylu życia powraca w bieżącym roku. Główne trendy żywieniowe to zdrowie serca, wspomaganie organizmu. Niebagatelną rolę w wyborze diet ma ekologia i zrównoważony rozwój.

Historia i znaczenie kaszy w kuchni polskiej

Historia i znaczenie kaszy w kuchni polskiej

Kasza to nie tylko pożywne jedzenie. To także symbol polskiej kuchni, polskich dziejów, kultury i tradycji. Kasze znane w Polsce są od czasów średniowiecza. Przed odkryciem Ameryki, czyli przed pojawieniem się ziemniaków, kasze były podstawą posiłków.

Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w kwietniu

Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w kwietniu

Przedstawiamy święta, które zostały ustanowione w celu podtrzymania obyczajów, promocji swojego regionu i kraju. Nie są to święta z urzędową pieczątką. To zabawa, która łączy, a nie dzieli.

Smakowite dodatki. Ketchupy

Smakowite dodatki. Ketchupy

Z trzech najpopularniejszych dodatków do jedzenia obok majonezu i musztardy, ketchup zajmuje pierwsze miejsce. Początki ketchupu wcale nie nie wiążą się z pomidorami.

Święto wody. Woda w kuchni

Święto wody. Woda w kuchni

22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody. Dzień ten ustanowiony przez ONZ, poświęcony jest problemom całego świata związanymi z dostępnością świeżej wody, warunkom sanitarnym, chorobom związanym z brakiem wody.

Śledź. Jedzenie, środek płatniczy?

Śledź. Jedzenie, środek płatniczy?

Ryby z rodziny śledziowatych występują prawie na całym świecie. W znacznej liczbie to gatunki morskie, takie jak śledź atlantycki, szprotki, sardynki. Naszym sercom, a może bardziej żołądkom są bliższe śledzie bałtyckie.

Smakowite dodatki. Musztardy

Smakowite dodatki. Musztardy

Musztarda obok ketchupu i majonezu należy do trzech najbardziej popularnych przypraw. Musztarda zdecydowanie przynależy do kuchni europejskiej. Ciężkie dania mięsne (np. golonka), czy grillowana kiełbasa z musztardą zawsze smakują lepiej. Pomimo tego, rac

Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w marcu

Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w marcu

Jak co miesiąc przedstawiamy wybrane święta kulinarne. Nie są to oczywiście dni o charakterze religijnym, czy państwowym. Raczej mają charakter promujący potrawy, zwyczaje i kulturę danego regionu.

Czym charakteryzuje się dobry pączek?

Czym charakteryzuje się dobry pączek?

Walentynkowe niespodzianki

Walentynkowe niespodzianki

Dzień Zakochanych, czyli Walentynki przypadają na dzień 14 lutego. W kulturze zachodniej, a szczególnie anglosaskiej dzień ten obchodzony jest od wielu lat sposób zazwyczaj spokojny, w romantycznej odsłonie.

Lokalne smaki zimy

Lokalne smaki zimy

Początek lutego w Polsce to czas przejściowej aury. Dni stają się dłuższe, ale pogoda wciąż potrafi być kapryśna. Raz słońce i błękitne niebo zachęcają do spacerów, by za chwilę aura przypomniała o zimowej porze roku.

HELIOS SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Reviews with ekomi-pl.com