W kolejnej części naszej opowieści zajmiemy się tymi, których obecność w azjatyckich daniach jest istotna, ale nie zawsze przez nas zauważalna. Zobaczmy zatem, czym jeszcze mistrzowie kuchni ubogacają smak i aromat dań rodem z Dalekiego Wschodu, czy szero
Grudzień przynosi w swoim kalendarzu dni świąteczne, które łączą się z polską tradycją. Barbórka, Mikołajki, Boże Narodzenie czy Sylwester. W te grudniowe święta bawimy się, składamy życzenia, obdarowujemy prezentami.
Andrzejki, obchodzone w nocy z 29 na 30 listopada, są w jakimś sensie klamrą spinającą powoli kończący się stary rok, a przychodzącą z nowym rokiem nadzieją.
Definicja dania jednogarnkowego jest prosta: to potrawa, która gotowana jest w jednym naczyniu, a wszystkie składniki gotują się jednocześnie.
Kanapki znamy wszyscy. Od pierwszych lat życia do późnej starości, kanapki towarzyszą nam w domu, szkole, pracy, na wycieczkach i turystycznych wyprawach.
Mąka ze zbóż, a przede wszystkim mąka pszenna zagościła w naszej świadomości już bardzo dawno. Określa się, że już 9 tys. lat temu, człowiek uprawiał pszenicę. Mąka pszenna czy żytnia są bardzo popularne, sporządza się z nich ciasta, słodkie przekąski, da
Listopad niesie ze sobą kilka dni, które są ważne dla miłośników gotowania, zdrowego odżywiania czy dobrego spędzania czasu. W Polsce, znaczącym dniem jest oczywiście 11 listopada, kiedy świętujemy Narodowe Święto Niepodległości.
Wina naturalne zaczęły pojawiać się w sklepach stacjonarnych, internetowych, na eventach i spotkaniach, gdzie swoją produkcję przedstawiają winiarze. Trzeba powiedzieć, że zainteresowanie tym rodzajem wina rośnie.
W każdej azjatyckiej kuchni sosy odgrywają niebagatelną rolę. Dzięki nim danie uzyskuje swój charakterystyczny, niepowtarzalny smak i aromat. Sosy także wpływają na konsystencję dania.
To chyba jeszcze niezbyt popularne w Polsce święto, obchodzone jest już od 2013 roku. Zapoczątkowano je w Nowej Zelandii. Obecnie popularne jest na całym świecie. Ma przypominać o roli owoców i warzyw w życiu i zdrowiu człowieka. Dzień Owoców i Warzyw prz
Nasza kuchnia, ma swoje zasady, smaki i produkty, z których powstają dania, będące symbolem polskiej sztuki kulinarnej. Często, chcąc pokazać się gościom z innych krajów, promujemy polską kuchnię. Możemy być dumni z naszych potraw i produktów spożywczych.
Lato się skończyło, dni stają się coraz krótsze, szybciej zapada zmrok. Częściej pada deszcz, temperatura nocą spada poniżej 10 stopni Celsjusza. Jesienne miesiące przyniosą słoty, wiatry, pogorszenie nastroju, jesienną depresję. Pytanie, jak temu zaradzi