Blog

 
Polska kuchnia regionalna: Mazowsze

Polska kuchnia regionalna: Mazowsze

Mazowsze znajduje się w centralnej części Polski właściwie od zawsze, niezależnie od przebiegu granic. Jak na centralną część kraju przystało, to tu skupia się władza i tu wyznacza się kierunki rozwoju. Wszak Warszawa to także Mazowsze.

Tajne receptury kulinarne

Tajne receptury kulinarne

Odkąd jedzenie stało się nie tylko koniecznością dnia codziennego, ale i rodzajem sztuki, receptury poszczególnych dań, w niektórych przypadkach były otoczone tajemnicą.

Kasztany - nie tylko do zabawy

Kasztany - nie tylko do zabawy

“W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle”. Te słowa z serialu “Stawka większa niż życie” przeszły do potocznego języka i można zaryzykować twierdzenie, że spowodowały zainteresowanie jadalnymi kasztanami. Tak, jadalnymi, a nie tymi zbieranymi z dz

W listopadzie kulinarne klasyki

W listopadzie kulinarne klasyki

Listopad w Polsce, pod względem kulinarnym przynosi trzy kulinarne klasyki. To specjały powiązane ze Świętem Niepodległości, choć nie tylko. Mówimy tu o schabowym oraz gęsinie i Rogalach Świętomarcińskich.

Kuchnia czeska to nie tylko piwo i knedliczki

Kuchnia czeska to nie tylko piwo i knedliczki

Kuchnię naszych południowych sąsiadów, często postrzegamy przez pryzmat “Przygód dobrego wojaka Szwejka” Jaroslava Haška. Dużo dobrego piwa i jakieś przekąski, w postaci kiełbas, parówek, sera. Jednak kuchnia czeska jest znacznie bogatsza i pełniejsza.

Przyprawowe vademecum: cząber, jałowiec, koper

Przyprawowe vademecum: cząber, jałowiec, koper

Zioła to uniwersalne rośliny. Oprócz zastosowań kulinarnych często wykorzystywane są w medycynie, przy produkcji kosmetyków, a nawet nadaje się im magiczną moc. Poznajmy kolejne zioła w naszym cyklu: cząber, jałowiec i koper

Wyrośnięte wypieki - czym spulchniamy ciasta?

Wyrośnięte wypieki - czym spulchniamy ciasta?

Wypieki potrafią przysporzyć wielu emocji w kuchni. Nawet osoby z dużym doświadczeniem w pieczeniu ciast czy bułeczek, mają gdzieś w głębi swojej duszy niepokój. Wyrośnie czy nie? Będzie zakalec?

Polska kuchnia regionalna - Galicja

Polska kuchnia regionalna - Galicja

Na mapie dzisiejszej Polski, próżno szukać regionu nazywanego Galicja. To nazwa historyczna, która odnosi się do terenów I Rzeczypospolitej, przejętych przez Austrię w wyniku I i III rozbioru.

Jabłka, gruszki, śliwki - jesienne pyszności

Jabłka, gruszki, śliwki - jesienne pyszności

Jesień. Pora roku, która wnosi w życie elementy nostalgii. Po letnim wypoczynku, wakacyjnych szaleństwach przychodzi wyhamowanie, refleksja.

Kaszanki, kiszki, krupnioki. Tylko na grilla

Kaszanki, kiszki, krupnioki. Tylko na grilla?

Wymienione w tytule nazwy dotyczą w zasadzie jednego produktu. Różnice mogą wynikać z miejsca, gdzie są produkowane oraz proporcji składników. Jednak składniki do produkcji tych wyrobów są takie same.

O kawie z ekspresu. Poradnik domowego baristy

O kawie z ekspresu. Poradnik domowego baristy

Espresso to podstawa każdej kawy przyrządzanej w ciśnieniowym ekspresie. Można powiedzieć, że od espresso wszystko się zaczyna. Niektórzy twierdzą, że dzień bez małej czarnej jest dniem straconym, a mówiąc o “małej czarnej” mają na myśli najczęściej espre

Kuchnia argentyńska. Królestwo wołowiny

Kuchnia argentyńska. Królestwo wołowiny

Ameryka Łacińska to pojęcie geograficzne, określające państwa Ameryki Południowej i Środkowej posługujących się językami romańskimi (hiszpański, portugalski, francuski).