Blog

 
Przyprawowe vademecum: majeranek, mięta, lubczyk

Przyprawowe vademecum: majeranek, mięta, lubczyk

W Polskiej kuchni majeranek, mięta i lubczyk mają swoje ważne miejsce. Zapach pieczonej gęsi lub kaczki, schabu wiąże się nieodmiennie ze świątecznymi daniami. Mięta to nie tylko herbatka, pomagająca w trawieniu czy odświeżające drażetki. Lubczyk zaś to n

Kuchnia wietnamska. Nie tylko fast food

Kuchnia wietnamska. Nie tylko fast food

Pierwsze skojarzenia związane z kuchnią wietnamska to budki z azjatyckim jedzeniem, gdzie królują sajgonki, smażony makaron i azjatycki rosół. To tylko część wietnamskiej sztuki kulinarnej.

Czas na grzyby

Czas na grzyby

Wakacje się skończyły, wraz z wrześniem nadciąga jesień. To czas nie tylko opadających liści, zmiany pogody, szybciej zapadającego zmroku. To także czas grzybobrania. Szczyt zbierania grzybów przypada na koniec lata i początek jesieni.

Mango - owoc bogów

Mango - owoc bogów

Mango w Europie pojawiło się na przełomie XV i XVI wieku. Stało się to za sprawą Portugalczyków, którzy dotarli w tym czasie do zachodnich Indii (prowincja Kerala), gdzie mango jest owocem narodowym.

Napoje gazowane - czy to zawsze samo zło?

Napoje gazowane - czy to zawsze samo zło?

Napoje gazowane możemy podzielić na dwie grupy. Słodzone (niezależnie od składnika słodzącego) i niesłodzone. Pytanie zawarte w tytule dotyczy obu grup. Przyjrzyjmy się napojom gazowanym. Czy takie napoje są szkodliwe?

Sierpniowe owoce

Sierpniowe owoce

Mamy już sierpień. To druga część wakacji, miesiąc letni, choć w tym roku wcześnie widzimy za oknem pierwsze symptomy jesieni. Pomijając aurę, w sadach dojrzewają owoce, które kojarzą nam się z sierpniem.

Przyprawowe vademecum: pieprz, nie tylko czarny

Przyprawowe vademecum: pieprz, nie tylko czarny

Pieprz, to obok soli i cukru najpopularniejsza przyprawa świata. Znana już od 4000 lat. Początkowo jako produkt dla najwyższych sfer, o wartości równej złotu.

Sól - warzona, kamienna, himalajska

Sól - warzona, kamienna, himalajska

Bez soli smutna biesiada. To przysłowie w sposób bardzo dobitny pokazuje rolę soli w życiu człowieka. Pozycja tej przyprawy jest naprawdę ogromna. Obok cukru, jest niezbędna w każdej kuchni. Trudno sobie wyobrazić, aby sól zniknęła z jadłospisów.

Polska Kuchnia Regionalna: Śląsk

Polska Kuchnia Regionalna: Śląsk

Można powiedzieć, że kuchnia śląska jest kuchnią pogranicza. Śląsk od wieków leżał w zainteresowaniu Niemiec, Austrii, Czech i Polski. Bogate złoża węgla, przyciągały ludzi z różnych stron.

Przyprawowe vademecum: kurkuma, cynamon, kardamon

Przyprawowe vademecum: kurkuma, cynamon, kardamon

Trzy podstawowe przyprawy, niezbędne w kuchniach południowo wschodniej Azji, Indii, Chin. Wyróżniają się intensywnością smaków, są składnikiem dań wytrawnych i słodkich. Oprócz walorów smakowych i zapachowych mają właściwości lecznicze i wspomagające.

Kuchnia molekularna w domowej przestrzeni

Kuchnia molekularna w domowej przestrzeni

Gdy fizyk i chemik mają dusze artystyczne, uwielbiają szukać nowości, a przede wszystkim kochają gotować, wtedy powstanie coś rewolucyjnego. Gotowanie stanie się sztuką, procesem inżynieryjnym i technologicznym. W grę wejdą idealne proporcje i dokładna gr

Awokado. Zdrowotna bomba!

Awokado. Zdrowotna bomba!

Ten ciekawy owoc, znany od wieków wśród pierwotnych mieszkańców Ameryki Południowej, staje się coraz bardziej popularny w Ameryce Północnej i Europie. Awokado jest obecne w wielu kuchniach regionalnych i to niekoniecznie w krajach, gdzie jest uprawiane.