Blog - strona 5

 
Miody. Czy tylko pszczele?

Miody. Czy tylko pszczele?

Na tak postawione pytanie, jest w zasadzie jedna odpowiedź. Tak, miód jest to produkt wytwarzany przez pszczoły miodne (Apis mellifera) i tylko przez nie.

Kuchnie świata: Republika Południowej Afryki

Kuchnie świata: Republika Południowej Afryki

Afryka Południowa coraz częściej staje się kierunkiem turystycznych wypraw. Wspaniała przyroda, Kapsztad, Johannesburg, Przylądek Dobrej Nadziei, Przylądek Igielny, 3000 kilometrów najpiękniejszych plaż, to tylko niektóre z atrakcji RPA. A do bajecznej pr

Vademecum przypraw: anyż, goździki, szałwia

Vademecum przypraw: anyż, goździki, szałwia

Przedstawiamy zioła, które w kuchni wielu krajów mają duże znaczenie. Ich charakterystyczny smak i aromat nadają potrawom specjalnych właściwości. Na pytanie, gdzie w jakich daniach, potrawach używamy anyżu czy goździków przede wszystkim myślimy o deserac

Dieta na lato

Dieta na lato

Jedzenie latem przywodzi na myśl owocową sałatkę. Spożywamy wtedy zdecydowanie więcej owoców i świeżych warzyw. Łatwiej dostępne są soczyste owoce takie jak arbuzy, melony, brzoskwinie, truskawki.

Koktajlowe nowości w barach

Koktajlowe nowości w barach

Czym są napoje energetyczne dla organizmu

Czym są napoje energetyczne dla organizmu

Od wielu już lat, napoje energetyczne cieszą się dużą popularnością. Jest to wynik kampanii reklamowych producentów energetyków. Powiązania poszczególnych marek ze sportem, imprezami muzycznymi i kreacją stylu życia zwiększają w istotny sposób zyski produ

Kuchnie świata: koreańskie przysmaki

Kuchnie świata: koreańskie przysmaki

Wśród polskich turystów Wschodnia Azja cieszy się coraz większą popularnością. Pośród krajów tego regionu Korea Południowa staje się coraz bardziej interesującym dla nas kierunkiem. Ten ciekawy kraj przyciąga nie tylko fascynującą historią, zabytkami, lud

Vademecum przypraw: paprykowa różnorodność

Vademecum przypraw: paprykowa różnorodność

W tym artykule zajmiemy się papryką jako przyprawą w stanie mielonym. Świeża papryka, oczywiście też może być użyta jako dodatek poprawiający smak i jakość dania, ale może być też sama w sobie daniem (np. papryka faszerowana, paprykarz itd.) I w tym wypad

Owoce prawdziwie egzotyczne

Owoce prawdziwie egzotyczne

Zbliża się czas urlopów, wyjazdów zagranicznych w różne strony. Wielu turystów zwiedzi Polskę, odwiedzi kraje europejskie. Na pewno wiele osób odwiedzi odleglejsze krainy. A tam zwiedzając, trzeba spróbować miejscowych specjałów

Kawiarniane przemiany ostatnich lat

Kawiarniane przemiany ostatnich lat

Wszystkie opracowania dotyczące branży gastronomicznej (w tym kawiarnianej), ostatnie lata dzielą na okresy przed i po pandemii. Nic dziwnego, pandemia COVID-19 była potężnym ciosem, dla wielu sektorów usług, produkcji.

Sezon grillowy czas zacząć

Sezon grillowy czas zacząć

Choć grillować można przez cały rok to spotkania w czasie majówki są dla nas otwarciem sezonu. Początek maja to nie zawsze sprzyjająca pogoda, ale najczęściej jest już zielono, a długi weekend może być także udany pod względem pogody. Patentów na grilla j

Przyprawowe vademecum: gorczyca, gałka muszkatołowa, czarnuszka

Przyprawowe vademecum: gorczyca, gałka muszkatołowa, czarnuszka

Tytułowe przyprawy są popularne nie tylko w naszym kraju. Właściwie są wykorzystywane w kuchniach całego świata. Powód tej popularności jest prosty. Pierwotnie rosły w miejscach naszego globu, gdzie przebiegały szlaki handlowe. Razem z kupcami trafiały w