Przedstawione tu święta kulinarne, nie mają wymiaru oficjalnego. Nie ma ich w klasycznych kalendarzach. Czasem mają charakter regionalny, często promują kuchnie i obyczaje danego regionu. W wielu przypadkach to także święta powiązane z konkretnym produktem. Niezależnie od źródeł, obchody, często wymagające odpowiednich akcesoriów kuchennych zawsze dostarczają dobrej zabawy, aktywizują społeczeństwo i promują kulturę i obyczaje.
Światowy Dzień Musztardy
W pierwszą sobotę sierpnia obchodzony jest Dzień Musztardy, i to na skalę światową. W tym roku przypada on na 2 sierpnia. Samo święto zostało zainicjowane w 1988 przez Jill Sengstock. Kim była pomysłodawczyni, nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że już 3 lata później w roku 1991 inicjatywę przejęło Narodowe Muzeum Musztardy z Middleton, w stanie Wisconsin. Muzeum to działa prężnie do dziś i promuje musztardę jako istotny element kuchni oraz tradycji kulinarnej. Początkowo święto musztardy odbywało się w muzeum, jednak z czasem zaczęto celebrować musztardę w innych stanach USA i na świecie. Podczas Dnia Musztardy odbywają się gry, zabawy dla dzieci, występy muzyczne, charytatywne zbiórki. Degustuje się wiele odmian musztard z całego świata oczywiście z hot-dogami. Szacuje się, że na świecie produkuje się około 5-6 tysięcy odmian musztard.
Ciekawostką jest jednorazowy projekt przygotowany na Światowy Dzień Musztardy w 2020 roku, czyli piwo musztardowe. Był to oryginalny, eksperymentalny napój łączący smak piwa z ostrym posmakiem musztardy przygotowany przez markę French’s.
Wielki Dzień Pszczół
W Polsce 8 sierpnia obchodzimy Wielki Dzień Pszczół. Dzień ten ustanowiono w 2013 roku. Ma on przypominać o bardzo ważnej i istotnej roli, jaką pszczoły spełniają w przyrodzie. To zapylanie roślin i produkcja miodu. Niestety owady te są bardzo czułe na zanieczyszczenia środowiska, utratę siedlisk, zmiany klimatu i wymagają troski. Bez nich, zniknie 70% gatunków roślin, które obecnie są z nami na co dzień. Pszczoły oprócz miodu, dostarczają człowiekowi wosk, propolis, pierzgę, pszczele mleczko.
Oprócz polskiego Wielkiego Dnia Pszczół, ONZ w roku 2017 ustanowiło Światowy Dzień Pszczół na 20 maja.
Międzynarodowy Dzień Prosecco
13 sierpnia to dzień świąteczny dla wszystkich wielbicieli prosecco. Można powiedzieć, że jest to typowy odświętny dzień stworzony przez producentów tego włoskiego musującego wina. W tym dniu celebruje się i promuje Prosecco, jako symbol włoskiego stylu życia i kulturowego fenomenu. Pamiętajmy, że obecnie prosecco jest najlepiej sprzedającym się winem musującym na świecie. Wyprzedziło szampana i cavę.
Pierwsze wzmianki o prosecco pochodzą z 1772 roku. Wino to powstaje z winogron odmiany Glera. Prosecco powstaje głównie w północno-wschodnich Włoszech. Prosecco ma owocowo-kwiatowy aromat. Jest bardzo uniwersalne. Może być podawane jako aperitif oraz do ryb, owoców morza i… deserów. Produkowane jest metodą Charmata (druga fermentacja odbywa się w stalowych zbiornikach, a nie w butelce jak w przypadku szampana).
Światowy Dzień Mleka Roślinnego
22 sierpnia to dzień, w którym promuje się mleka roślinne jako alternatywę dla mleka krowiego. Podkreśla się względy ekologiczne, zdrowotne, a także etyczne. Napoje roślinne, które mogą być zamiennikami klasycznego mleka, produkuje się z wielu roślin. To na przykład soja, ryż, migdały, owies, kokos, nerkowce, konopie, len. Co warto wiedzieć o roślinnych alternatywach mleka? Oto trzy najważniejsze tematy:
- „mleka” roślinne są wolne od laktozy (i nigdy nie miały), często zawierają mniej tłuszczów nasyconych, mogą być wzbogacone o wapń i witaminy;
- produkcja tych napojów generuje mniej gazów cieplarnianych, jest bardziej energooszczędna, zużywa zdecydowanie mniej wody w porównaniu z tradycyjnym mleczarstwem;
- eliminacja cierpienia krów mlecznych, zwrócenie uwagi na przemysłową produkcję mleka.
Kräftskiva — rozpoczęcie sezonu rakowego
W sierpniu w Szwecji, ale też w innych krajach skandynawskich obchodzi się kräftskiva, czyli dzień raka. Ta tak zwana uczta rakowa związana jest z rozpoczęciem sezonu połowu raków rzecznych. Korzenie tej tradycji sięgają XVI wieku. Był to jednak dzień zarezerwowany dla arystokracji. W wieku XIX i XX świętują już wszystkie warstwy społeczne.
W dniu raka spożywa się przede wszystkim raki rzeczne. Gotowane są w osolonej wodzie z dodatkiem dużej ilości kopru. Czasem dodaje się do raków piwo lub cukier. Raki podaje się na zimno. Dodatki to chrupkie pieczywo, ziemniaki z masłem, tarta z serem, sałatki, , a wszystko to podawane na eleganckich talerzach. Do jedzenia podaje się też piwo lub akvavit. Dla podkreślenia atmosfery zabawy biesiadnicy zakładają specjalne, papierowe czapeczki, śliniaki i fartuchy z rakowymi motywami.