Strona główna
/
Blog
/
Wegańskie słodycze

Blog

 
Wegańskie słodycze

Wegańskie słodycze

Data publikacji: 30-07-2025

Wegańskie słodycze - Podsumowanie audio wygenerowane przez AI

Weganizm to nie tylko dieta, to właściwie styl życia. Weganie wykluczają z jadłospisu wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie, które były testowane na zwierzętach oraz produkty, które zawierają składniki pochodzenia zwierzęcego. W wegańskim jadłospisie nie ma mięsa, ryb, nabiału (masła, serów, mleka, jogurtów), jaj, miodu, produktów zawierających żelatynę czy koszelinę.

Tradycyjne desery czy słodycze robi się właśnie z jajek, masła, jogurtów często wykorzystuje się miód czy żelatynę. W jaki więc sposób należy podejść do tematu słodkości, aby być w zgodzie z zasadami weganizmu?

Zamienniki to podstawa

Weganie nie rezygnują ze słodyczy. Poszukują zamienników, które powstały w zgodzie z ich przekonaniami. Często chodzi o to, aby wegańskie słodycze były jak najbardziej zbliżone do oryginału, a czasem o to by powstały nowe, ciekawe zestawienia smakowe. Większość tradycyjnych deserów takich jak ciasta, ciastka, lody, kremy, koktajle, spożywanych z pomocą odpowiednich sztućców, ma w swoim składzie masło, mleko, jaja, cukier. Jak zastąpić te składniki, aby powstały zadowalające w smaku, wyglądzie i konsystencji wyroby cukiernicze zgodne z wegańskimi normami? Jest kilka rozwiązań. 

Masło

Masło w wypiekach nadaje smak, wilgotność i odpowiednią teksturę. Jakie zamienniki masła są wykorzystywane w wegańskich słodyczach?

  • Margaryna roślinna. Najczęściej wykorzystywany, uniwersalny zamiennik. Podstawą jest, aby wybierać margaryny bez tłuszczów trans i bez składników pochodzących od zwierząt (np. serwatki)
  • Oleje roślinne. Takie oleje jak: kokosowy, rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, z pestek winogron są idealne z punktu widzenie wegańskich przepisów cukierniczych. Olej kokosowy, stały sprawdza się w przepisach wymagających stałego tłuszczu (np. ciasto kruche), tam, gdzie olej płynny zastępuje roztopione masło, pozostałe oleje będą najlepszym wyborem.
  • Pasty z nasion, masła orzechowe. Pasta sezamowa (tahini), masło orzechowe czy migdałowe dodają smaku i naturalnego tłuszczu. Bardzo dobrze też wiążą inne składniki.
  • Awokado, owocowe i warzywne purée. Część przepisów wykorzystuje awokado jako składnik nadający kremową konsystencję, dobrze zastępuje masło. Dynia, jabłka, banany czy śliwki w postaci purée mogą zastąpić także część tłuszczu, jednocześnie dodając naturalnej słodyczy i wilgotność.

Mleko 

Obecnie jest wiele odmian roślinnych alternatyw dla mleka krowiego, owczego czy koziego. Najczęściej używane są napoje sojowe, migdałowe, orkiszowe, owsiane, ryżowe czy kokosowe. Każdy z tych produktów ma inny smak i konsystencję. Neutralny jest napój sojowy, a na przykład napój owsiany jest zbliżony w smaku do mleka naturalnego. Mleczko kokosowe jest wspaniałym zamiennikiem śmietany. Może być wykorzystane w wegańskim mascarpone, sosach i kremach.

Jajka

Zastąpienie jajek, to prawdziwe wyzwanie. W wielu słodkościach jajka są kluczowym składnikiem. Mają właściwości spulchniające, nawilżające, wiążące składniki. Weganie znaleźli jednak wyjście i wykorzystują składniki, które zastępują jajka. 

  • Siemię lniane, nasiona chia. Zmielone nasiona w połączeniu z wodą, tworzą żel, który idealnie wiąże składniki. Proporcje to 1 część zmielonych ziaren na 3 części wody. Po wymieszaniu odstawiamy na kilka minut do zgęstnienia.
  • Purée z bananów, mus jabłkowy. Dojrzałe banany lub niesłodzony mus jabłkowy znakomicie zastąpią jajka. Dodają wilgotności i słodyczy, łączą składniki. ¼ szklanki purée zastępuje 1 jajko.
  • Tofu w wersji jedwabistej. Zmiksowane może zastąpić jajka w sernikach, omletach nadając im kremową konsystencję.
  • Skrobia. Mąka ziemniaczana lub kukurydziana może być zagęstnikiem i spoiwem składników podobnie jak jajka.
  • W handlu dostępne są także wegańskie komercyjne zamienniki jajek, które po zmieszaniu z wodą nadają się do wypieków.

Cukier

Sacharoza, czyli cukier pochodzący z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej z natury jest wegański. Problem jednak zaczyna się podczas rafinacji cukry. O ile w Polsce do rafinacji używa się węgla aktywowanego lub wapna to np. w Stanach Zjednoczonych do tego procesu używa się węgla kostnego, który jest pochodzenia zwierzęcego. Dlatego warto wiedzieć, skąd wykorzystywany cukier pochodzi. Inne alternatywy dla cukru to cukier kokosowy, syropy roślinne, suszone owoce, stewia, ksylitol czy erytrytol. 

Zasady weganizmu nie zabraniają jedzenia słodyczy, oczywiście pod warunkiem, że nie zawierają one składników pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo wielu wegan dąży do spożywania produktów jak najmniej przetworzonych i zdrowych. Dlatego wegańskie słodycze to najczęściej te przygotowywane samodzielnie, w domu ze sprawdzonych składników. Może warto spróbować?

HELIOS SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Reviews with ekomi-pl.com