Strona główna
/
Blog
/
Zdrowe fast foody. Czy to możliwe?

Blog

 
Zdrowe fast foody. Czy to możliwe?

Zdrowe fast foody. Czy to możliwe?

Data publikacji: 11-06-2025

Już samo zestawienie fast food ze zdrowiem jest dość karkołomne. Choć z drugiej strony, skąd taka zła opinia na temat fast foodów, tego „śmieciowego” jedzenia? Przecież często są to potrawy z bardzo dobrych składników, przygotowywane zgodnie ze sztuką… Sprawdźmy skąd taka zła opinia o fast foodach i czy mogą jednak być zdrowe fast foody?

Czym jest fast food?

Szybkie jedzenie, czyli fast food. To określenie mówi w zasadzie wszystko. Ma być szybko zamówione, przygotowane i zjedzone. Bez zbędnych w wielu przypadkach zestawów sztućców, naczyń, szkła, obrusów. Zmiany społeczne, które nastąpiły w II połowie XX wieku, wymagały większego tempa życia, wydajniejszej pracy. Czas stał się drogocenny. Nie zawsze była możliwość przygotowania posiłku i spożycie go w rodzinnym gronie. Pojawienie się fast foodów rozwiązywało ten problem. Dostarczały posiłki błyskawicznie, bez restauracyjnej etykiety, często serwując jedzenie na ulicy. Dzisiaj food trucki to widok codzienny, w latach 50. i 60. były to gastronomiczne nowinki. Główne punkty, które należy wskazać, pokazując przyczynę rozwoju fast foodów to:

  • wygoda i szybkość przygotowania i podania;
  • nowe metody dotarcia do klienta (drive-thru, zamówienia online);
  • niska cena (cena jest stosunkowo niska, więc przyciąga klientów);
  • smak (duża zawartość soli, cukru, tłuszczu sprawia, że fast foody smakują wielu osobom);
  • standaryzacja (sieci o światowym zasięgu dbają o to, aby klienci, przychodząc do restauracji w różnych krajach, na różnych kontynentach, zawsze otrzymali posiłek tak samo wyglądający i smakujący);
  • wprowadzanie dań poszerzających grupy odbiorców (sałatki, burgery roślinne, potrawy inspirowane daniami regionalnymi);
  • nie bez znaczenia jest także dostrzeżenie restauracji typu fast food przez popkulturę;
  • możliwość franczyzy umożliwił szybką ekspansję sieci na całym świecie.

Czemu fast foody mają złą sławę?

Jest kilka powodów, dla których przed fast foodami przestrzegają lekarze i dietetycy. Oto najważniejsze:

  1. Niska wartość odżywcza. Duża zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i soli to prosta droga do cukrzycy typu 2, otyłości, nadciśnienia i chorób serca. Ponadto niska zawartość błonnika, witamin czy składników mineralnych.
  2. Wysoki stopień przetworzenia. Mięso bywa słabej jakości, często z dodatkiem wypełniaczy. Sztuczne aromaty, wzmacniacze smaku i konserwanty bywają dodawane na dużą skalę.
  3. Kaloryczność i wielkość porcji. Duża zawartość tłuszczu i cukrów powoduje, że fast foody są bardzo kaloryczne. Podobnie jak gazowane, słodzone napoje. Porcje są zazwyczaj większe, niż jadamy w domu, co sprzyja przejadaniu się.
  4. Wpływ na środowisko. Produkcja fast foodów, generuje olbrzymią ilość odpadów (opakowania jednorazowe). Jest też odpowiedzialna za intensywne rolnictwo, które obciąża środowisko naturalne.

Zdrowe fast foody?

Rozwijająca się świadomość zdrowotna, moda “na zdrowie” i chęć lepszego jedzenia przyczynia się do tworzenia zamienników i tworzenia nowych dań, które mogą być alternatywą fast foodów. 

Jakie są cechy dobrego fast fooda? Przede wszystkim stawia się na lepsze składniki. Nie ma mowy o mięsie słabej jakości. Mięso jest z certyfikowanych hodowli, często zastępowane jest przez roślinne odpowiedniki. Używa się produktów pełnoziarnistych (pieczywo, ryż, kasze). 

Ogranicza się ilość tłuszczu w trakcie przygotowywania dań. Zamiast smażenia w głębokim oleju dania są grillowane, pieczone lub gotowane. Sosy podawane do potraw są mniej słodzone i solone oraz pozbawione sztucznych dodatków. Istotną sprawą jest odpowiednie zbilansowanie ilości białka, węglowodanów, tłuszczu.

Wiele restauracji zdobywa zaufanie klientów poprzez informowanie o kaloryczności dań, ich pełnym składzie, pochodzeniu produktów. Takie informacje pomagają dokonywać świadomych wyborów. 

Jakie są wady zdrowego jedzenia typu fast food?

Niestety, jak mówi stare powiedzenie: nie ma nic za darmo. Chcąc się zdrowo odżywiać, trzeba za to zapłacić. Zdrowe alternatywy fast foodów są często droższe. Świeże produkty, często certyfikowane mięso i uprawy nie są tanie. Kolejny minus to dostępność. Po prostu zdrowe fast foody nie przebiły się w świadomości społecznej. Dotyczy to zwłaszcza małych miejscowości. Jeszcze jeden minus, kto wie, czy nie najważniejszy. Smak. Wiadomo, że tłuszcz i cukier to nośniki smaku. Dlatego zdrowe fast foody nie zawsze dorównują smakiem tradycyjnym. Może to zniechęcać konsumentów. 

Zainteresowanie zdrowymi fast foodami systematycznie rośnie. Kluczowym zadaniem restauratorów oferujących tego typu jedzenie jest ciągłe szukanie nowych smaków, pokazanie, że mogą być lepszą alternatywą dla klasycznych fast foodów.

HELIOS SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Reviews with ekomi-pl.com