Strona główna
/
Blog
/
Kuchnie świata: koreańskie przysmaki

Blog

 
Kuchnie świata: koreańskie przysmaki

Kuchnie świata: koreańskie przysmaki

Wśród polskich turystów Wschodnia Azja cieszy się coraz większą popularnością. Pośród krajów tego regionu Korea Południowa staje się coraz bardziej interesującym dla nas kierunkiem. Ten ciekawy kraj przyciąga nie tylko fascynującą historią, zabytkami, ludźmi, ale też wspaniałą kuchnią. Kuchnia koreańska nie jest jeszcze w świecie tak popularna, jak chińska, ale szybko zyskuje na znaczeniu. Spójrzmy na koreańskie dania, które znajdują uznanie nie tylko wśród koneserów.

Korzenie kuchni koreańskiej

Kuchnia koreańska sięga swoimi źródłami kilku tysięcy lat. Jej cechy charakterystyczne to wypadkowa położenia na Półwyspie Koreańskim (kwestie geograficzne, klimatyczne, historyczne). Dlatego też w dzisiejszej kuchni koreańskiej można odnaleźć wpływy innych kuchni, przede wszystkim chińskiej i japońskiej. 

Charakterystyka kuchni Półwyspu Koreańskiego

Głównymi składnikami kuchni z Półwyspu Koreańskiego są: ryż, mięsa, owoce morza, warzywa. Koreańczycy w swojej diecie praktycznie nie używają mleka. Warzywa za to są na pierwszym miejscu. W koreańskich jadłospisach znajdziemy kapustę pekińską, rzodkiew, ogórki, szalotkę, soję oraz grzyby. Kucharze z tego kraju praktycznie wykorzystują w daniach wszystkie części warzyw: kiełki, nasiona, owoce, łodygi, liście i nasiona. Równie ważną rolę odgrywają owoce morza (krewetki, kalmary, omułki, ikra jeżowca), a także  wieprzowina, drób i wołowina.

Koreańczycy lubią potrawy ostre i rozgrzewające, mające wyrazisty smak. Wśród najpopularniejszych przypraw znajdziemy: cebulę, czosnek, imbir, sezam, ocet, chili, żeń szeń. Większość tych składników znajdziemy w koreańskich sosach, zupach, pastach. Inne, często używane składniki dające niepowtarzalny smak i charakter koreańskim daniom to:

  • olej sezamowy;
  • pasta z fasoli (doenjang);
  • sos sojowy;
  • płatki papryki (gochugaru);
  • pasta z czerwonej papryki (gochujang).

W kuchni koreańskiej nie ma podziału na przystawkę, I i II danie, deser. Wszystkie dania podaje się w tym samym czasie. Danie główne z ryżem lub makaronem. Obok dania głównego pojawiają się przystawki (banchan). Słowo przystawka nie do końca oddaje sens banchan, ponieważ te małe dania towarzyszą daniu głównemu, nie poprzedzają ich. Mają je uzupełniać i urozmaicać. Ile ich jest? Zasada jest prosta. Im więcej, tym bardziej gospodarz troszczy się o swoich gości. Każdy z jedzących ma swoją miseczkę z daniem głównym, miseczki z banchan są dostępne dla wszystkich i spożywamy ich zawartość według własnego uznania i apetytu. 

Popularne dania i potrawy

Menu w koreańskich restauracjach i barach są dość bogate. Dlatego przedstawiamy wybór dań, które przybliżą koreańskie smaki, jednocześnie będą akceptowalne dla naszego podniebienia.

Kimchi. To narodowe danie Koreańczyków. Bazą kimchi jest kapusta pekińska i różnego rodzaju przyprawy (imbir, czosnek, płatki papryki, sos sojowy i rybny, sól, cukier). Często dodaje się także inne warzywa: marchew, zielony ogórek, czosnek, rzepa, szpinak. Wszystko się kisi co najmniej przez tydzień lub dłużej. Ukiszone kimchi służy jako dodatek do mięs, ryżu, warzyw. Może być też składnikiem zup i potraw duszonych, może być też składnikiem farszów do pierogów. Koreańczycy jedzą kimchi w różnych postaciach praktycznie codziennie.

Bulgogi. Obowiązkowe danie, dla wszystkich mięsożerców. To marynowana wołowina z warzywami. Płaty wołowej polędwicy umieszczamy w marynacie z sosu sojowego z przyprawami i warzywami co najmniej na 2 godziny (im dłużej, tym lepiej). Następnie smażymy mięso i warzywa w woku lub patelni grillowej około 5 minut. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Cały smak dania zależy od dobrej jakości sosu sojowego. Dla podbicia smaku można dodać sok z ananasa lub przetartą gruszkę noshi.

Gimbap (kimbap). To ryż z warzywami, jajkiem zawijany w liście wodorostów. Potrawa zbliżona do suchi, jednak w gimbap inaczej przygotowuje się ryż. 

Tteokbokki. To bardzo popularne i znane od wieków danie. W skrócie można powiedzieć, że to kluski z ryżowego ciasta z pikantnym sosem sporządzonym z pasty sojowo-paprykowej. Makaron gotuje się w bulionie warzywnym z kapustą, dymką, cukrem i rybnymi kotlecikami. Po 4 minutach gotowania danie gęstnieje. W niektórych wersjach tego dania dodaje się też ciasteczka rybne, jajka, curry, sos śmietanowy. 

Kuchnia koreańska ma bogate menu. Cieszy się też opinią kuchni zdrowej (między innymi dzięki kiszonkom). Odnajdźmy koreańskie smaki w naszej kuchni. Wiele składników jest dostępnych, przepisy także. Niech od czasu do czasu nasze podniebienia poczują trochę egzotyki.