Blog

 
Czy jedzenie może być modne?

Czy jedzenie może być modne?

Kulinarni styliści, kreatorzy dań, osoby wyznaczający gastronomiczne trendy… Tak, są kucharze artyści, specjaliści od tworzenia nowości i wyznaczający kierunki rozwoju gastronomii.

Tylko do chrupania? Orzechy na wiele sposobów

Tylko do chrupania? Orzechy na wiele sposobów

Orzechy są jedzone od zarania ludzkości. W dzisiejszych czasach są obok chipsów najpopularniejszą przekąską. Spożywamy je w różny sposób, w zależności od smaku i własnych upodobań.

Staropolskie zwyczaje nie tylko w kuchni

Staropolskie zwyczaje nie tylko w kuchni

Kuchnia dawnej Polski, związana jest podobnie jak inne kuchnie z regionem i klimatem dominującym na danym terenie. I Rzeczpospolita była terytorialnie ogromnym krajem, różnorodnym nie tylko geograficznie, ale kulturowo i etnicznie.

Kuchnia amerykańska. Burgery i nic więcej?

Kuchnia amerykańska. Burgery i nic więcej?

Synonimem amerykańskiej kuchni są oczywiście burgery i potrawy z kurczaka smażone w głębokim tłuszczu, ewentualnie szarlotka. I trudno nie zgodzić się z takim spojrzeniem na kuchnię rodem z USA.

Świat serów. Każdy znajdzie coś dla siebie (cz.2)

Świat serów. Każdy znajdzie coś dla siebie (cz.2)

W Polsce spożywa się około 12-13 kilogramów sera rocznie. W zachodniej Europie ten wskaźnik jest wyższy: 18-19 kilogramów. Wynika to prawdopodobnie z historii. Dzisiaj nadrabiamy braki rynkowe z lat PRL, gdzie większym problemem był brak wędlin niż sera.

Kawiarniane niespodzianki. Historia i ciekawostki

Kawiarniane niespodzianki. Historia i ciekawostki

Za ojczyznę kawy uważa się Etiopię. Jednak zwyczaj picia kawy w miejscach publicznych, w towarzystwie łączony jest z Jemenem. Kawa w krajach arabskich szybko się upowszechniała.

Najdroższe grzyby świata. Słów kilka o truflach

Najdroższe grzyby świata. Słów kilka o truflach

Trufle, grzyby otoczone aurą tajemniczości. Cena niektórych gatunków sięga astronomicznych kwot. Podobno aromat trufli sprawia, że danie zyskuje na jakości, a smakosze doznają uniesień podniebienia godnych najlepszych dań świata.

Kuchnia tajska. Nie tylko zupa Tom Yum

Kuchnia tajska. Nie tylko zupa Tom Yum

Kuchnia tajska, obok chińskiej i indyjskiej należy do najpopularniejszych na świecie. I o ile kuchnie chińska i indyjska stanowią odrębne tradycje kulinarne, to Tajlandczycy potrafili wziąć z kuchni tych krajów to, co najlepsze i stworzyć własne wersje da

Naczynia do zapiekania. Estetyka i dobry design

Naczynia do zapiekania. Estetyka i dobry design

Tarty, quiche, lasagne to dania zapiekane, czyli zapiekanki. Najczęściej ten rodzaj dań, podajemy w naczyniu, w którym je przygotowywaliśmy. Prosto z pieca na stół.

Wielkanocne zwyczaje w Polsce i za granicą

Wielkanocne zwyczaje w Polsce i za granicą

Święta Wielkanocne to najważniejsze uroczystości w chrześcijańskim kalendarzu liturgicznym. Tydzień poprzedzający Wielkanoc, nazywany jest Wielkim Tygodniem.

Świat serów. Każdy znajdzie coś dla siebie

Świat serów. Każdy znajdzie coś dla siebie

Krajami, które szczycą się najlepszymi serami, są Szwajcaria, Holandia, Francja, Włochy. Te kraje wypracowały marki serów popularnych na całym świecie.

Wiosna nadeszła. Czas na nowalijki

Wiosna nadeszła. Czas na nowalijki

Nadeszła wiosna. Długo wyczekiwana pora roku, przez niektórych uważana za najpiękniejszą porę roku. Na północy Polski jeszcze niemrawo, powoli zielenią się trawniki, lasy pomału budzą się do życia. Na południu już jest kolorowo i ciepło.