Blog

 
Chipsy. Czemu je tak lubimy?

Chipsy. Czemu je tak lubimy?

Chipsy to przekąski obecne w wielu sytuacjach. Lubimy je przegryzać, oglądając telewizję, na imprezach, wspólnych wyprawach. Te głównie ziemniaczane przekąski, towarzyszą nam częściej niż zdajemy sobie sprawę.

Czerwone, żółte, brązowe... Pomidory dla każdego

Czerwone, żółte, brązowe... Pomidory dla każdego

Trudno to sobie wyobrazić, ale pomidory pojawiły się w Europie dopiero w XVI wieku. Jak wcześniej wyglądała na przykład kuchnia włoska?

Kuchnia z Wysp Brytyjskich

Kuchnia z Wysp Brytyjskich

Wielka Brytania obok Niemiec i Irlandii to kraj, gdzie spotkamy naszych rodaków, szukających pracy i lepszego życia. Dla wielu spotkanie z brytyjskim stylem życia odmiennym niż w Polsce może być sporym szokiem.

Lody dla ochłody. Lodowe specjały

Lody dla ochłody. Lodowe specjały

Afrykańskie upały dosięgły Polskę. Temperatura powyżej 30°C stała się tego lata prawie codziennością. Jak radzić sobie z tak ekstremalnymi upałami?

Korek, korkowi nierówny

Korek, korkowi nierówny

Korki do wina, czy inaczej mówiąc zamknięcia, czopy do butelek z winem znamy wszyscy. A co wiemy o materiale, z którego klasyczny korek jest wykonywany. Czy zastępuje się go innymi materiałami?

Piwo. Napój szlachetny czy pospolity?

Piwo. Napój szlachetny czy pospolity?

Piwo znane jest ludzkości już kilka tysięcy lat. Przez długi czas zastępowało wodę. Wino było drogie i zarezerwowane dla ludzi bogatych. Czysta woda dość szybko się psuła (utleniała się, sprzyjając rozwojowi bakterii). Piwo dawało pewność dłuższego i zdro

Skorupiaki - urlopowe smakołyki

Skorupiaki - urlopowe smakołyki

Wakacje w pełni . Pomimo trudnej sytuacji, wiele osób wyjedzie nad słoneczne morza i oceany, aby choć na chwilę zapomnieć o trudach dnia codziennego. Prawdopodobnie ci, którzy będą mieli okazję, spróbują ryb, owoców morza i innych egzotycznych potraw.

Kuchnia Półwyspu Iberyjskiego

Kuchnia Półwyspu Iberyjskiego

Najbardziej na zachód położona część Europy to Półwysep Iberyjski. Na półwyspie leżą 3 państwa: Hiszpania, Portugalia i Andora.

Truskawkowe szaleństwo! Sezon trwa!

Truskawkowe szaleństwo! Sezon trwa!

Wreszcie są! Truskawki zbierane na polach, omiatane słonecznymi promieniami, poranną rosą i przyjemnym zefirkiem. Tak, to wyidealizowany obrazek, bo uprawa truskawek jest trudna, bardzo zależna od warunków pogodowych i technicznie ciężka.

Energetyki. Cukier, kofeina, tauryna

Energetyki. Cukier, kofeina, tauryna

Napoje energetyzujące, energetyki od wielu już lat goszczą w naszym życiu. Łatwo dostępne, w atrakcyjnych opakowaniach, dobrze reklamowane są spożywane przez wiele osób, głównie młodzież. Czym są energetyki, jak wpływają na samopoczucie, nastrój i jaki ma

Czy jedzenie może być modne?

Czy jedzenie może być modne?

Kulinarni styliści, kreatorzy dań, osoby wyznaczający gastronomiczne trendy… Tak, są kucharze artyści, specjaliści od tworzenia nowości i wyznaczający kierunki rozwoju gastronomii.

Tylko do chrupania? Orzechy na wiele sposobów

Tylko do chrupania? Orzechy na wiele sposobów

Orzechy są jedzone od zarania ludzkości. W dzisiejszych czasach są obok chipsów najpopularniejszą przekąską. Spożywamy je w różny sposób, w zależności od smaku i własnych upodobań.