Blog - strona 9

 
Vademecum przypraw natka pietruszki, kminek, czosnek

Wymienione w tytule przyprawy to bardzo istotne składniki wielu potraw. W kuchni polskiej są używane bardzo często. Znane od wieków, mają swój udział w “polskim smaku”. Czy w nowoczesnej kuchni znajdują swoje miejsce? Czy są odpowiednie dla naszego zdrowi

Sztuczna inteligencja w gastronomii

Czy sztuczna inteligencja może znaleźć zastosowanie w gastronomii? Czy może zastąpić ludzki smak, węch i wzrok, aby tworzyć lepsze dania? Można powiedzieć, że nic nie zastąpi człowieka.

Kuchnia węgierska. Nie tylko papryka

Węgierskie potrawy mają w świecie smakoszy swoje wysokie miejsce. Wynika to z faktu, że historia Węgier, położenie geograficzne i własne tradycje sprzyjały temu, aby przez stulecia brać z kuchni słowiańskich, tureckiej i madziarskiej wszystko to co najlep

Polska kuchnia regionalna: Wielkopolska

Kuchnia Wielkopolski, przez wieki zmieniała się pod wpływem czynników historycznych i rozwoju gospodarczego. Inaczej jadano w Wielkopolsce w średniowieczu, zupełnie inaczej w wieku XIX.

Przyprawowe vademecum: oregano, tymianek, liść laurowy i ziele angielskie

Wiele przypraw i ziół wykorzystywanych w kuchniach świata, nierozerwalnie łączy się z daniami, w których nie może ich zabraknąć. Tak jest też z tytułowymi dodatkami smakowymi. Kuchnia włoska bez oregano i tymianku?

Diety godne uwagi

Dla wielu osób zdrowe odżywianie czy dbanie o siebie może być nie tylko przestrzeganiem zaleceń dietetyka, ale też sposobem na życie. Często jednak się zdarza, że diety mają przede wszystkim wartość marketingową. Poddawane są prawom rynku i modom. Spójrzm

Walentynki pełne koloru, smaku i aromatu

Co roku, 14 lutego świat próbuje nas przekonać, że wszyscy się kochają i są zakochani. Że świat jest piękny, pełen uśmiechu i szczęśliwych ludzi. Miejmy nadzieję, że Walenty (święty katolicki) będzie przychylny nam wszystkim, tym bardziej że ten dzień je

Super Bowl. Amerykańskie święto sportu i jedzenia

Niedziela, 11 lutego 2024 roku. To najważniejsza data w tym roku dla wszystkich kibiców NFL (National Football League), czyli ligi futbolu amerykańskiego, ale też dla większości Amerykanów.

Brazylijskie smaki

Brazylia, to największy kraj Ameryki Południowej. Zarówno pod względem powierzchni, jak i liczby ludności. Brazylia została odkryta na samym początku XVI wieku przez Portugalczyków.

Polska kuchnia regionalna. Kuchnia tatarska

Można się zastanawiać polska kuchnia, a tatarska… Wytłumaczenie jest proste. Na terenie dzisiejszej Polski, żyje mniejszość tatarska. Tatarzy, mieszkają i mieszkali w Polsce od wieków. W dużej mierze nie znają już języka przodków, wyznają jednak islam i k

Maltańskie reminiscencje

Zimowy czas, często brzydka pogoda, okres ferii szkolnych skłania wielu z nas do szukania miejsc, gdzie można odetchnąć od zimowych depresyjnych nastrojów. Na pewno takim miejscem jest Malta.

Kuchnia grecka - radość jedzenia

Początek roku, to często czas planowania letniego wypoczynku. Zimny Bałtyk i ceny jak w zagranicznych kurortach, często skłaniają nas do spojrzenia na cieplejsze rejony. Dodatkowo, jeśli oprócz wspaniałych krajobrazów, zabytków i miejsc wartych odwiedzeni

Helios-szklo
HELIOS SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Reviews with ekomi-pl.com