Na przestrzeni wieków sposoby przygotowywania potraw zmieniały się często. Spowodowane to było zmianami technicznymi, obyczajowymi, nowymi modami, pojawianiem się nowych składników. Niektóre sposoby gotowania czy produkty odeszły w zapomnienie.
Lato przeminęło. Nadciąga jesień. To pora roku także wspaniała na turystyczne wojaże po górach. Szlaki już nie są tak pełne, za to jesienne kolory w pełnej krasie. Brązy, żółcie i czerwienie tworzą niezapomniane obrazy. Spora liczba turystów przedkłada ch
Wiele jest potraw, których nazwa jest myląca i nie do końca wiadomo, jaka jest tego przyczyna. Wiadomo, że fasolka po bretońsku ma niewiele wspólnego z Francją, a Grecy nie wiedzą, czym jest ryba po grecku.
Przyprawy to dodatki, które potrafią z przeciętnego dania stworzyć genialną potrawę. Oczywiście dodatek przypraw, musi być przemyślany. Każde użycie dodatków smakowych powinno podkreślać naturalny smak głównego dania.
Śliwki, owoce znane i popularne, choć niedoceniane. Czas zbiorów śliwek to w Polsce okres od lipca do listopada. Najwięcej owoców rodzi się od lipca do października. Można powiedzieć, że to typowo jesienne owoce.
Pogoń za szybkimi zyskami, niedbanie o renomę firmy, próby oszczędności lub oszukania to elementy znane w każdej branży. Nieuczciwi producenci lub sprzedawcy znani są od wieków.
W dzisiejszych czasach, mówiąc o kuchni staropolskiej, ma się na myśli potrawy podlane dużą ilością tłuszczu, przyprawione orientalnymi przyprawami, cukrem i miodem. Ciężkie zupy gotowane na tłustych mięsach.
Soja to roślina strączkowa, bardzo popularna na całym świecie. Dziko występuje w Azji Wschodniej, Australii i Nowej Gwinei, a największymi producentami są Stany Zjednoczone, Brazylia, Argentyna i Chiny.
Japońska kuchnia zawojowała świat. Szukając egzotycznych dań, na pewno trafimy na sushi czy sashimi. Lokale z japońskimi daniami w Polsce zaczęły powstawać stosunkowo późno. Wynika to z naszych gastronomicznych przyzwyczajeń.
Jakiś czas temu pisaliśmy ogólnie o piwie, jego historii i piwnych wynalazkach. Dzisiaj trochę teorii. Poznamy rodzaje piw, sprawdzimy, czym się różnią, do czego pasują i jak są warzone.
W czasie wakacyjnych wojaży, szczególnie w krajach odmiennych od europejskich standardów, można natknąć się na napoje, o których byśmy nie pomyśleli, że mogą istnieć.
Chipsy to przekąski obecne w wielu sytuacjach. Lubimy je przegryzać, oglądając telewizję, na imprezach, wspólnych wyprawach. Te głównie ziemniaczane przekąski, towarzyszą nam częściej niż zdajemy sobie sprawę.