Blog

 
Kuchenne sekrety naszych przodków

Kuchenne sekrety naszych przodków

Na przestrzeni wieków sposoby przygotowywania potraw zmieniały się często. Spowodowane to było zmianami technicznymi, obyczajowymi, nowymi modami, pojawianiem się nowych składników. Niektóre sposoby gotowania czy produkty odeszły w zapomnienie.

Alpejskie przysmaki. Kuchnia szwajcarska i austriacka

Alpejskie przysmaki. Kuchnia szwajcarska i austriacka

Lato przeminęło. Nadciąga jesień. To pora roku także wspaniała na turystyczne wojaże po górach. Szlaki już nie są tak pełne, za to jesienne kolory w pełnej krasie. Brązy, żółcie i czerwienie tworzą niezapomniane obrazy. Spora liczba turystów przedkłada ch

Historia kilku dań. Mylące nazwy potraw

Historia kilku dań. Mylące nazwy potraw

Wiele jest potraw, których nazwa jest myląca i nie do końca wiadomo, jaka jest tego przyczyna. Wiadomo, że fasolka po bretońsku ma niewiele wspólnego z Francją, a Grecy nie wiedzą, czym jest ryba po grecku.

Nie tylko sól i pieprz. O przyprawach słów kilka

Nie tylko sól i pieprz. O przyprawach słów kilka

Przyprawy to dodatki, które potrafią z przeciętnego dania stworzyć genialną potrawę. Oczywiście dodatek przypraw, musi być przemyślany. Każde użycie dodatków smakowych powinno podkreślać naturalny smak głównego dania.

Śliwki - owoce niedocenione

Śliwki - owoce niedocenione

Śliwki, owoce znane i popularne, choć niedoceniane. Czas zbiorów śliwek to w Polsce okres od lipca do listopada. Najwięcej owoców rodzi się od lipca do października. Można powiedzieć, że to typowo jesienne owoce.

Jedzeniowe fałszywki

Jedzeniowe fałszywki

Pogoń za szybkimi zyskami, niedbanie o renomę firmy, próby oszczędności lub oszukania to elementy znane w każdej branży. Nieuczciwi producenci lub sprzedawcy znani są od wieków.

Staropolskie jadło

Staropolskie jadło

W dzisiejszych czasach, mówiąc o kuchni staropolskiej, ma się na myśli potrawy podlane dużą ilością tłuszczu, przyprawione orientalnymi przyprawami, cukrem i miodem. Ciężkie zupy gotowane na tłustych mięsach.

Soja - roślina uniwersalna

Soja - roślina uniwersalna

Soja to roślina strączkowa, bardzo popularna na całym świecie. Dziko występuje w Azji Wschodniej, Australii i Nowej Gwinei, a największymi producentami są Stany Zjednoczone, Brazylia, Argentyna i Chiny.

Kuchnie świata - Japonia

Kuchnie świata - Japonia

Japońska kuchnia zawojowała świat. Szukając egzotycznych dań, na pewno trafimy na sushi czy sashimi. Lokale z japońskimi daniami w Polsce zaczęły powstawać stosunkowo późno. Wynika to z naszych gastronomicznych przyzwyczajeń.

Ale, porter, lager - piwna edukacja

Ale, porter, lager - piwna edukacja

Jakiś czas temu pisaliśmy ogólnie o piwie, jego historii i piwnych wynalazkach. Dzisiaj trochę teorii. Poznamy rodzaje piw, sprawdzimy, czym się różnią, do czego pasują i jak są warzone.

Dziwne napoje. Co nas może zaskoczyć?

Dziwne napoje. Co nas może zaskoczyć?

W czasie wakacyjnych wojaży, szczególnie w krajach odmiennych od europejskich standardów, można natknąć się na napoje, o których byśmy nie pomyśleli, że mogą istnieć.

Chipsy. Czemu je tak lubimy?

Chipsy. Czemu je tak lubimy?

Chipsy to przekąski obecne w wielu sytuacjach. Lubimy je przegryzać, oglądając telewizję, na imprezach, wspólnych wyprawach. Te głównie ziemniaczane przekąski, towarzyszą nam częściej niż zdajemy sobie sprawę.