Blog

 
Kucharz domowy - porady dla zaczynających gotować

Kucharz domowy - porady dla zaczynających gotować

Prędzej czy później spotkamy się z koniecznością samodzielnego gotowania. Rozpoczęcie życia na własny rachunek, założenie rodziny, praca w wyjątkowych warunkach, chęć spróbowania własnych sił w sztuce kulinarnej. Oczywiście nie wszyscy mają takie potrzeby, chęci i zainteresowania. Zawsze znajdą się ludzie, którzy po prostu nie mają czasu na gotowanie, a widok surowego mięsa przyprawia ich o mdłości. Takie osoby najlepiej czują się w restauracjach i barach, gdzie wszystko jest gotowe i podane.

Dla wszystkich, którzy nie mają problemów z garnkami, obieraniem warzyw czy sprawianiem mięsa przedstawiamy kilka porad i ciekawostek, które ułatwią start w domowym kucharzeniu.

Tylko sprawdzone przepisy

Zaczynając przygodę z gotowaniem, korzystajmy ze sprawdzonych przepisów. Dają one pewność, że robiąc wszystko zgodnie z recepturą, osiągniemy zadowalający efekt. Potrzeba troszkę wprawy, aby ogarnąć jednostki miar podawane w przepisach. Jest to do zapamiętania, jednak dla niewprawnych może być to trudne, więc mała ściągawka się przyda. Tym, bardziej, że wszystko zależy mierzonych surowców i naczyń, którymi mierzymy. W przepisach współczesnych najczęściej spotkamy się z jednostkami układu SI: mililitr (ml), gram (g). W starszych częściej spotkamy szklankę i łyżki.

Szklanka

Typowa ma pojemność 250 ml. W zależności od surowca pełna szklanka może pomieścić:

  • mąka pszenna 170 gramów;
  • mąka żytnia 136 gramów;
  • mąka ziemniaczana 180 gramów;
  • kasza manna i jęczmienna 180 gramów;
  • ryż 225 gramów;
  • płatki owsiane to 90 gramów;
  • groch, fasola 200 gramów;
  • cukier kryształ 220 gramów;
  • cukier puder 160 gramów;
  • olej 225 gramów;
  • miód 360 gramów

Łyżeczka, łyżka

Obok szklanki, najczęściej podawana miara w przepisach. Łyżeczka do herbaty ma pojemność 5 ml/5 gramów, łyżka stołowa to 15 ml/15 gramów.

  • łyżeczka cukru to 4,3 grama;
  • łyżka cukru to 13 gramów;
  • łyżeczka mąki pszennej to 3,3 grama;
  • łyżka mąki pszennej to 10 gramów;
  • łyżeczka soli to 6 gramów;
  • łyżka soli to 18 gramów.

Dodać należy podstawowe informacje, które często umykają. 1 litr to 1000 mililitrów, 1 gram to 1000 miligramów, a 1 kilogram to 1000 gramów lub 100 dekagramów.

Zaopatrzeni w wiedzę matematyczną śmiało możemy brać się za gotowanie.

Na początek dania proste

Zasada mówiąca o tym, aby zaczynać nowe zadania od rzeczy prostych, w kuchni sprawdza się idealnie. Dzięki temu unikniemy rozczarowania i zaskarbimy sobie uznanie współbiesiadników. Wszelkiego rodzaju sałatki warzywne, makaronowe, z dodatkiem wędlin, jaj będą idealne na start. W miarę nabierania doświadczenia zacznijmy przyrządzać coraz bardziej skomplikowane potrawy, ciasta i desery. Pamiętajmy o stosowaniu przypraw i ziół. Mogą one dać niepowtarzalny aromat, jednak w nadmiarze “zabiją” oryginalny i naturalny smak i zapach tworząc często mieszankę nie do przyjęcia przez jedzącego.

Jedną z zasad, którą młodzi (stażem) kucharze domowi powinni przyswoić to słowa jak z poradnika trenera personalnego: Nie poddawaj się, nie zniechęcaj się. Początki bywają trudne, błędów nie popełnia tylko ten, który nic nie robi. Jeśli jakaś potrawa nam nie wyjdzie za pierwszym razem, spróbujmy ją zrobić jeszcze raz, po przeanalizowaniu ewentualnych błędów. To zawsze pomaga.

Zakupy sprzętu i surowców

Największym błędem, popełnianym przez adeptów domowego gotowania jest chęć kupienia, super robotów kuchennych czy maszyn gotująco-piecząco-duszących. Na to zawsze przyjdzie czas. Najpierw najlepiej zaopatrzyć się w podstawowe sprzęty kuchenne, takie jak: noże, miski, garnki, deska do krojenia, chochlę, łopatki, łyżki i widelce do mięs, sito. To baza sprzętu, która pozwoli nam nauczyć się gotowania i odkrywać kulinarne światy.

To prawda powszechna, ale produkty spożywcze powinny być świeże, z pełnym opisem pochodzenia i producenta. Kupujmy produkty jak najmniej przetworzone i sporządzone z jak najmniejszej ilości składników. Czytajmy etykiety i pamiętajmy te produkty, które nam najbardziej smakowały. Z czasem będziemy mogli powiedzieć głosem znawcy, że makaron X jest najlepszy, a od sosu Y trzymajmy się jak najdalej.

Czytaj i pytaj 

To metoda najlepsza dla każdego nowicjusza. Znaleźć dobre książki kucharskie, strony www z przepisami i zacząć gotować potrawy z ich zasobów. Nie bójmy się, zapytać osób, które mają opinię dobrych kucharzy. Zawsze coś podpowiedzą i poprowadzą najlepszą ścieżką. 

Domowe gotowanie może stać się prawdziwą pasją. Jedyny warunek to, że nasze próby znajdą zrozumienie u osób, które będą nam kibicować na szlaku domowej gastronomii i w nas samych.