Blog - strona 15

 
Świat serów. Każdy znajdzie coś dla siebie (cz.2)

Świat serów. Każdy znajdzie coś dla siebie (cz.2)

W Polsce spożywa się około 12-13 kilogramów sera rocznie. W zachodniej Europie ten wskaźnik jest wyższy: 18-19 kilogramów. Wynika to prawdopodobnie z historii. Dzisiaj nadrabiamy braki rynkowe z lat PRL, gdzie większym problemem był brak wędlin niż sera.

Kawiarniane niespodzianki. Historia i ciekawostki

Kawiarniane niespodzianki. Historia i ciekawostki

Za ojczyznę kawy uważa się Etiopię. Jednak zwyczaj picia kawy w miejscach publicznych, w towarzystwie łączony jest z Jemenem. Kawa w krajach arabskich szybko się upowszechniała.

Najdroższe grzyby świata. Słów kilka o truflach

Najdroższe grzyby świata. Słów kilka o truflach

Trufle, grzyby otoczone aurą tajemniczości. Cena niektórych gatunków sięga astronomicznych kwot. Podobno aromat trufli sprawia, że danie zyskuje na jakości, a smakosze doznają uniesień podniebienia godnych najlepszych dań świata.

Kuchnia tajska. Nie tylko zupa Tom Yum

Kuchnia tajska. Nie tylko zupa Tom Yum

Kuchnia tajska, obok chińskiej i indyjskiej należy do najpopularniejszych na świecie. I o ile kuchnie chińska i indyjska stanowią odrębne tradycje kulinarne, to Tajlandczycy potrafili wziąć z kuchni tych krajów to, co najlepsze i stworzyć własne wersje da

Naczynia do zapiekania. Estetyka i dobry design

Naczynia do zapiekania. Estetyka i dobry design

Tarty, quiche, lasagne to dania zapiekane, czyli zapiekanki. Najczęściej ten rodzaj dań, podajemy w naczyniu, w którym je przygotowywaliśmy. Prosto z pieca na stół.

Wielkanocne zwyczaje w Polsce i za granicą

Wielkanocne zwyczaje w Polsce i za granicą

Święta Wielkanocne to najważniejsze uroczystości w chrześcijańskim kalendarzu liturgicznym. Tydzień poprzedzający Wielkanoc, nazywany jest Wielkim Tygodniem.

Świat serów. Każdy znajdzie coś dla siebie

Świat serów. Każdy znajdzie coś dla siebie

Krajami, które szczycą się najlepszymi serami, są Szwajcaria, Holandia, Francja, Włochy. Te kraje wypracowały marki serów popularnych na całym świecie.

Wiosna nadeszła. Czas na nowalijki

Wiosna nadeszła. Czas na nowalijki

Nadeszła wiosna. Długo wyczekiwana pora roku, przez niektórych uważana za najpiękniejszą porę roku. Na północy Polski jeszcze niemrawo, powoli zielenią się trawniki, lasy pomału budzą się do życia. Na południu już jest kolorowo i ciepło.

Kuchnia ukraińska - smak wielu kultur

Kuchnia ukraińska - smak wielu kultur

Wojna na wschodzie sprawia, że przyglądamy się z życzliwością i ciekawością mieszkańcom Ukrainy. Historycznie mieliśmy wiele wspólnego z naszymi wschodnimi sąsiadami.

Szakszuka, w koszulce i z blachy. Jajka na każdą okazję

Szakszuka, w koszulce i z blachy. Jajka na każdą okazję

Zbliżająca się Wielkanoc nieodłącznie wiąże się z jajkami. To symbol nowego życia i odrodzenia natury. Skorupka oznacza to, co stare, żółtko symbolizuje nowe życie i przezwyciężenie śmierci.

Bez mięsa. Potrawy na czas postu i nie tylko

Bez mięsa. Potrawy na czas postu i nie tylko

W kulturze chrześcijańskiej po karnawale przychodzi czas Wielkiego Postu. Kończy się czas zabaw świąteczno-noworocznych, następuje 40 dni wyciszenia, zmiana diety, wyczekiwanie na Wielkanoc

Kuchnia chińska. Tygiel smaków i zapachów

Kuchnia chińska. Tygiel smaków i zapachów

W wielu krajach kuchnia chińska jest synonimem street foodu. Szybko zrobione potrawy, smażone w woku, z porcją ryżu lub makaronu, surówką z białej kapusty, zalane aromatycznym sosem.