Blog - strona 15

 
Przekąskowe szaleństwo dla kibiców przed telewizorem

Mecze piłki nożnej, są dla wielu świętem, które należy uczcić w odpowiedni sposób. Do pełnego ceremoniału przypisane są piwo oraz przekąski. Zainteresowani zbierają się przed telewizorami, aby kibicować swojej drużynie.

Katarskie potrawy, co wybrać?

Piłkarski mundial w Katarze jest wielkim wyzwaniem dla organizatorów i piłkarzy. Także dla kibiców może być wielką przygodą. Katar to nie tylko nowoczesna architektura, zapierające dech w piersiach krajobrazy rodem z powieści s-f, czy supernowoczesne samo

Musztardy, ketchupy, majonezy

Te trzy zimne sosy są prawdziwymi królami dań garmażeryjnych. Sałatki, jajka, sery, mięsa i wędliny, dipy, kanapki są wzbogacane przez dodatek zimnych sosów, tworząc nowe smaki i zaostrzając apetyt.

Oliwki - owoce dla zdrowia

Oliwki, owoce uprawiane prawdopodobnie od 5 tysięcy lat. W kuchniach wielu krajów i kultur zajmuje poczesne miejsce. Jest dodatkiem, a także bazą wielu potraw. Ich ojczyzną jest dzisiejsza Syria i Palestyna. Potem rozpowszechniła się w całym basenie Morza

Afryka na talerzu

Afryka. Pod względem powierzchni drugi kontynent na Ziemi. Ludność Afryki w roku 2023 przekroczy 1,4 miliarda. Ciekawy kontynent, pełen sprzeczności, konfliktów, a jednocześnie przyciągający przyrodą, krajobrazami, różnorodnością ludzi i kultury.

Tłuszcze w kuchni

W domowej kuchni czy topowej restauracji tłuszcz występuje zawsze. Jako składnik odpowiedzialny za prawidłowy przebieg procesów termicznych, jako dodatek poprawiający smak, a wreszcie będący częścią produktów wykorzystywanych w trakcie gotowania, smażenia

Kuchenne sekrety naszych przodków

Na przestrzeni wieków sposoby przygotowywania potraw zmieniały się często. Spowodowane to było zmianami technicznymi, obyczajowymi, nowymi modami, pojawianiem się nowych składników. Niektóre sposoby gotowania czy produkty odeszły w zapomnienie.

Alpejskie przysmaki. Kuchnia szwajcarska i austriacka

Lato przeminęło. Nadciąga jesień. To pora roku także wspaniała na turystyczne wojaże po górach. Szlaki już nie są tak pełne, za to jesienne kolory w pełnej krasie. Brązy, żółcie i czerwienie tworzą niezapomniane obrazy. Spora liczba turystów przedkłada ch

Historia kilku dań. Mylące nazwy potraw

Wiele jest potraw, których nazwa jest myląca i nie do końca wiadomo, jaka jest tego przyczyna. Wiadomo, że fasolka po bretońsku ma niewiele wspólnego z Francją, a Grecy nie wiedzą, czym jest ryba po grecku.

Nie tylko sól i pieprz. O przyprawach słów kilka

Przyprawy to dodatki, które potrafią z przeciętnego dania stworzyć genialną potrawę. Oczywiście dodatek przypraw, musi być przemyślany. Każde użycie dodatków smakowych powinno podkreślać naturalny smak głównego dania.

Śliwki - owoce niedocenione

Śliwki, owoce znane i popularne, choć niedoceniane. Czas zbiorów śliwek to w Polsce okres od lipca do listopada. Najwięcej owoców rodzi się od lipca do października. Można powiedzieć, że to typowo jesienne owoce.

Jedzeniowe fałszywki

Pogoń za szybkimi zyskami, niedbanie o renomę firmy, próby oszczędności lub oszukania to elementy znane w każdej branży. Nieuczciwi producenci lub sprzedawcy znani są od wieków.

Helios-szklo
HELIOS SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Reviews with ekomi-pl.com